Uostamiestyje – įspūdinga kariškių šventė

Saulėtą šeštadienį klaipėdiečiai šeimomis traukė į senamiestį, kur šalį saugantys kariškiai dovanojo įspūdingą reginį visuomenei. Miestas gaudė nuo karinės technikos garsų, dangų raižė NATO naikintuvai.

Pagrindiniu renginio akcentu tapo karinės operacijos inscenizacija Klaipėdos kruizinių laivų terminale.

Šis reginys sulaukė didžiausio miestiečių susidomėjimo. Pagal scenarijų į uostą įplaukusio laivo sulaikymo operaciją turėjo vykdyti Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų, Karinių oro ir Specialiųjų operacijų pajėgos.

Įsibrovėlio laivo šturmas vyko iš vandens ir iš oro. Gyventojai stebėjo kaip mariomis raižo kariškių kateriai, virš Dangės žiočių skraidė kariškių sraigtasparnis.

Jau tuo metu virš Klaipėdos rajono ratus suko keturi NATO naikintuvai. Sustyguotai rikiuotei orlaiviai turėjo atlikti kelis manevrus.

Tiesai, kai kurių pamario krašto gyventojų džiaugsmui, naikintuvai vis prasukdavo Rusijos Federacijos sienos link, tačiau apsukę ratai, orlaiviai pasuko į Klaipėdą.

Laisvės atgavimo ir išsaugojimo idėja buvo įprasminta tylos minute, Garbės sargybos kuopos karių parodomąja programa ir pagarbos salvėmis.

Klaipėdiečiai ypač šiltai sveikino Lietuvą saugančių kariškių pasirodymą. Šventėje buvo galima išvysti ir Klaipėdoje gyvenančių ukrainiečių.

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos šventės šūkis – „Mes tai Jūs“.

Ir jis šį kartą puikiai atspindėjo nuotaiką, kuri tvyrojo mieste.

Kruiziniame terminale, piliavietėje, Pilies gatvėje žmonės laiką leido apžiūrinėdami kariškių amuniciją, vaišinosi kariškių išvirta grikių koše, kuria gyventojai buvo vaišinami nemokamai.

Miestiečiai jaukiai kūrėsi ant žolės, ragaudami košę ar gurkšnodami arbatą.

Kariniame miestelyje susidomėjimo sulaukė pėstininkų kovos mašina „Vilkas“, savaeigė haubic „PzH 2000“, šarvuotas kovinės paramos visureigis JLTV, prieštankinis raketų kompleksas „Javelin“.

Daugiausia šurmulio buvo šalie amerikiečių tanko „Abrams“, vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos NASAMS.

Istorijos mylėtojams Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionas pristatė atkurtą XIV a. šarvų ir ginklų komplektą, o karinės-istorinės rekonstrukcijos klubas „Grenadierius“ demonstravo atkurtas partizanų uniformas, įrengė improvizuotą bunkerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Qwd

Qwd portretas
Man Vairo Ravno

pamenu

pamenu portretas
Sajunginėse stroikėse uždirbdavo iki 500-600 r. , tai buvo kosminiai pinigai, tik kad darbštus , negeriantis ir specialistas turėjai būti. Išvažiuodavo 2-3 metams, grįžę kooperatinį butą, automobilį ir t.t., kas tiesa, tai butą ar namą galėjai pirkti vieną, kaip ir automobilį, o prabangos prekių beveik nebuvo. Tik kad dauguma tingėjo dirbti, kam dirbti, jei butą šiaip ar taip valdžia duos :) Apskritai, apart technologinės pažangos , kuri yra savaime suprantama per 30 metų, nedaug kas pakito, tai apie esminius dalykus, o ne apie bananus ir konservuotus žirnelius.

ir aš pamenu

ir aš pamenu portretas
kaip kaimynai pasistatė nama ir nusipirko volga. Buvo Albertas. Alberto žmona ir Alberto uošvė. Vaikų neturėjo. Nu jie ir varė..Nuo ryto iki vakaro..Albertas mechanizatorius o bobos namie. Nuolat veždavo priduot ,,į maistą"(čia valstybinis gyvulių supirkimas) jautukus, kiaules, visko atsisakydavo, amžinai - arai, runkeliai, vištos, kiaušiniai..sodinimai sėja, pjovimai..Ir vis tik jie trys. Pajuodę, susisukę, tylūs..Negerdavo. Į jokius kolchozo susirinkimus ar gegužines nevaikščiodavo..su niekuo nedraugavo tik pasilabindavo ar iš mandagumo persimesdavo vienu-kitu žodžiu..Nevogė nieko iš nieko. Tik visi šnekėjo kad su kolchozo kontora užsislaptinę reikalus turi, mat tiek augint gyvulių ir tiek parduot ar pirkt tais laikais buvo negalima. Ypač griežtai tokius reikalus ,,ganydavo" komunistų partija ir jų šunys, kaip aš galvoju dabar taip pat sėkmingai ir uoliai veikiantys konslibų gaujoj..
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių