Pereiti į pagrindinį turinį

Uostamiestyje prasideda išankstinis balsavimas

2023-02-28 07:52

Šiandien prasideda išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų rinkimuose. Išankstiniuose rinkimuose gali balsuoti visos Lietuvos gyventojai bet kurioje savivaldybėje. Klaipėdoje rinkimai organizuojami savivaldybės administracijos patalpose Liepų gatvėje.

Startas: vasario 28 – kovo 2 d. nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro vyksta išankstinis balsavimas.
Startas: vasario 28 – kovo 2 d. nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro vyksta išankstinis balsavimas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Būtinas asmens dokumentas

„Išankstinis balsavimas vyks Klaipėdos savivaldybės patalpose Liepų gatvėje. Su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kuriame būtų fotografija ir asmens kodas. Išankstiniuose rinkimuose gali balsuoti visos Lietuvos gyventojai bet kurioje savivaldybėje“, – pabrėžė Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Paprastai pirmąjį išankstinių rinkimų rytą balsuojančiųjų dar neateina labai daug.

Pirmoji banga, anot A. Gritėno, paprastai būna apie 9 val. ryto, paskui – vidurdienį, kai įstaigų darbuotojai eina pietauti, o didžiausias srautas po darbo – nuo 17 iki 19 val.

Išankstiniai rinkimai vyks tris dienas – vasario 28-ąją – kovo 2-ąją.

Kovo 1–3 d. bus organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės įgulose, bausmių atlikimo vietose.

Senjorai – atsakingi rinkėjai

Kovo 3–4 d. rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose.

Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės.

Kaip ir anksčiau, taip ir šių rinkimų metu balsuoti namuose turės teisę rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Didžioji dalis garbaus amžiaus žmonių, kuriems pasiūlome balsuoti namuose, netgi įsižeidžia, tikina norį ateiti ir balsuoti apylinkėse.

„Balsuojančiųjų namuose procentas Klaipėdoje tikrai nėra didelis. Kiekvienoje apylinkėje būna po 10–30 žmonių, iš viso – apie tūkstantis rinkėjų visame mieste. O didžioji dalis garbaus amžiaus žmonių, kuriems pasiūlome balsuoti namuose, netgi įsižeidžia, tikina norį ateiti ir balsuoti apylinkėse“, – pastebėjo A. Gritėnas.

Pagrindinę rinkimų dieną – kovo 5-ąją – rinkėjai pilietinę valią galės išreikšti savo rinkimų apylinkėse, kurios darbą pradės 7 val. ryto, balsavimas vyks iki 20 val. vakaro.

Klaipėdos mieste balsuoti turi teisę 124 638 gyventojai.

Reikalavo mero numerio

Vakar buvo paskutinė diena, kai politinės partijos galėjo deleguoti stebėtojus rinkimams, tačiau Klaipėdoje tik dvi partijos („valstiečiai“ ir socialdemokratai) pasinaudojo šia teise.

„Kadangi visos politinės partijos savo atstovus deleguoja darbui rinkimų apylinkėse, jos įpareigoja tuos žmones ne tik organizuoti, bet ir stebėti rinkimus, gal todėl papildomų stebėtojų kitos partijos ir nepasitelkė“, – svarstė A. Gritėnas.

Dar iki išankstinių rinkimų Klaipėdos rinkimų komisija kasdien sulaukdavo nemažai gyventojų skambučių bendruoju telefonu dėl rinkimų tvarkos.

„Per dieną būdavo po 20–30 skambučių, žmonės skambindavo įvairiausiais klausimais. Būdavo ir neadekvačių, kurie reikalaudavo mero telefono numerio, nes norėdavo su juo pasikalbėti, skambindavo ir neblaivūs asmenys, jie reikalaudavo susitikimų su visais kandidatais“, – prisiminė A. Gritėnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų