Pereiti į pagrindinį turinį

Teisme – vaiko marinimo badu byla

2010-01-26 05:00
Procesas: už penkiamečio sūnaus numarinimą badu teisiama I.Rojienė gali būti įkalinta iki gyvos galvos.
Procesas: už penkiamečio sūnaus numarinimą badu teisiama I.Rojienė gali būti įkalinta iki gyvos galvos. / N.Jankausko nuotr.

Klaipėdos apygardos teisme – dar vienas rezonansinis įvykis – atversta itin sudėtinga baudžiamoji byla, kurioje motina kaltinama badu numarinusi penkiametį sūnų.

Gresia iki gyvos galvos

Pagėgių apylinkėse esančio Natkiškių kaimo gyventoja Ilona Rojienė drebėdama sėdo į teisiamųjų suolą.

Iškviesti liudyti prieš motiną du mažamečiai moters vaikai, sutrikę stebėjo specialiame atitvare teismo posėdžio laukiančią motiną.

I.Rojienė kaltinama itin žiauriu nužudymu – Baudžiamasis kodeksas už nužudymą kankinant numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.

Tragedija nutiko 2008-ųjų balandžio 15 d. viename Šilutės daugiabutyje.

Aštuonis vaikus auginusios I.Rojienės namuose buvo rastas nebegyvas penkerių metukų sūnus Lukas.

Kita moters dukra – ketverių metukų Ligita rasta išsekusi ir anemiška.

Neištvėrė pasmerkimo

Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus trijų teisėjų kolegija vakar pradėjo iš esmės nagrinėti šią Klaipėdos krašte precedento neturinčią bylą.

Teisiamosios advokatas Aleksandras Jokūbauskas teismo paprašė bylą nagrinėti uždarame posėdyje.

Šį prašymą jis grindė tuo, kad sūnaus nužudymu kaltinama moteris, praėjusių metų lapkritį pabaigus ikiteisminį tyrimą, susirgo depresija, buvo gydyta stacionariai.

Esą vaiko nužudymu kaltinamą mamą apniko liga po to, kai byla buvo paviešinta.

"Įvairių žiniasklaidos priemonių interneto tinklalapiuose apie ikiteisminio tyrimo pabaigą įdėtose publikacijose skaitytojai paliko įžeidžiamo pobūdžio komentarų, dėl kai kurių reikėtų kreiptis dėl baudžiamojo persekiojimo. Mano ginamoji, perskaičiusi komentarus, patyrė sukrėtimą ir dėl stiprių išgyvenimų bandė pasitraukti iš gyvenimo", – teisme kalbėjo advokatas.

Tirs lavono audinius

Gynėjas teismui pateikė ne tik pranešimą apie tai, kad I.Rojienei teko gydytis dėl patirtų dvasinių sukrėtimų.

Advokatas apie I.Rojienės vaikų gyvenimo sąlygas pristatė pažymas iš Natkiškių seniūnijos, mokyklos ir Šilutės vaiko teisių apsaugos tarnybos.

A.Jokūbauskas prašė teismo paskirti mirusio berniuko audinių mėginių histologinius tyrimus.

Prašyme advokatas nurodė kelių garsių Lietuvoje teismo medicinos ekspertų, tokių, kaip habilituoto biomedicinos mokslų daktaro Antano Algirdo Garmaus rekomendacijas dėl tokių tyrimų atlikimo.

"Histologiniai tyrimai nebuvo atlikti, tai verčia abejoti teismo medicinos eksperto Diomeno Vitkaus ekspertizės išvadomis. Šie tyrimai padėtų įrodyti pagrindinę berniuko mirties priežastį", – tikino advokatas.

Badavo utėlių pjaunamas

Berniuko lavoną tyręs ekspertas D.Vitkus yra pasisakęs apie mirties priežastis.

"Anemiškas, dėl badavimo išsivysčiusios mažakraujystės iškankintas vaikas turėjo ne vieną dieną nevalgyti. Visiškai sunykęs, utėlių papjautas vaikas. Ir tai vyko mūsų laikais. Negi kaimynai ir aplinkiniai nematė tokio išsekusio berniuko?" – negalėjo atitokti garsus teismo medicinos ekspertas D.Vitkus.

Eksperto nuomone, berniukas turėjo itin ilgai nesimaitinti. "Taip organizmas sunyksta ne per dieną", – tvirtino D.Vitkus.

I.Rojienės gynėjo prašymą atlikti histologinį audinių mėginių tyrimą teismas vis dėlto patenkino.

"Mirties priežastis nurodyta – hipoglikemija, o jos priežastys gali būti itin įvairios. Teismas patenkino visus gynybos pateiktus prašymus. Kitaip ir negalėjo būti, čia labai daug neatsakytų klausimų", – tvirtino advokatas.

Vaikų liudijimai – prieš mamą

Nukentėjusiąja šioje byloje pripažinta ir I.Rojienės ketverių dukra.

2008-ųjų balandį, kai namuose buvo aptiktas miręs jos broliukas, mergaitės būklė taip pat buvo itin sunki.

Fiziškai išsekusi mergaitė buvo paguldyta į ligoninę. Parą ji buvo gaivinama reanimacijos skyriuje, po to dvi savaites gydyta Klaipėdos vaikų ligoninėje.

Mergaitei buvo sutinusios kojos, ji tesvėrė 11 kilogramų.

Vakar mažylė turėjo būti apklausiama kaip liudytoja prieš motiną.

"Palikau namie, kaimynė prižiūri. Mažylė karščiuoja, o penktą ryto teko keltis, kad į teismą spėtume. Už lango 20 laipsnių šalčio, kaip tokią vežti?" – prieš posėdį apie mažiausią iš likusių septynių vaikų kalbėjo I.Rojienė.

Du mažamečiai antrokai broliukas ir sesutė vakar taip pat turėjo paliudyti apie tai, kas dėjosi jų namuose, kai mirė broliukas.

Mėldavo pasmakrys ir ranka

Pati I.Rojienė griežtai neigia badu marinusi sūnų. Moteris pripažįsta, kad po jauniausiojo sūnaus gimimo ji išgyveno pogimdyminę depresiją.

Esą tuomet galbūt vaikams trūko dėmesio, tačiau moteris tvirtina vienodai maitinusi visus savo vaikus.

Du vyriausi moters vaikai augo pas močiutę. Pastaroji dienraščiui tvirtino, kad Natkiškių kaime ji gyvenanti ūkiškai ir iš 16 ha žemės užsiauginanti gyvulių.

"Kaime gyvenant tikrai buvo ką valgyti, užsiauginame kiaulių", – kalbėjo močiutė.

Po tragedijos I.Rojienė su likusiomis atžalomis atsikėlė gyventi į motinos sodybą. Vaikai lankė čia pat esančią mokyklą.

Septyniais vaikais besirūpinančios moterys svarstė, kad miręs sūnus galėjo sirgti kraujo liga, nes nuo mažens itin mėgo cukrų.

"Kur radęs cukraus, griebdavo šaukštais valgyti. Ne kartą prašėme gydytojų ištirti, kas jam yra. Vaikas gimė su įgimta širdies yda, patyrė gimdymo traumą. Medikė tik paklausydavo širdelės darbą, tačiau daugiau jo ir netyrė. Vaikas buvo labai jautrus. Greitai susinervindavo, o tuomet jam pamėldavo pasmakrys ir kairė ranka", – kalbėjo mama.

Šią daugiavaikę šeimą prižiūrėjusi vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistė ne kartą lankėsi šeimoje ir niekada nepastebėjo, kad vaikams trūko valgio.

Tačiau moteris nuo 2007 m. buvo įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą tik dėl to, kad nevedė vaikų pas gydytojus, neskiepijo ir jų sveikata nesirūpino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų