Svajonės tampa realybe: „Vaidila“ virs muziejumi

Kalbos ir svajonės apie Klaipėdoje atsirasiantį senovinių motociklų muziejų tampa realybe. Buvusio kino teatro "Vaidila" vietoje iškilsiančiame pastate savo kolekciją ketinantis įkurdinti Albinas Monstavičius jau šį savaitgalį pirmą kartą pristatys dalį savo išpuoselėtų motociklų.

Pasirodys festivalyje

Šių metų Šviesų festivalis Klaipėdoje žiūrovus vilios į daugybę erdvių.

Viena jų – naujai atgimusi senosios turgavietės aikštė.

Čia penktadienį, nuo 18 iki 22 val. ir bus galima apžiūrėti senųjų motociklų parodą. Savininkas A.Monstavičius planuoja ir pats dalyvauti renginyje.

Žadama, kad motociklai bus ypatingai apšviesti, bus renkamas gražiausias, griaudės muzika.

"Kai man pasiūlė Šviesų festivalio metu parodyti dalį savo kolekcijos, neilgai svarstęs nusprendžiau, kad reikia taip ir padaryti. Juk nelaikysi užsidaręs garaže. Tokie daiktai nyksta, kasmet jų lieka vis mažiau. Jei kažkas juos atnaujina, prikelia naujam gyvenimui, reikia žmonėms rodyti, kuo buvo važinėjama prieš 100 metų. Šviesų festivaliui atvešime vieną mašiną, net nežinau, kiek motociklų į ją galima sudėti: 10 ar daugiau. Pats pastovėsiu, juk reikės žmonėms papasakoti", – apie dalyvavimą šventėje pasakojo A.Monstavičius.

Didžiausia kolekcijos savininko baimė, kad žiūrovai nepradėtų lipti ant antikvarinių motociklų, todėl ketinama eksponatus aptverti bent jau simboliškai, jog kiekvienas suprastų – lipti ir čiupinėti šių daiktų nevalia.

"Vis dėlto manau, kad žmonės yra sąmoningi, labai baimintis neverta", – teigė A.Monstavičius.

Dažniausiai kolekcininko sulaukiamas ir nemėgstamiausias klausimas – kiek vienas ar kitas motociklas kainuoja.

"Neįmanoma įvertinti pinigais daikto, kuris tau brangus ne kaip prekė, o kaip technikos paminklas. Juk ne apie prekybą čia kalba. Mano motociklai visi yra sutvarkyti ir suremontuoti taip, kad jais būtų galima važiuoti", – atviravo kolekcijos savininkas.

Reikalavimai: A.Monstavičius tikino, jog bet kurio jo kolekcijos motociklo variklį galima tuojau pat paleisti, kad važiuotų. Jono Žurausko nuotr.

Kolekcija nebetelpa

Gali būti, kad penktadienį bus pirmasis, bet ne vienintelis A.Monstavičiaus motociklų parodymas klaipėdiečiams, kol šis vyras atvers specialiai tam pastatyto muziejaus duris.

Kol kas esama dar tik svarstymų apie tai, kad būtų įdomu Jūros šventės ar miesto gimtadienio proga surengti senovinių motociklų ralį Klaipėdos gatvėmis.

Jeigu šventės rengėjai imtųsi organizuoti ką nors panašaus, A.Monstavičius neatsisakytų dalyvauti su nemaža dalimi savo kolekcijos motociklų.

Dabar didžiąją šio vyro kolekcijos dalį galima apžiūrėti Telšių rajone, "Auksinio elnio" kaimo turizmo sodyboje, kur A.Monstavičius eksponuoja per 80 skirtingo amžiaus bei gamintojų motociklų.

Visa kolekcija ten nebetelpa, vietos – itin mažai. Kita dalis kol kas laikoma skirtingose vietose, kur lankytojai jų negali pamatyti.

Būtent todėl jau kurį laiką Klaipėdoje gyvenančiam telšiškiui atėjo į galvą mintis uostamiestyje įsteigti muziejų, kuriame būtų galima eksponuoti savo motociklų kolekciją.

Vieta, kur toks muziejus žada atsirasti, – buvęs kino teatras "Vaidila".

"Jeigu projektuotojai savo darbą padarys, aš pakviesiu lankytojus labai greitai. Daugiau nei metus užsitęsė detaliojo plano derinimas, paaiškėjo kažkoks kelių dešimčių centimetrų žemės ploto neatitikimas. Visa tai kainuoja laiką. Panašu, kad dabar visi formalumai jau baigti. Kai tik projektuotojai padarys savo darbą, viliuosi, po metų ar pusantrų galėsime atverti ekspozicijos duris. Pats seniai to labai laukiu, kalbuosi su statybininkais. Šiuo metu laikas tiesiog valgo pinigus. Aš jau seniai pasiruošęs statyboms", – ryžto neslėpė biokuro verslą vystantis A.Monstavičius.

Mano aistra seniems motociklams primena ligą.

Statys naują pastatą

Buvusiame kino teatre turėtų tilpti visi kolekcininko motociklai. Kiekvieną jų bus galima apžiūrėti iš visų pusių, susipažinti su pagrindine informacija.

Šalia motociklų bus rodoma ir šiek tiek senoviškų mašinų. Ekspoziciją sudarys keli šimtai objektų.

Naujajame apie 6 tūkst. kvadratinių metrų pastate motociklų ir mašinų parodai ketinama skirti apie 3,5 tūkst. kvadratinių metrų.

Kitą pastato dalį ketinama skirti vienai ar net porai kino teatro salių. Tai bus savotiška duoklė kažkada klestėjusią "Vaidilą" prisimenantiems klaipėdiečiams.

1971 m. pastatytas keturių aukštų tuomet moderniausia technika aprūpintas kino teatras nustos gyvuoti kaip sovietinis statinys. Jo vietoje turėtų iškilti naujas, penkių aukštų modernus, priderintas prie aplinkos pastatas.

Bet ir po tokių pokyčių klaipėdiečiai čia galės ateiti ne tik į muziejų.

Esama planų, kad čia persikels "ArleKino" komanda, dabar Kultūros fabrike rodanti išskirtinius filmus.

"Dar nežinau, ar mes jiems nuomosime patalpas, o gal prisidėsime prie salės išlaikymo. Nesu šios srities specialistas, reikia, kad filmus rodytų tai išmanantys žmonės", – planais dalijosi merdinčio kino teatro savininkas.

A.Monstavičius atskleidė, kad iš senosios "Vaidilos" nieko neliks. Projektuotojai patikino, kad senasis pastatas didelių rekonstrukcijų nepakels, todėl racionaliau pastatyti naują, nei išsaugoti senąjį, juo labiau jei jis nebeturės ankstesnių perdangų.

Poreikis: dabartiniame muziejuje senieji motociklai nebetelpa. Daivos Janauskaitės nuotr.

Telšiuose nepavyko

Klausinėjamas, ar klaipėdiečiams bus prieinama tokio muziejaus bilieto kaina, jį steigiantis verslininkas patikino, kad jokio pelno iš jo nesitiki.

"Esame ne pelno siekianti organizacija, todėl bilietai negali būti tokie brangūs, kad jų neįpirktų kiekvienas. Juk tokį plotą reikės dar ir prižiūrėti, valyti. Būtų labai gerai, kad už bilietus gaunamų pinigų užtektų išlaikyti darbuotojus. Jeigu muziejus nebus prieinamas kiekvienam, kam jį ir daryti? Gyvenu iš verslo, o motociklai yra mano aistra, muziejus bus mano kūdikis", – teigė A.Monstavičius.

Jis norėjo savo senų motociklų muziejų įkurti Telšiuose.

Tačiau valdininkų požiūris į kuriantį žmogų privertė palankesnės aplinkos ieškoti uostamiestyje.

"Telšiuose jau turėjau vietą muziejui statyti ir net projektą, gavau leidimą statybai. Bet pajutau priešiškumą iš Telšių politikų, o juk paprašiau ne pagalbos, o tik netrukdyti. Dažnai žmonėms atrodo – jei ką nors darai, būtinai norėsi iš to pelnytis. Kai Klaipėdoje pristatėme projektą, pamačiau kitokį požiūrį, visi buvo už. Kai tik ko klausiu, sulaukiu atsakymo, nebuvo trukdžių. Klaipėdiečiai mane suprato", – apie bendravimo su politikais patirtį pasakojo verslininkas.

Kai A.Monstavičius sugalvojo įsigyti seniai filmų nebedemonstruojantį kino teatrą, buvo atnaujinama aikštė šalia jo.

Dabar, kai aikštė įgavo naują vaizdą, senoji, apgailėtinai atrodanti "Vaidila" jos nepuošia.

Aistra – nuo vaikystės

Klausinėjamas, kodėl kolekcionuoja būtent motociklus, A.Monstavičius neslepia juos pamėgęs dar vaikystėje. Šiai jo aistrai jau beveik 30 metų.

Prisimindamas savo paauglystę, vyras pasakojo, kad jo kojos buvo nuolat nudegintos motociklų duslintuvų, mat važinėti ir remontuoti juos pradėjo labai anksti.

Pirmasis įsigytas motociklas turi ypatingą istoriją. Britiškas "Ariel Motors" markės motociklas pagamintas dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Jį naujutėlį nusipirko vienas Žemaitijos kunigas. Lietuvoje juo važinėjo keturi savininkai. Karo metais, baimindamasis prarasti brangų daiktą, savininkas jį užkasė durpyne.

Eksponatai: motociklai ne tik gražūs pažiūrėti, kiekvienas jų turi savo istoriją.

Seniausias kolekcininko turimas motociklas pagamintas 1894 m. Po pirmojo pasaulyje pagaminto motociklo buvo praėję vos devyneri metai. Pirmasis buvo medinis dviratis, į kurį įmontuotas "Daimler" variklis.

A.Monstavičiaus kolekcijos pasididžiavimas yra vokiečių brolių Helnebraudų gaminys, jų buvo viso labo 21, o iki mūsų dienų išsilaikė vos keli. Tai – be galo įdomios konstrukcijos motociklas, kurio aušinimo sistema sumontuota galiniame sparne, aušinimas vyksta sukantis ratui.

Mėgstamiausių gamintojų ar modelių vyras neturi, yra sukaupęs motociklų iš visų pasaulio kraštų.

"Galiu prisipažinti, mano aistra seniems motociklams primena ligą. Man įdomu tai, kas sena. Juk visai netrukus vidaus degimo variklis išnyks. Jau dabar transporto priemonės varomos elektra, paskui bus vandenilis ar dar kas nors. Esu tikras, mes turime išsaugoti tai, kas buvo sukurta. Šitie daiktai ne tik gražūs, jie – tikri technikos paminklai. Su motociklais susiję labai daug įdomių istorijų. Mažai kas žino, kad, sukūrus vidaus degimo variklį, nežinota, kaip jį paleisti, kad jis veiktų, kad daiktas pradėtų važiuoti. Tik vėliau atsirado visokių papildomų įrenginių, – pasakojo kolekcininkas. – Čia galima būtų be perstojo kalbėti ne dieną ir ne dvi. Tokius dalykus mažai kas bežino, todėl ir reikia kam nors kolekcionuoti motociklus, kam nors mašinas, televizorius, traukinius ir kitokius dalykus. Kolekcininkai išsaugo istoriją."

A.Monstavičius tikino pats neieškantis savo kolekcijai reklamos, bet jei žmonės domisi, jis noriai rodo, ką turi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DD

DD portretas
Super

Ar

Ar  portretas
Ar geriau dabartinis apgriuves pastatas???

Hm..

Hm.. portretas
Kvadratinis kilometras rudos spalvos?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių