Pereiti į pagrindinį turinį

Turgus – vieta derėtis

2010-08-19 05:00
Pasiūla: turgaus prekystaliai lūžta nuo daržo gėrybių.
Pasiūla: turgaus prekystaliai lūžta nuo daržo gėrybių. / Vytauto Petriko nuotr.

Šviežesnių ir pigesnių produktų nei prekybos centruose klaipėdiečiai ieško turguje. Čia prekeiviai tuoj pat taiko ir parduotuvėse galiojančias akcijas bei vilioja pirkėją papildomomis nuolaidomis.

Parduoda raudonviršių

Uostamiesčio turguose – miško, sodo ar daržo gėrybių bumas.

Čia pirkėjams siūloma raudonviršių, voveraičių, mėlynių ir net spanguolių. Grybai šiemet savo kainomis nelepina.

Už raudonviršius prašoma nuo 8 iki 15 litų, voveraitės šiek tiek pigesnės – nuo 5 iki 9 litų. Grybų pardavėjas, paklaustas, ar gėrybės nesukirmijusios, atkirto, jog tik musmirės nekirmija.

Norėdami paskanauti miške pririnktų mėlynių, pirkėjai turėtų pakloti vidutiniškai 9 litus už litrą. Panašios kainos vyrauja ir už spanguoles ar kitas uogas. Litras gervuogių kainuoja 6 litus.

Pabrango dėl karščių

Tradicinės sodo daržovės – pomidorai, agurkai – savo kainomis nestebina. Lietuviški pomidorai Klaipėdos turguje kainuoja nuo 3 iki 4 litų, o štai Palangos prekyvietėje pomidorų kilogramo kaina siekia net 10 litų.

Agurkų kainos šiek tiek nukritusios, nes, anot prekeivių, praėjo šviežių agurkų raugimo bumas. Kilogramas šių daržovių turguje vidutiniškai kainuoja litą, o kai kuriose vietose galima rasti ir po 70 centų. Bulvės ar morkos pastaruoju metu nei pigo, nei brango. Bulvių kainos svyruoja nuo 60 centų iki 1,20 Lt už kilogramą. Prekeiviai tikina, jog kainos nėra aukštos, o kokybė tikrai gera. Be šių sodo daržovių, turguje dar galima įsigyti ir paprikų, kurių kaina šiemet svyruoja nuo 4 iki 5,5 Lt. Praėjusią vasarą paprikų kaina buvo kritusi net iki pustrečio lito, tačiau šiemet Lietuvą alinantys karščiai neaplenkė ir sodų bei kilstelėjo kai kurių daržovių kainas.

Vasarą kiaušiniai pigesni

Kiaušiniais turguje prekiaujanti Tatjana patikino, jog jų kaina vasarą visuomet nukrinta. Lietuviški rudu lukštu L dydžio kiaušiniai kainuoja 3 litus, o tokie patys, tik lenkiški – 30 centų pigesni. Kiaušiniai baltu lukštu, kainuojantys 2 litus 30 centų, pasak prekybininkės, visai nepopuliarūs ir žmonės paprastai jų neperka. Anot Tatjanos, pernelyg džiūgauti kritusiomis kainomis nereikėtų, nes artėjant rudeniui kiaušiniai vėl brangs.

Užsukus į mėsos skyrių iškart pasitinka viliojantys prekybininkų pasiūlymai, neleidžiantys praeiti pro šalį. Nereikia nė stengtis derėtis, patys pardavėjai noriai mažina kainas.

Taiko akcijas

Kiaulienos skyriuje dirbanti Loreta, norėdama parduoti kilogramą sprandinės, kainuojančios 15 litų, kainą sumažino litu. Anot jos, paprastai žmonės mėsą išperka ir bėdų dėl to nekyla. Kiek toliau – jautienos skyriuje, nespėjus prieiti prie vitrinos ir apžiūrėti mėsos, pardavėjas jautienos kainą nuo 25 litų už kilogramą nuleido iki 20.

Rūkytais mėsos gaminiais prekiaujanti Nadežda tikino, jog reikia šiame versle suktis ne vienerius metus, kad perprastum klientą. Moteris turguje dirba jau 17 metų, todėl žino, kurių prekių užsakyti daugiau, kuriuos maisto gaminius žmonės mėgsta labiau. Pardavėjos vitrinoje mėsos gaminiai paženklinti akcijų lipdukais. Ji sakė, kad kainos mažinamos atsižvelgiant į parduotuvėse esančias. Tačiau pabrangus produktams parduotuvėje, turguje kainos taip pat kyla.

Kol turguje kainos nesikandžioja, jame pirkėjų netrūksta, tačiau prognozuojama, kad artėjant rudeniui jos turėtų kilti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų