Tradicija – pavalgyti už biudžeto pinigus

Neringos savivaldybėje rinkimų kova pasiekė viršūnę – socialiniame tinkle narstomos kandidatų išlaidos degalams, kompiuteriams, net žieminėms padangoms. Politikai ne tik žarsto pažadus, bet ir bado pirštais į vienas kito kanceliarinių išlaidų suvestines. Tačiau vienu atveju net ir aršiausi politiniai oponentai tampa vieningi – susėdę prie vaišių stalo, nukrauto už mokesčių mokėtojų pinigus.

Puota tarybos nariams

Už biudžeto lėšas ne tik važinėjami tūkstančiai kilometrų, perkami brangūs telefonai – visa tai savo konkurentų kišenėse dabar skaičiuoja rinkimų kovos dalyviai.

Neringos tarybą sudaro penkiolika narių.

Ir nė vienas jų viešai nesipiktino tuo, kai Neringos savivaldybės lėšomis jiems buvo padengti stalai kavinėje „Kuršis“, kur buvo rengtas kalėdinis tarybos narių vakarėlis.

Šaltinių teigimu, vos pravėrus kavinės duris, iš karto į akis krito stalai, nukloti ne tik užkandžiais, ant jų spindėjo taurės ir taurelės.

Tačiau savivaldybės atstovai neigė, kad gėrė už biudžeto pinigus, nors neneigė, kad valgė iki soties.

Mero fondas – vaišėms

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė aiškino, kad stebėtis tuo, jog biudžeto pinigais politikai sau kelia puotą, – neverta. Esą mero fondas tam ir skirtas.

„Kaip ir numato mero fondo lėšų paskirtis, jos buvo panaudotos oficialiai progai – šventiniams savivaldybės tarybos pietums, kurie vyko pasibaigus paskutiniam 2022 m. Neringos savivaldybės tarybos posėdžiui. Pietūs vyko pigiausiai tuo metu Nidoje esančioje viešojo maitinimo paslaugas teikusioje kavinėje „Kuršis“. Pietums išleista 550 eurų ir 45 centai“, – neslėpė S. Vaišvilaitė.

Nors tarybos narių puotoje alkoholio buvo ragauta, tačiau išeitų, kad už gėrimus neaišku kas sumokėjo.

Savivaldybės atstovai neigė, kad gėrė už biudžeto pinigus, nors neneigė, kad valgė iki soties.

„Alkoholinių gėrimų Neringos savivaldybės administracija neapmokėjo. Prie pietų prisijungė su Neringos savivaldybės taryba dirbantys asmenys“, – patikino S. Vaišvilaitė.

Už biudžeto pinigus panoro pasisotinti dar penki Neringoje įtakingi asmenys.

Šventinių išlaidų sąmatoje numatyta, kad puota rengiama dvidešimčiai asmenų, nors tarybą sudaro penkiolika politikų.

Maitino ir ministeriją

Žvalgantis po Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio potvarkius ir savivaldybės administracijos viešuosius pirkimus, matyti, kad tam tikros šios savivaldybės klerkų tradicijos veikiausiai gyvuos amžinai.

Be puotos saviems politikams, biudžeto lėšos leistos ir žuvų degustacijoms.

Neringos savivaldybės administracija žodine sutartimi su Artūro Spirgio žuvies perdirbimo ir realizacijos įmone sutarė įsigyti maisto produktų, o tiksliau žuvų, už 1,3 tūkst. eurų.

Kyla klausimas – kas suvalgė tas žuvis?

„Kuršių nerijos kulinarinis paveldas, atspindintis šio krašto gyvenimo būdą, yra rūkyta žuvis, kuria yra vaišinami Neringos svečiai, įvairios delegacijos. Neringos savivaldybės administracija įsigijo rūkytų žuvų produktų, skirtų naudoti pagal poreikį iki gruodžio 31 d. Panaudota svečių ir delegacijų priėmimui. Šiam pirkimui mero fondo lėšos nebuvo naudojamos“, – tikino Neringos savivaldybės atstovė spaudai S. Vaišvilaitė.

Iš A. Spirgio žuvies perdirbimo ir realizacijos įmonės žuvys pirktos ir praėjusių metų liepos 5 d. Apmokėta 120 eurų sąskaita.

Neringos savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad Nidoje liepos 5 d. viešėjo penkių Susisiekimo ministerijos atstovų delegacija.

Ministerijos desantas maitintas už 200 eurų. Papildomai sąmatoje nurodyta, kad už penkias žuvis mokėta 120 eurų.

Surengė degustaciją

Aiškėja, kodėl praėjusių metų spalį Neringos savivaldybės administracija intensyviai vartojo žuvis.

Spalio 17 d. sudaryta žodinė sutartis už beveik 220 eurų žuvų degustacijai. Žuvis tiekė J. Šato žuvų apdirbimo įmonė.

Įdomu, kas dalyvavo degustacijoje? Kokios žuvys tiektos? Kas konkrečiai jas suvalgė?

S. Vaišvilaitė tikino, kad pernai spalio 17 d. Neringoje lankėsi miesto partnerio – Latvijos Saulkrastų savivaldybės delegacija, kuri buvo pakviesta į rūkytų žuvų degustaciją. Ši degustacija buvo apmokėta taip pat mero fondo lėšomis.

Vis dėlto Neringos savivaldybės tinklalapyje skelbiama, kad Latvijos Respublikos Saulkrastų savivaldybės delegacijos priėmimas vyko spalio 14–15 d.

Mero D. Jasaičio potvarkiu šios delegacijos priėmimui skirta 800 eurų suma. Viešai skelbiamoje išlaidų sąmatoje nurodyta, kad maitinimui skirta 400 eurų, pramoginėms paslaugoms – dar 400 eurų.

Pirko ir maisto rinkinius

Neringos savivaldybės mero potvarkiu buvo apmokėta ir sąskaita už 6,6 tūkst. eurų sumą.

Dokumente nurodyta, kad už biudžeto pinigus pirkta 100 vienetų namų kvapo (pirkimo vertė – 2 tūkst. eurų), įsigytos penkios paveikslo reprodukcijos už 2,5 tūkst. eurų.

Tame pačiame dokumente nurodyta apmokėti 600 eurų sąskaitą už „šventinio maisto rinkinius“.

Už ką buvo mokėta, kiek tų rinkinių buvo ir kas juos suvalgė?

Šiame dokumente minimi ir 38 renginio bilietai, kurie kainavo 1,5 tūkst. eurų. Kokiam renginiui pirkti bilietai, kam jie buvo įteikti?

S. Vaišvilaitė atsakė, kad mero fondo lėšos naudojamos, kaip tai numato teisės aktai.

„Mero atstovavimo savivaldybei Lietuvoje ir užsienyje išlaidoms finansuoti. Atkreipiame dėmesį, kad išlaidų sąmata nėra lygu prekių paslaugų sumai, sąskaitai, tad jūsų minima suma yra mažesnė ir 6 tūkst. eurų nesiekia“, – patikslino S. Vaišvilaitė.

Savivaldybės atstovė tikino, kad buvo įsigytos atminimo dovanos – namų kvapai su Neringos simbolika, 12 paveikslų ciklo „Kuršių nerijos atspindžiai“ reprodukcijos.

„Šios dovanos yra saugomos savivaldybėje ir bus įteiktos pagal poreikį įvairių progų metu atvykstantiems oficialiems asmenims, delegacijoms, dalyvaujant kultūros, sporto ir kituose visuomeniniuose renginiuose, atliekant valstybinio ar diplomatinio protokolo nustatytas funkcijas ir kt.“, – tikino savivaldybės atstovė.

S. Vaišvilaitė aiškino, kad pirkta ne 38, o 37 bilietai. Nors būtent pirmasis skaičius nurodytas sąmatoje.

„Bilietai buvo skirti jubiliejines sukaktis švenčiantiems, Neringą reprezentuojantiems, jos renginius puošiantiems meno kolektyvams – „Aušrinei“, kuri minėjo 15 metų sukaktį, ir „Giedružei“, minėjusiai 20 metų sukaktį“, – patikino S. Vaišvilaitė.

Vartojo ir vyno, ir pyragų

Taip pat mero potvarkyje minimi maisto rinkiniai. Pasirodo, savivaldybė įsigijo 25 pyragus.

„Įsigyti 25 vnt. pyragų, skirtų savivaldybės įstaigoms ir įmonėms šv. Kalėdų proga. Rinkinį sudarė po vieną ar du pyragus, pagal kolektyvo dydį“, – tikino S. Vaišvilaitė.

Neringos savivaldybė pirko ir daugiau saldėsių. Viešųjų pirkimų suvestinė byloja, kad iš įmonės „Rūta“ pirkta dovanų už 3,8 tūkst. eurų.

Viešųjų pirkimų suvestinėje matyti, kad savivaldybės administracija žino, kas yra geras prekės ženklas.

Praėjusių metų lapkričio 25 d. administracija sudarė žodinę sutartį su įmone „BNA Ergo“. Tai yra įmonė, valdanti parduotuvių tinklą „United Colors of Benetton“.

Viešųjų pirkimų suvestinėje nurodyta, kad iš šio tiekėjo pirkta dovanų ir apdovanojimų už 1 822 eurus.

„Mero fondo lėšos šioms dovanoms įsigyti nebuvo naudojamos. Neringos savivaldybės administracija įsigijo atminimo dovanas, skirtas Neringos svečiams, Neringos atstovavimui įvairių renginių metu bei kitoms progoms – lietuviško vyno dėžutėse, kurio šiandien yra įteikta apie 30 procentų, likusi dalis yra saugoma savivaldybėje ir bus įteikta pagal poreikį įvairių progų renginių, svečių priėmimo metu“, – paaiškino S. Vaišvilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neskanu

Neskanu portretas
Tai reikia įstatymus keisti, uždrausti išlaidas reprezentacijai, darbuotojų motyvacijai ir pan. Atvyko užsienio delegacija ir bėga meras už asmenines lėšas į kioskelį bloknotėlio su Neringos vaizdeliu nupirkti, reikia padėkos raštą ar kokį suvenyrą įteikti - einam pirkti popieriaus, gintariuką kokį iš gintarų prekeivių ir fine. O dabar pagal įstatymą galima, bet prieš rinkimus naudojama kaip kompronatas. Tai apsispręskime, kam tos dviprasmybės?

Klaipedietė

Klaipedietė portretas
O ko stebėtis?Senelių namuose Klaipėdoje visada tokie pokeliai vyksta ir nieko.

lalaila

lalaila portretas
visur tas pats - ne tik savivaldybese , bet ir ministerijose, valstybinese ir biudzetinese istaigose - pinigai taskomi i kaire ir desine visokiems a-la mokymams, kelionems, priemimams ir pan. Tik vienas narkevic pakliuvo su 1-u kotletu! o kur kiti? Kada gi bus tvarka ii atskaitomybe beri atsakomybe ? Teisesauga - A-U ? Kada ginsite viesa interesa?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių