Svetimšaliai ieško naivių geraširdžių: vaidino nebylius ir rinko klaipėdiečių pinigus

Klaipėdoje jau porą savaičių vyksta savotiškas žmonių naivumo indekso tyrimas – svetimšaliai kaišioja prekybos centrų lankytojams popieriaus lapą su neaiškiu tekstu ir prašo paaukoti pinigų. Kaip bebūtų keista – aukotojų netrūksta.

Vaidino nebylį ir rinko eurus

Apie savo patirtį su šiais asmenimis pasakojo klaipėdietis Egidijus. Vyras susidūrė su apgavikais automobilių aikštelėje prie vieno didesnių prekybos centrų.

Prie klaipėdiečio prisiartino apie 30 metų tamsaus gymio vyras. Jis vaidino nebylį ir rodė kažkokį dokumentą.

Egidijus spėjo šį popierių nufotografuoti. Akivaizdžioje klastotėje – žodžių kratinys, negalintis įtikinti jokio lietuvio ar bent kiek mūsų kalba skaitančio žmogaus.

Juo tiesiog bandyta suklaidinti, kad kalbinamas žmogus kuo greičiau paaukotų pinigų neva neįgalių vaikų centrui ar asociacijai.

Linkčiodamas nepažįstamasis ragino pasirašyti, bruko tušinuką ir tuo pat metu prašė įrašyti aukojamą sumą ir, be abejo, duoti pinigų. Lape jau buvo keli parašai ir užrašytos sumos.

10 arba 20 eurų – nėra labai didelė suma, bet tie pinigai atiteko apgavikams.

Vilionė: gailestingų žmonių tykantys greito pelno ieškotojai jiems pakiša lapą, kuriame parašyta visiška nesąmonė. / Skaitytojo nuotr.

Sekė apgavikus

"Iš pirmo žvilgsnio supratau, kad dokumentas – netikras ir kad vyriškis sukčiaudamas pelnosi iš lengvatikių. Pasakiau, kad nepasirašinėju po tekstu, kurio nesuprantu. Jis nuėjo ieškoti kitos aukos, bet mačiau, kaip žmonės jiems davė pinigų. Iš lape įrašytų sumų supratau, kad per trumpą laiką jie susirinko apie 100 eurų", – pasakojo klaipėdietis.

Išvažiuodamas iš aikštelės vyras susivokė, kad privalo apie bandymą sukčiauti pranešti policijai ir surinko pagalbos numerį.

Kol Egidijus aiškino operatorei, kas nutiko, stebėjo nebyliu apsimetusį vyrą. Šis perėjo į kitą gatvės pusę, kur susitiko su panašaus amžiaus ir gymio moterimi. Abu įsėdo į Lenkijos Respublikos valstybiniais numeriais pažymėtą "Audi A4".

Juos stebėjęs klaipėdietis nurodė operatorei mašinos markę, numerius ir paprašė kaip galima greičiau atsiųsti policijos ekipažą.

Nesulaukęs pareigūnų, maždaug po 10 minučių Egidijus vėl paskambino bendruoju pagalbos telefonu.

Atsiliepė kita operatorė, todėl visą istoriją teko papasakoti iš naujo.

Nebyliais apsimetusi pora sustojo aikštelėje, kuri yra netoli Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

Nebyliai staiga prakalbo

"Operatorė pažadėjo kaip galima skubiau žinią perduoti policijai. Nesiplėsiu, bet pagalbos telefonu skambinau lygiai devynis kartus. Sukčius sekiojau beveik valandą, ir tik kai paskutiniu skambučiu pagrasinau, kad šis įvykis skambės viešai, po penkių minučių sulaukiau policijos", – pasakojo Egidijus.

Požymis: pinigų viliotojai Klaipėdos gatvėmis važinėja lenkiškais valstybiniais numeriais pažymėtu automobiliu. / Skaitytojo nuotr.

Policininkus klaipėdietis pamatė sekdamas sukčius savo automobiliu.

Tiek pareigūnų, tiek Egidijaus automobiliai paskui "Audi" įsuko į degalinę.

Kalbinami policininkų ir vyras, ir moteris netikėtai prabilo. Taip paaiškėjo, kad jie nėra nebyliai. Tik nesugebėjo atsakyti nei angliškai, nei vokiškai, nei rusiškai.

Pareigūnai rado kitą išeitį – bendravo per virtualų vertėją telefone.

"Man pasirodė, kad buvo minima rumunų kalba. Pareigūnai apžiūrėjo automobilį, bet sertifikato, kuriuo pora mulkina žmones, kažkodėl nerado. Policininkai nufotografavo abiejų dokumentus, užsirašė jų vardus ir pavardes ir kažką paaiškino. Manau, jei pareigūnus mano informacija būtų laiku pasiekusi, jie būtų sukčius nutvėrę už rankos dar parduotuvės aikštelėje. Tereikėjo greitesnio reagavimo", – nuomonę reiškė Egidijus.

Apsaugininkai išprašo lauk

Šią porą uostamiesčio gyventojai sutiko ne vienoje vietoje, panašu, kad jie Klaipėdoje pinigaujasi apie porą savaičių.

Kita klaipėdietė pasakojo sutikusi minėtą moterį, prašančią pinigų, didelio prekybos centro viduje. Ji labai primygtinai bruko lapą ir labai nepatenkinta raukėsi negavusi eurų.

Supratusi, kad turi reikalą su apgavike, moteris jai tiesiai rėžė suprantanti, kad ši nėra neįgali, kad viską girdi ir gali kalbėti, kad siekia tik vieno – išvilioti pinigų.

Svetimšalė visaip rodė nieko nesuprantanti. Tada klaipėdietė tą pačią frazę jai pakartojo keliomis kalbomis.

"Priėjau prie prekybos centro apsaugininko ir parodžiau jam tą apgavikę. Darbuotojas patikino, kad kaskart pamatę tą porą ją vis išprašo. Jis pasakojo ne kartą net atėmęs iš jų tuos popierius, bet tai nieko nereiškia, po kiek laiko pora vėl vaikštinėja po prekybos salę", – savo patirtimi dalijosi klaipėdietė.

Kitas socialiniame tinkle į Egidijaus pasakojimą sureagavęs vyras rašė, kad su tokiais sukčiais yra susidūręs ne tik Klaipėdoje. Tokį pat raštą, tik prancūzų kalba nepažįstamasis jam pakišo Paryžiuje.

Tai verčia manyti, kad sukčiai veikia ne po vieną, visoje Europoje jų galbūt pasklinda milžiniški būriai.

Gavę pinigų skuba dingti

Klaipėdos miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė teigė, kad pareigūnai pirmiausia reaguoja į pranešimus apie gresiantį pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

Policininkai įvykius grupuoja pagal pavojingumą, o sukčiavimas, apie kurį pranešė Egidijus, galėtų būti priskirtas C lygio kategorijai. Todėl pareigūnai ir negalėjo atvykti tuoj pat, nedelsdami.

Rasa Bekėžienė: kiekvienas turėtų žinoti, kad pateikdami savo asmeninius duomenis ir net pasirašydami turėtų būti apdairūs, sąmoningi ir atsakingi. / VTAT nuotr.

"Kiekvienas turėtų žinoti, kad pateikdami savo asmeninius duomenis ir net pasirašydami turėtų būti apdairūs, sąmoningi ir atsakingi. Derėtų susipažinti su teksto turiniu ir suprasti, kad pasirašymas po tokiu tekstu gali turėti tam tikrų pasekmių. Kiekvienas pats turi spręsti, kaip jam elgtis. Tačiau tai nereiškia, kad žmonės neturėtų apie tokius sukčiavimo atvejus pranešti, nes kitaip mes nesužinosime, kad vyksta kažkokie negeri dalykai, ir patys negalėsime informuoti visuomenės apie juos", – kalbėjo komisariato vadovė.

Panašiais atvejais pareigūnai užfiksuoja įtariamų žmonių asmens duomenis ir gali prevenciškai juos įspėti nedaryti teisėtų veiksmų.

Po aktyvesnio pareigūnų dėmesio rožes brukantys, menamiems neįgaliųjų centrams renkantys pinigus ar prastos kokybės buitines prekes brukantys praeiviams svetimšaliai stengiasi dingti iš miesto.

Policijai jokia naujiena sukčiavimo atvejai. Kasdien žmonės apgaunami ne tik gyvai bendraujant su nusikaltėliais, bet ir elektroninėje erdvėje.

"Norėčiau atkreipti mūsų miesto gyventojų ir svečių dėmesį į panašius atvejus. Žmonių patiklumas – vis dar begalinis. Visokiais būdais apgautų žmonių yra didžiulė daugybė", – konstatavo R.Bekėžienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marius

Marius portretas
Pries pora dienu tokia cigone prikibo prie pc BIG,tai pasirasiau ir nieko nedaves nuejau.

pietietis.

pietietis. portretas
jei sukciai su jumis juokauja- pajuokaukit ir jus. parasykit varda ,pvz. Pabuciuok, ir pavarde ,pvz.Raukcius. sekantis apgautasis pastebes , o taip daznai keisti popieriu sukciai nespes.

Anonimas

Anonimas portretas
...ir ...šiandien moteris vėl sukasi prie Norfos
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių