Pereiti į pagrindinį turinį

T.Barštys vėl nusileido Palangoje

2009-08-04 09:56
Pažeidėjas: anksčiau šio sraigtasparnio pilotui buvo skirta ne viena bauda.
Pažeidėjas: anksčiau šio sraigtasparnio pilotui buvo skirta ne viena bauda. / Redakcijos archyvo nuotr.

Sraigtasparniu mėgstantis skraidyti milijonierius Tautvydas Barštys penkiuose šalies miestuose pasirūpino legaliomis nusileidimo aikštelėmis ir skrydžių taisyklių nebepažeidinėja.

Praeivis viską nufilmavo

Vakar vienas skaitytojas pranešė, kad užfiksavo galimą aviacijos taisyklių pažeidimą, kurį padarė raudonas sraigtasparnis, išmargintas geltonos spalvos linijomis.

Tai bendrovei "KG Group" priklausantis "Eurocopter 130 B4", kuriuo paprastai į įvairius renginius atvyksta įmonės valdybos pirmininkas T.Barštys.

Palangoje vasarojantis vyras pasakojo tapęs nekasdienio reiškinio liudytoju. Jam vaikščiojant po kurortą, staiga pievoje tarp "Vanagupės" ir "Palangos lino" poilsio namų ėmė leistis sraigtasparnis: "Atsidūriau tikriausiai netinkamoje vietoje ir netinkamu laiku. Iš pradžių gerokai suglumau, o po akimirkos atsitokėjau ir ėmiau svarstyti, ar toks orlaivio manevras nesikerta su aviacijos taisyklėmis. Juolab kad aplink buvo elektros stulpai, o netoliese ir gyvenamieji pastatai". Žmogus sraigtasparnio nutūpimą užfiksavo mobiliojo ryšio telefonu.

Nuskrido į pakraštį

Iš tolo įtartiną orlaivio manevrą stebėjęs vyras teigė matęs, kad aplink sraigtasparnį vaikštinėjo aukštaūgiai vyrai, tačiau jų veidų neįžiūrėjo. Jis tik spėliojo, kad tai galėjo būti kandidatai į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę.

Pastoviniavęs 5–10 minučių, sraigtasparnis pakilo ir nuskrido į Palangos pakraštį.

"Nežinau, kas sumanė taip pasirodyti su sraigtasparniu, bet pasirinko ne pačią geriausią vietą. Su aviacija neturiu nieko bendra, todėl nesiimsiu spręsti, ar buvo pažeidimų, tačiau nusileisti viduryje miesto neatrodo normalus dalykas", – kalbėjo vyras.

Vis dėlto dienraštis išsiaiškino, kad sraigtasparnio pilotas jokioms taisyklėms nenusižengė. Orlaivio savininkas dar pernai sutarė su kurorto savivaldybe dėl galimybės leistis šioje vietoje.

Legalu ir teisėta

Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas iš atminties vardijo penkis miestus, kuriuose "KG Group" priklausantis orlaivis gali legaliai nusileisti: "Po žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie ankstesnio jo piloto padarytus pažeidimus sraigtasparnio šeimininkai susigriebė ir pasirūpino leidimais, kuriuos suderino su miestų savivaldybėmis. Dabar jis gali niekieno netrukdomas leistis Palangoje, Vilniuje, Jurbarke, Marijampolėje ir Druskininkuose. Tam yra numatytos specialios vietos."

Vakar šią informaciją patvirtino ir Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Bronius Martinkus: "Taip, sraigtasparnis gali leistis Palangoje keliose vietose – Vanagupės gatvėje esančiame privačios žemės plote netoli to paties pavadinimo poilsio namų ir kažkur miesto pakraštyje – naujuose kvartaluose, dešiniau Klaipėdos–Liepojos plento."

Išgirdęs klausimą apie tariamus krepšininkų skrydžius, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis nusijuokė: "Iš tiesų penktadienį buvo atskridęs trenerio Rimo Kurtinaičio bičiulis Tautvydas Barštys, kuris pakvietė jį pažiūrėti į Palangą iš aukštai."

Prieš kelerius metus ne sykį į žiniasklaidos ir civilinės aviacijos prižiūrėtojų akiratį už pažeidimus pakliūdavusio "KG Group" sraigtasparnio pilotas neišvengė atsakomybės. Tai privertė susigriebti ir patį orlaivio šeimininką, pavyzdingai susitvarkiusį visus formalumus. Dabar ir sraigtasparnį valdo jau kitas pilotas, o apie troškimą savarankiškai skraidyti puse lūpų užsimindavęs T.Barštys iki šiol piloto licencijos neįgijo.

Buvo incidentų ir baudų

2007 metų lapkritį T.Barščio sraigtasparnis išgąsdino pirmuoju sniegu besidžiaugusius vilniečius nusileisdamas Vilniaus Vingio parko viduryje. Kartu su verslininku tąkart skrido vieno muzikinio televizijos šou dalyvis.

2007 metų birželį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome vykusios motociklininkų šventės metu T.Barščio bendrovei priklausantis sraigtasparnis "Eurocopter 130 B4" pažeidė skrydžių taisykles keliasdešimties metrų aukštyje įskrisdamas į uždarytą aerodromą ir pavojingai manevruodamas virš gausiai susirinkusių žiūrovų. Pilotas buvo nubaustas tūkstančio litų bauda.

Tų pačių metų vasarą orlaivio pilotas, neturėdamas leidimo, itin mažame aukštyje skriejo virš Palangos paplūdimio, o vėliau nusileido Palangos miesto ribose, nors tam leidimo neturėjo. Prie jūros ilsėjęsi žmonės stebėjosi, kas leido sraigtasparniui taip žemai skraidyti. Tąsyk "Kauno grūdų" orlaivį pilotavusį lakūną Civilinės aviacijos administracija irgi nubaudė tūkstančio litų bauda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų