Pereiti į pagrindinį turinį

Trispalvė grįžo namo

2009-02-14 09:00
Trispalvė grįžo namo
Trispalvė grįžo namo / Nerijaus Jankausko nuotr. Simbolis: ilgus metus Klaipėdoje pasiūta trispalvė žadino Šernų šeimos, gyvenusios Kanadoje, tautinius jausmus. Ją savo rankose laiko muziejininkė Roma Songailaitė.

Dešimtmečius trukusi Lietuvos trispalvės kelionė baigėsi kur prasidėjusi – Klaipėdoje. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus fondų saugykloje laikoma vėliava laukia, kada vėl išvys dienos šviesą.

Vyriausioji muziejaus fondų saugotoja Zita Juškėnienė džiaugiasi, kad krašto praeitį iliustruojantys daiktai čia atkeliauja neįtikimiausiais būdais.

Prieš pusmetį Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus duris pravėrė Toronte gyvenanti Irena Šernaitė. Moteris įvykdė visos šeimos valią – perdavė muziejininkams įspūdingų matmenų trispalvę vėliavą, kuri apie 1936-uosius buvo pasiūta Klaipėdoje.

Moters tėvas Petras Šernas 1936–1938 m. dirbo Klaipėdoje Žemės banko valdytoju. Šeima buvo pasistačiusi namą Vilties ir Ramiosios gatvių sankryžoje.

Ant šio namo ir dabar yra įtaisas vėliavai iškelti. Šeimininkai specialiai naujajam namui pasisiuvo trispalvę. Vėliava – iš vilnonio audeklo yra beveik 4 metrų ilgio ir šiek tiek platesnė nei 2 metrai.

Traukdamasi iš karo nualintos Lietuvos Šernų šeima pasiėmė ir įspūdingąją trispalvę. Apkeliavusi pusę pasaulio, vėliava kelis dešimtmečius Vasario 16-osios proga, kitų Lietuvos valstybinių bei tautinių švenčių dienomis buvo kabinama prie Šernų šeimos namo Toronte.

Po tėvo mirties buvusio bankininko vaikai Valentinas, Gytis Martynas, Aldona, Irena sutarė, kad trispalvė turi grįžti į Klaipėdą. Šeimos valią išpildė pernai į Lietuvą atostogauti atvykusi šeimos atžala.

Išskalbta ir išlyginta trispalvė laukia progos pasirodyti lankytojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų