Pereiti į pagrindinį turinį

Taryba dirbs pagal naują reglamentą

2015-07-15 11:15

Klaipėdos savivaldybė rengia naują miesto tarybos veiklos reglamentą. Susipažinti su juo bei išsakyti pasiūlymus kviečiami ir gyventojai, įstaigos, organizacijos.

Laikas: dabartinis miesto tarybos veiklos reglamentas iš esmės nebuvo peržiūrėtas 14 metų.
Laikas: dabartinis miesto tarybos veiklos reglamentas iš esmės nebuvo peržiūrėtas 14 metų. / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos savivaldybė rengia naują miesto tarybos veiklos reglamentą. Susipažinti su juo bei išsakyti pasiūlymus kviečiami ir gyventojai, įstaigos, organizacijos.

Nekeitė ilgą laiką

Dabar galiojantis miesto tarybos veiklos reglamentas buvo patvirtintas prieš 14 metų.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjo Andriaus Kačalino, per tiek laiko šis teisės aktas nebuvo peržiūrėtas iš esmės. Jo nuostatos  derintos tik su įstatymų pakeitimais.

Prieš trejus metus taip pat buvo atnaujinta jo redakcija, tačiau struktūra išliko nepakitusi.

A.Kačalinas atkreipė dėmesį, kad nuo balandžio įsigaliojo Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai. Esminė permaina – dėl merų rinkimų, kuriuos tiesiogiai renka gyventojai, o ne miestų ar rajonų tarybos.

Pasikeitė ir merų kompetencijos. Miestų ir rajonų vadovams suteikta daugiau teisių.

Dėl šios priežasties, anot A.Kačalino, kilo poreikis koreguoti miesto tarybos veiklos reglamentą, atsisakyti tam tikrų skyrių, viską peržiūrėti.

Vedėjo teigimu, visus šio teisės akto pakeitimus galima suskirstyti į dvi grupes. Pirmieji yra susiję su mero funkcijomis, rinkimais, antrieji – su Teisėkūros pagrindų įstatymu, kuris įsigaliojo nuo praėjusių metų sausio 1 d.

"Tai naujas įstatymas, kuris reglamentuoja teisėkūros procedūrą. Atsiranda nauji reikalavimai tarybos sprendimų ir teisės aktų projektų viešinimui, konsultavimuisi su visuomene, rengimo tvarkai", – komentavo pašnekovas.

Bus daugiau viešumo

A.Kačalinas aiškino, kad atsirado galimybės vertinti teisės aktų projektus, juos įsigyti, sudaryti specialias darbo grupes iš įvairių institucijų atstovų ir mokėti jiems atlyginimą už darbą.

Taip pat yra numatytas didesnis visuomenės dalyvavimas teisėkūros procese.

"Anksčiau kiekviena savivaldybė tarybos sprendimų projektus viešindavo savo nuožiūra. Dabar yra vieninga valstybinė sistema, per kurią reikės tai daryti. Žmonės galės susipažinti su rengiamais teisės aktais, teikti savo pasiūlymus", – tvirtino vedėjas.

Pasak A.Kačalino, svarstant įvairias taisykles, kurios palies visus gyventojus, išnyksta galimybė teikti iš anksto neapsvarstytus siūlymus, kurių pasitaikydavo posėdžių metu.

Teisės aktams, kurie susiję su konkrečiais asmenimis, pavyzdžiui, atleidimas nuo tam tikro mokesčio, prekybos alkoholiu laiko apribojimas, bus taikoma ne tokia griežta tvarka, kaip minėtiems norminiams.

"Pirmuoju atveju taryba turi pasirinkimo laisvę, gali priimti vertybinius sprendimus. Kitu atveju ji tokios galimybės neturi. Pavyzdžiui, jei besikreipiantysis atitinka reikalavimus, jį reikia atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Pasirinkimo teisės šiuo atveju nėra. Tačiau kartais užvaldo emocijos. Nusprendžiama, kad lengvatos negalima suteikti, nes, sakykime, pastate veikia kazino. Tokie sprendimai atsiduria teismuose", – teigė vedėjas.

Tvirtins taryba

Naujajame tarybos veiklos reglamente bus detalizuota, kas turi pristatyti komitetų siūlymus. Tai turėtų daryti jų pirmininkai.

Išplėsta ir miesto tarybos kolegijos kompetencija. Anksčiau detaliųjų planų koncepcijos buvo tvirtinamos miesto taryboje. Pasikeitus Nekilnojamojo turto įstatymui, tokio reikalavimo nebeliko. Todėl manoma, kad šiuo atveju užtektų rekomendacinio tarybos kolegijos sprendimo.

Aiškiau bus reglamentuotos ir tarybos sekretoriato funkcijos.

"Visos naujos nuostatos nebuvo perkeltos į reglamentą, todėl reikia jį keisti. Daugiau ar mažiau paliečiamos visos reglamento nuostatos. Atsisakoma visokių prieštaravimų. Viskas sudėliojama pagal dabartinius juridinius reikalavimus. Pats teisėkūros procesas, pasikeitus reglamentui, bus lankstesnis", – komentavo vedėjas.

Naująjį veiklos reglamentą tvirtins miesto taryba. Kada tai įvyks, dar nėra aišku. Pasak A.Kačalino, tai priklausys nuo pakeitimų skaičiaus.

Gyventojai kviečiami susipažinti su reglamentu ir teikti savo pasiūlymus iki liepos 17 d. Keletas jų jau buvo gauta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų