Šviesų festivalis panardins į paslaptingą vandens pasaulį

  • Teksto dydis:

Penktą kartą su šūkiu „Ryškiausias Lietuvoje“ rengiamas Klaipėdos šviesų festivalis startuoja jau šį ketvirtadienį. Daugiau nei trisdešimt šviesos ir garso instaliacijų keturis žiemos vakarus nuo 18 iki 23 val. klaipėdiečius ir miesto svečius kvies mėgautis išskirtiniais reginiais, didžiulio susidomėjimo sulaukusiais ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Festivalio „vinis“ – milžiniška „Širdis“

Pagrindinį festivalio projektą „Širdis“ pristatys italų kompanija „MarianoLight“, pernai festivalio žiūrovus sužavėjusi įspūdingu, Baltijos šalyse dar nematytu „Šimtmečio vartų“ projektu.

Klaipėdos šviesų festivalis dedikuojamas dviem svarbioms vasario progoms – Lietuvos Nepriklausomybės dienai ir šv. Valentino dienai, todėl ir širdies, kaip meilės artimui ir tėvynei, simbolis pasirinktas neatsitiktinai. Tiek širdies simbolių, kiek jų nušvis vasario 14-17-osios vakarais, uostamiestyje dar nėra buvę! Fantastiško grožio ažūrinių nėrinių žaismas, iškilęs virš aukščiausių senamiesčio pastatų, stebins daugiau nei 120 tūkst. įvairiaspalvių švieselių karoliais ir Turgaus gatvę pavers romantišku, širdžių gaubiamu bulvaru – tuneliu.

Šiemet žiūrovai išvys technologiškai sudėtingesnį projektą su vaizdo ekranu. Specialios programinės įrangos pagalba bus kuriamas nepamirštamas šviesų efektų šou, kurį lydės žinomos užsienio ir lietuvių atlikėjų dainos. Pasak vieno iš projekto vadovų Giulio Mariano, „šiam projektui panaudota daugiau nei 700 kg trosų, 10 km kabelių, 164 mediniai poliai, o specialus šviesų ir muzikos šou programuotas net 4 savaites, tačiau svarbiausia čia – daug daug meilės ir aistros tęsti tradiciją.“

Jau sausio pabaigoje bendrovės „Globalita“ darbuotojai Turgaus g. pradžioje „nunėrė“ pastolinių konstrukcijų tinklą, kurį medinio ažūro pynėmis, iš Italijos atgabentomis įmonės „Vlantana“ vilkikais, papuošė italų meistrai, pasitelkę bendrovės „Cramo“ keltuvus.

Turgaus gatvė neatpažįstamai pasikeis jau vasario 14-ąją, ketvirtadienį, 18 val. Nespėję atvykti į premjerą, nusiminti neturėtų: „Širdies“ šviesų ir muzikos šou bus kartojami kas ketvirtį valandos.

Projektai iš penkių šalių

Per penkerius metus Klaipėdos šviesų festivalis išaugo iki tarptautinio renginio, kuriame šiemet be jau minėtų italų, žiūrovai pamatys intriguojančius menininkų iš Prancūzijos, Suomijos, Latvijos ir, žinoma, - Lietuvos projektus.

Latvių menininkas Janis Petersons pakvies išbandyti laiko tunelį ( „Atgal į ateitį“) arba sudalyvauti interaktyvioje lazerių instaliacijoje, o prancūzai festivalyje pristatys net tris projektus. Naujojo „Švyturys Brewery“ pastato (Kūlių Vartų g.7) languose įsikurs Stéphane Masson vaizdo projekcija „Akvariumas“, demonstruota garsiausiuose šviesų festivaliuose įvairiose pasaulio šalyse.

Danės skverelyje virš galvų sklęs paslaptingi pasaulio vandenų herojai – medūzos – įstabi Ghislaine Coudert / Paradedesign šviesų instaliacija. Paklausta, kodėl - būtent medūzos, autorė nedvejodama atsako, jog „jų grakštumas hipnotizuoja, sukurdamas tą paslaptingo šokio nakties danguje kupiną atmosferą, o tai kviečia pasinerti į svajones.“

Tamsoje šviečiantys apskritimai ir jų atspindžiai Danės upėje – tai Géraud Périole šviesos instaliacija „Ca pétille“. Prancūzų kalba tai reiškia „švytėjimas, spindėjimas“, kas, pasak kūrėjo, ir yra šio projekto pamatinė mintis – „leisti žiūrovams patiems pamatyti tai, ką sukuria raibuliuojančio vandens paviršiai.“

Stiprybė – bendruomenės į(si)trauktis

Šių metų festivalio stiprybė – profesionalių užsienio kūrėjų ir vietos menininkų kūrybinių sprendimų balansas, o taip pat – aktyviai įsiliejusios verslininkų pajėgos. Šviečiančios instaliacijos kavinių languose, fotostudija vilkiko priekaboje, senamiesčio skersgatvyje plevėsuojanti džiūstančių skalbinių kolekcija ar palei upę krantine grakščiai šokančios šviečiančios „gyvos“ gondolos ir dar daug kitų intriguojančių projektų lauks festivalio svečių. Tarp jų -  ir jau tradiciniais tapę festivalio partnerių renginiai: maltiečių dovanojama žvakelių įžiebimo akcija ir visų labai laukiama šviečiančių augintinių eisena.

Specialią meninę instaliaciją „SmART – Shipping“ kuria Klaipėdos mokslo ir technologijų parko bei Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto pajėgos. Visuomenei jis bus pristatytas vasario 16 d., Pilies dirbtuvių pievoje (Pilies g. 14). O Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia nemokamai apžiūrėti ledo ir ugnikalnių žemės – Islandijos – įkvėptą klaipėdiečių menininkų parodą.

Prie ypatingos šventinės auros kūrimo prisidės ir nauja festivalio erdvė Mažvydo alėjoje, kur vyks drabužių kolekcijų pristatymai, gurmaniškų produktų degustacijos ir E. Balsio gimnazistų paroda. Karšta arbata ir įvairūs skanumynai festivalio lankytojų lauks prie šviečiančių staliukų Skonių (Teatro a.) aikštėje.

Pirmąkart – specialus projektas Neringoje

Šiemet Klaipėdos šviesų festivalis plečiasi ir geografiškai. Specialus jo projektas – „Švytinčių sakmių kalnas“ – vyks viename labiausiai lankomų Neringos objektų, Juodkrantėje esančiame Raganų kalne, kurio medinių skulptūrų ekspozicijai šiemet sukanka keturiasdešimt metų. Vilnius dailės akademijos Telšių fakulteto kūrėjų dėka nušvis 12 Raganų kalno skulptūrų, o greta jų įsikurs ir ažūrinės suomių menininko Alexander Reichstein istorinės figūros.

Neringos savivaldybė pasirūpino patogia renginio lankytojų kelione. Vasario 15 – 16 dienomis visi keliaujantys į renginį Raganų kalne bus nemokamai keliami šviečiančiais Smiltynės perkėlos keltais ir iki vietos bei atgal gabenami autobusais.

Vilioja persėsti į viešąjį transportą

Siekiant išvengti eismo spūsčių ir nepatogumų, festivalio dienomis įvažiuoti į senamiestį bus draudžiama. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai raginami palikti savo automobilius atokiau nuo miesto centro ir persėsti į visuomeninį transportą. Klaipėdos miesto politikai nusprendė, kad vasario 15- 16 dienomis visi keleiviai miesto autobusais galės važiuoti nemokamai.

Svarbiausia, ko derėtų paisyti kiekvienam jubiliejinio Šviesų festivalio svečiui, - tai turėti pakrautą mobiliojo ryšio telefoną ar fotoaparatą. Renginio organizatorius „Klaipėdos šventės“ kviečia ne tik lankyti festivalio renginius, bet ir juos fotografuoti. Gražiausias nuotraukas iki vasario 20 d. siųskite el.paštu renginiai@jurossvente.lt ir jos papuoš festivalio portalą.

Išsamią informaciją apie festivalio renginius galima rasti renginių programoje (lietuvių, anglų, rusų kalbomis), kuri platinama įvairiose miesto įstaigose, kavinėse, Turizmo informacijos centre, o taip pat yra patalpinta www.jurossvente.lt.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Keista

Keista portretas
Pritariu pries tai rasiusiam, kad mes tik matom kas bloga ir negera. Nieko neorganizuoja blogai, sakom, kad senamiestis numires, organizuoja kazka, stato remontuoja irgi blogai. Tai nieko nedarykim ir paskui nesistebekim, kad kodel klaipedoj gyventoju mazeja. Ar kiti miestai svencia ir pilnos gatves.

> kesiti zmones

> kesiti zmones portretas
Taip, zmones mato pavasarine purvina Klaipeda, sniegas nutirpo, kad darosi mieste, baisiau nebuna, pirma reiketu apsitvarkyti, apsisluoti, o tada kviestis svecius pramogai, taip buvo nuo senu laiku, taciau mieste gyvena kaip raso subegeliai, be teviskes, nepasodine medelio, nepasitvarke po kojom, brenda per siuksles,tai tiems ""batrakams "" viskas vienodai, tik sokiai bei zaidimai, na dar sviesu festivalis .Tai kuo dziaugtis, gerai, kad vakare tas sou, tai nors suvaziaveliai nematys nudrengto, dar sovietiniu kvapu kvepuojanciu - miesto.

kesiti zmones,

kesiti zmones,  portretas
kas nenori tas tegu nevaziuoja (dabar jau net ir nemokamai)... tik lietuvis ziuriu visur vagystes mato, arba purvinus saligatvius. pasidziaugt niekuom nebesugeba. nepatinka - sedekit namie prie lango.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių