Turto banko aukcione – garažai, laivai ir lėktuvai

Turto banko aukcionuose atsiduria ne tik šimtus tūkstančių eurų verti valstybei priklausantys statiniai, juose parduodami ir gerokai smulkesni objektai, tarp kurių pasitaiko ir laivų, ir garažų. Yra net degalinių. O šiemet pirkėjai varžėsi dėl mažiau nei pusės kvadratinio metro plotelio pieno supirkimo punkte. Šio pirkinio kaina aukcione išaugo kone pusantro šimto kartų.

74 bendraturčiai

"Pas mus būna labai visokių objektų, kuriuos turime parduoti. Pavyzdžiui, turėjome vandens gręžinį su vienu kvadratiniu metru žemės aplink jį. Ir pardavimo kainų būna labai juokingų, šiemet pardavėme nekilnojamojo turto objektą už 11 eurų. Tiek jis buvo įvertintas", – pasakojo Turto banko komunikacijos konsultantė Jolita Skinulytė-Niakšu.

Įdomus aukcionas vyko, kai Turto bankas šių metų sausio pradžioje pardavinėjo 0,49 kvadratinio metro pieno supirkimo punkto plotelį, esantį viename kaime.

Atvejis išskirtinis tuo, kad šis pieno supirkimo punktas turėjo 74 savininkus, kurie buvo privatizavę ir pasidaliję 57 kv. m plotą, viena jo dalis priklausė ir Turto bankui.

Aukcione jo dalies kaina nuo pradinės – 3 eurų – pakilo iki 403 eurų.

Pas mus būna labai visokių objektų, kuriuos turime parduoti.

Taigi pieninės "kąsnelis" valstybės naudai buvo parduotas brangiau nei 134 kartus nei pradinė kaina.

Pasitaiko atvejų, kai butas priklauso keliems savininkams. Jei vienas jų mirė ir niekam nepaliko savo dalies, velionio turto dalis atitenka valstybei, kurios atstovai – Turto bankas – turi tą turtą parduoti.

Pavyzdžiui, šiuo metu parduodamos 5/8 dalys buto Didžiasalio kaime Ignalinos rajone, pardavimo kaina – 53 eurai.

Parduodama ir dalis ūkinio pastato, pusė vieno kambario buto, pusė kambario bendrabutyje ar 37/100 dalys gyvenamojo namo. Ir tokių aukcionų nemažai.

"Anksčiau Turto bankui buvo labai sudėtinga parduoti valstybei priklausančią dalį buto. Šiemet tas butų dalių pirkimas suaktyvėjo. Žmonės jau noriai perka tas buto dalis, turbūt tikėdamiesi ilgainiui išsipirkti visą būstą iš kitų bendrasavininkių už mažesnę kainą ir taip pigiau įsigyti nekilnojamąjį turtą. Žinoma, šitas žaidimas kiek rizikingas, nes jis gali ir nepavykti", – teigė J.Skinulytė-Niakšu.

Nupirko: Turto bankui sėkmingai pavyko parduoti du nurašytus mokslinių tyrimų laivus – "Darių" ir "Putą". Turto banko nuotr.

Siūlo vaisių spaudyklą

Tarp Turto banko parduotų įdomesnių objektų yra buvusi veršidė, kuro pastatas, daržinė, ne viena mokykla, gaisrinė, bulvių saugykla, paštas, slėptuvė ir šaudymo lizdas, degalinė, kultūrizmo klubas, baseinas, rūkykla ir net ekstremalaus vairavimo aikštelė Klaipėdos rajone.

Anot Turto banko atstovės, geriausiai Klaipėdos regione yra parduodami butai bei garažai, taip pat kitas įvairios paskirties nekilnojamasis turtas pajūryje.

Geriausiai Klaipėdos regione yra parduodami butai bei garažai, taip pat kitas įvairios paskirties nekilnojamasis turtas pajūryje.

"Iš įdomesnių objektų šįmet turėjome du poilsio namelius Šventojoje, kurių kiekvienas parduotas už daugiau nei 70 tūkst. eurų. Šiuo metu Klaipėdos rajone parduodama vaisių spaudykla, apsupta seno sodo, kurią valdė Klaipėdos aukštesnioji žemės ūkio mokykla, vėliau – Klaipėdos valstybinė kolegija. Šeimininkų ieškome ir pastatams Rūko gatvėje, jie kadaise buvo Bachmano dvaro dalis", – patikslino J.Skinulytė-Niakšu.

Pagal kainą šįmet brangiausiai – už 710 tūkst. – Klaipėdoje buvo parduotas administracinis pastatas Priestočio g. 8.

Anksčiau čia buvo įsikūręs Klaipėdos apskrities archyvas, o 2016 m. jam išsikrausčius, pastatas buvo perduotas Turto bankui. Dėl šio objekto aukcione varžėsi net 6 dalyviai.

Pardavė du laivus

Turto bankui teko pardavinėti ne tik nekilnojamuosius, bet ir kilnojamuosius objektus, tarp jų buvo du laivai – "Darius" ir "Puta".

"Žvejybinio laivo "Darius" aukcionas įvyko lygiai prieš metus, aukcione buvo du dalyviai, laivas parduotas už 60 tūkst. eurų. Žvejybos plotams mažėjant, šis 1993 m. pagamintas, anksčiau Žuvininkystės tarnybai priklausęs laivas 2019 m. pavasarį buvo perduotas Turto bankui. Laivas buvo parduotas tik 17-ojo aukciono metu, pinigai buvo pervesti į valstybės biudžetą. Mokslinio tiriamojo laivo "Puta" "liekanos" buvo parduotos už 3,2 tūkst. eurų", – pasakojo J.Skinulytė-Niakšu.

Kadaise buvęs mokslinių tyrimų laivas "Puta" parduotas be variklio, navigacijos, radijo ir kitos įrangos.

1971 m. Švedijoje pagamintos "Putos" pradinė kaina buvo 900 eurų.

Sudomino: prieš ketverius metus Turto bankui paskelbus apie lėktuvo AN-26B pardavimą, po kelių aukcionų dar tais pačiais metais jis buvo parduotas. Turto banko nuotr.

Nupirko taką ir lėktuvą

Lygiai prieš ketverius metus Turto bankas paskelbė apie dar vieno kilnojamojo objekto – lėktuvo AN-26B – pardavimą.

Skelbta pradinė turto kaina buvo 82 tūkst. eurų. Lėktuvas pagamintas 1981 m. Ukrainoje.

Skelbime buvo rašoma, kad "lėktuvas techniškai netvarkingas ir netinkamas naudoti".

Dar pridurta, kad "pasibaigus lėktuvo variklių ir oro sraigtų, jų įrangos ir agregatų paskirtajam bei tarpremontiniam resursui, lėktuvo eksploatacija, neatlikus kapitalinio remonto, negalima".

Buvo informacijos, kad po kapitalinio remonto lėktuvas galėtų skraidinti žmones ir karinę techniką.

Viešai buvo skelbiama, kad krovininėje kabinoje būtų galėję skristi apie 40 karių su ginkluote bei 30 parašiutininkų.

Ten esą dar galėtų tilpti ir 24 sužeistieji ant neštuvų su medicinos personalu.

Iš Lietuvos Respublikos karinių orlaivių registro lėktuvas buvo išregistruotas 2010 m. gegužės pabaigoje, o Civilinės aviacijos administracijos Orlaivių registre neįregistruotas.

2018 m. Turto banko pranešime pažymėta, kad orlaivis yra Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje.

Turto banko duomenų bazėje matyti, kad tų pačių metų lapkričio 22 d. aukcione lėktuvą pavyko parduoti už 73,8 tūkst. eurų, mažesnę kainą nei pradinė.

Veikiausiai parduoti lėktuvą pavyko po kelių prieš tai neįvykusių aukcionų, nes pardavėjai buvo priversti mažinti jo kainą.

Na, o pernai sausį už 90 tūkst. eurų Turto bankas pardavė lėktuvų pakilimo ir nusileidimo taką Petrašiūnų kaime, Jonavos rajone.

Paveldi žmonių turtą

Valstybės įmonė Turto bankas nuo 2015-ųjų valstybės vardu administruoja bešeimininkį, konfiskuotą, valstybės paveldėtą, valstybei perduotą nekilnojamąjį turtą, akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių akcijas.

Turto bankas nepaveldi piniginių lėšų, kilnojamojo turto ir žemės sklypų be pastatų, šį turtą valstybės vardu perima valdyti Valstybinė mokesčių inspekcija ir Nacionalinė žemės tarnyba.

Kasmet valstybė paveldi apie 400 butų, nemažai įmonių akcijų, įvairių ūkinių pastatų ir kitokio turto bei jo dalių.

Toks valstybei tenkantis nekilnojamasis turtas, kai jo dėl skolų nenori priimti įpėdiniai arba jų nėra, perduodamas Turto bankui ir vėliau parduodamas viešuose aukcionuose.

Po žmogaus mirties jam priklausiusį turtą valstybė dažniausiai paveldi trimis atvejais: kai turtas yra su skolomis, kai paveldėtojai atsisako priimti labai prastos būklės turtą ir jo dalis, kai žmonės sąmoningai nusprendžia turtą testamentu palikti valstybei arba įpėdinių tiesiog nėra.

Butai kilniam tikslui

Dažniausiai Turto bankas perima gyvenamosios paskirties turtą: butus, bendrabučio tipo kambarius, gyvenamuosius namus, sodybas, sodo namelius ir jų dalis, taip pat žemės ūkio ir techninės paskirties pastatus.

Perėmęs turtą, bankas jį įvertina, vykdo jo apskaitą, administruoja skolas, parengia pardavimui ir parduoda viešuose aukcionuose.

Paveldimo turto vertė svyruoja nuo kelių eurų iki šimtatūkstantinių sumų.

Iš viso 2021-aisiais buvo parduoti 266 paveldėto turto objektai, o už juos gauta 3,215 mln. eurų įplaukų.

Šiais metais paveldėtas turtas buvo panaudotas dar vienam tikslui.

Prasidėjus karui Ukrainoje, Turto bankas sustabdė dalį aukcionų, įvertino, kurie objektai galėtų būti tinkami nuo karo bėgantiems ukrainiečiams apgyvendinti.

Buvo atrinkta daugiau nei 30 butų didžiuosiuose šalies miestuose. Didžioji dalis – paveldėtas turtas.

Tie butai buvo sutvarkyti, įrengti ir juose šiuo metu gyvena apie 100 ukrainiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių