Tradicija gyva: vėl skleisis „Meridiano“ burės

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį, gegužės 28 d., 19 val., bus pakeltos Klaipėdos simbolio burlaivio „Meridianas“ burės

Tradicija taip paskelbti vasaros sezoną pajūryje jau tvirtai įleidusi šaknis į uostamiesčio gyvenimą. Istoriniu jūrinio paveldo eksponatu po atviru dangumi tapęs „Meridianas“ savo burėmis Klaipėdos senamiestį papuoš aštuntą vasarą iš eilės.

Šie metai „Meridianui“ yra ypatingi, nes sukanka lygiai 50 metų, kai šis burlaivis 1971-ųjų liepą buvo prišvartuotas prie Dangės upės krantinės. Spalio 1-ąją jubiliejų minės ir tais pačiais metais atidarytas bei iki šiol svečius priimantis „Meridiano“ restoranas.

Jubiliejinį sezoną burlaivis pasitinka iš dalies atsinaujinęs. Praėjusį rudenį „Meridianas“ kelioms savaitėms buvo sugrįžęs į remonto doką, kur buvo atlikti jo povandeninės dalies valymo, remonto, dažymo ir kiti darbai, taip pat įgyvendinta laivų priežiūrą reglamentuojančiuose dokumentuose numatyta prievolė periodiškai atlikti dokinę techninę apžiūrą. Nemažai įvairių remonto darbų buvo padaryta ir laivui stovint prie krantinės.

„Laivo priežiūra, nuolatinis atnaujinimas yra nesibaigiantis procesas, o ypač, kai turime reikalą su miestą reprezentuojančiu jo simboliu“, – sako „Meridiano“ savininkas, jo išsaugojimu ir išlaikymu besirūpinantis Aloyzas Kuzmarskis.

Dėvisi ir didžiausi „Meridiano“ jūrinės ekspozicijos eksponatai – burės. Per aštuonis sezonus buvo sunaudoti jau keli jų komplektai. Šį sezoną bus keliamos pernai pasiūtos burės, kurios ypatingos tuo, kad atkartoja istorinį 1751 metų Baltijos jūros regiono žemėlapį, kurio originalas kabo „Meridiano“ kajutkompanijoje.

Penktadienį 19 val. rengiamoje burių pakėlimo ceremonijoje tradiciškai dalyvaus Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai. Žinia, pirminė „Meridiano“ paskirtis buvo mokomasis burlaivis. Per 20 metų nuo 1948 iki 1968-ųjų plaukiodami šiuo burlaiviu jūrinės praktikos įgijo daugybė jūrininkų bei žinomų kapitonų. Ši partnerystė tęsiasi iki šiol.

Beje, vasarą planuojama surengti dar vieną burių ceremoniją, kuri bus skirta „Klaipėdai – Europos jaunimo sostinei 2021“. Šį titulą uostamiesčio jaunimas pirmą kartą parvežė ne tik į Lietuvą, bet ir į Šiaurės Europą, nors tokia jaunimo sostinių iniciatyva prasidėjo prieš daugiau nei dešimtmetį. Iš viso Europos jaunimo sostinės programoje numatyta arti 70 renginių, diskusijų, iniciatyvų, akcijų, kurios vyks visus šiuos metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių