Susikibo dėl atliekų deginimo įkainių: Klaipėdos politikai nesutaria dėl kainų indeksavimo

Klaipėdos miesto savivaldybė ruošia naują tvarką dėl komunalinių atliekų tvarkymo. Siūloma mažinti komunalinių atliekų rinkliavą, plauti konteinerius dažniau. Rimtų klausimų politikams kilo dėl atliekų deginimo kainos indeksavimo.

Mažės rinkliava?

Klaipėdos miesto tarybos komitetų posėdžiuose šią savaitę savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė politikams pristatė sprendimų projektus – norima šiek tiek pakoreguoti atliekų tvarkymo taisykles.

"Pradėtos eksploatuoti didelių gabaritų atliekų ir šlako apdorojimo aikštelės, savivaldybė perka konteinerius individualiems namams. Geriname atliekų surinkimo paslaugos kokybę – siūlome dažninti konteinerių plovimą, dezinfekavimą", – pokyčius Finansų ir ekonomikos komiteto nariams pristatė R.Jievaitienė.

Žmonėms kainos nekils.

Nuo šiol ne rečiau kaip kartą per ketvirtį planuojama plauti net ir individualių namų konteinerius. Dažniau bus išvežamos žaliosios atliekos, anksčiau tai buvo daroma kartą per mėnesį.

Keisis ir vietinės rinkliavos dydžiai gyventojams.

"Administratorius apskaičiavo 2021 m. planuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės būtinąsias su komunalinių atliekų tvarkymu susijusias sąnaudas ir pateikė naujus metinės vietinės rinkliavos dydžius, kuriuos visoms nekilnojamojo turto objektų kategorijoms siūlo mažinti penkiais procentais", – aiškino R.Jievaitienė.

Įvertinus 2019 m. būtinąsias sąnaudas, 2021 m. planuojami vietinės rinkliavos priskaitymai yra 264 731 euru, arba 5 proc., didesni už planuojamas būtinąsias sąnaudas.

Nori indeksuoti įkainius

Diskusijos užvirė dėl atliekų deginimo įkainių keitimo "Fortum Klaipėda" kogeneracinėje jėgainėje.

"2012 m. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ir įmonė "Fortum Klaipėda" pasirašė sutartį, pagal kurią įmonė "Fortum Klaipėda" įsipareigojo pastatyti kogeneracinę jėgainę ir priimti naudoti KRATC patiektas atliekas, o KRATC – tiekti atliekas naudoti kogeneracinės jėgainės veikloje ir mokėti už šią paslaugą. Šioje sutartyje yra numatyta galimybė indeksuoti atliekų, naudojamų kogeneracinės jėgainės veikloje, priėmimo įkainį, įvertinus bendrą kainų lygio kitimą, kai vartotojų kainų indeksas (VKI) pakinta ne mažiau kaip 5 proc.", – aiškino R.Jievaitienė.

Įkainiai gali būti perskaičiuoti tik pasirašius susitarimą tarp įmonės "Fortum Klaipėda" ir KRATC, o tam turi pritarti visos Klaipėdos regiono savivaldybės.

"Lapkritį toks protokolas buvo pasirašytas, jame numatyta, kad atliekų priėmimo deginti kaina vietoj 22,88 euro kyla iki 25,32 euro, be PVM", – kainas įvardijo R.Jievaitienė.

Aidas Kaveckis / Redakcijos archyvo nuotr.

Toks įkainis taikomas vienai tonai atliekų.

Įpareigojimai – sutartyje

R.Jievaitienė paaiškino, kad, pritarus šiems siūlymams, toliau lauks ir priėmimo į sąvartyną įkainių didinimas.

"Pagal koncesijos sutartį, tikėtina, dėl įkainių indeksavimo "vartų mokestis" savivaldybei gali padidėti apie 1,80 euro. Dabar jis yra 79,34 euro už toną", – patikino R.Jievaitienė.

KRATC atstovė paaiškino, kad pelenų priėmimo įkainiui pakelti tarybų sprendimo nereikia, jis būtinas tik atliekų deginimo įkainiui keisti.

Tarp politikų užvirė ginčas, nes, pakilus šiukšlių deginimo įkainiui, šie pokyčiai vis dėlto nugultų ant vartotojų pečių.

Finansų ir ekonomikos komiteto nariai ėmė diskutuoti, kas nutiktų, jei Klaipėdos miesto taryba nepritartų tokiam kainų indeksavimui.

"Tai teoriniai pamąstymai. Tokia sąlyga buvo įrašyta sutartyje. Teoriškai įmonė "Fortum Klaipėda" gali kreiptis į teismą, gali reikalauti keisti sutartį, ginčyti. Bet pačioje sutartyje nėra numatytos pasekmės, jei taryba tam nepritartų", – paaiškino KRATC atstovė Gražina Eimantaitė.

Lems politikų sprendimas

Paaiškėjo, kad kol kas kitos Klaipėdos regiono savivaldybės ne tik, kad nėra pritarusios tokiam sprendimui, bet dar jo ir nesvarstė.

Prie diskusijos prisijungė ir įmonės "Fortum Klaipėda" direktorius Donatas Petronis.

"Norėčiau pažymėti, kad sutartyje yra aiškus punktas, o ne numatyta galimybė. Sutartyje aiškiai įvardyta, kad, pakitus vartotojų kainų indeksui, kaina yra perskaičiuojama. Sutartyje įvardyta, kad įkainis yra indeksuojamas, o ne gali būti indeksuojamas", – įsipareigojimus akcentavo D.Petronis.

Klaipėdos miesto savivaldybės organizuojamojoje komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje per metus susidaro apie 57,1 tūkst. t komunalinių atliekų, todėl, jei dėl šios priežasties būtų padidintas koncesijos mokestis, kalendoriniams metams preliminariai papildomai reikėtų 102,7 tūkst. eurų.

Finansų ir ekonomikos komitetas nepritarė įkainio indeksavimui, tačiau galutinį sprendimą priims miesto taryba.

"Žmonėms kainos nekils", – reziumavo Aidas Kaveckis, šio komiteto pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegu tik

tegu tik portretas
pystdina tie suomiai pasėme savo ta kirogaza von per Baltija namo. Kai norėjo statyt tai žadėjo ir pigią energiją(0.13 Litocentu!) o dabar ne tik "šiukšlyną į orą kelia", bet ir pajėgumus kas vasarą didina ir dar kainas nori kelti.Neskaitant kad dėl jų Geotermą uždarė kur galėjo visa Žemaitija turėt ekologišką ir pigų šildymą..

Miestas fortumo ikaitas

Miestas fortumo ikaitas portretas
Fortumas nustato kkainas mieste, pasiulo centu mazesne nei kiti gamintojai, nors jiems uz pagrindini kura - siuksles- ne tik moketi nerwikia, bet jiems dar sumoka ir nemokamai atveza. Rudeni kainas kelia o vasara nuleidzia, nors realiai visus metus galetu vasaros kainomis siluma parduoti ir dar net pigiau. Net klaipedos energija su biokuru nebegali konkuruoti normaliai su fortumu, danes gatves katilines net nebeuzkuria del duju brangumo, o tai gi svariausias kuras. Fortumo atstovai sedi klaipedos energijos valdyboje ir t.t. pasigilinus nors truputi daros baisu - visas miestas atiduotas ikaitu fortumui ir niekas nieko mebegali pakeisti.

Anonimas

Anonimas portretas
Ko jūs norite iš To Kavecko, jis juk nieko nesigaudo, čia juk ne viryklė...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių