Pereiti į pagrindinį turinį

Už laisvadienius – mokestis

2009-03-21 09:00
Už laisvadienius – mokestis
Už laisvadienius – mokestis / Nerijaus Jankausko nuotr. Tvarka: Tilžės turgaus prekeiviai tvirtina, jog administracija iš jų reikalauja mokestį už prekybos vietą mokėti ir už tas dienas, kai neprekiauja.

Vis mažiau pirkėjų sulaukiantys turgaus prekeiviai sukilo prieš Tilžės turgaus valdžią. Prekybininkai piktinasi, kad administracija juos verčia mokesčius už prekybos vietas mokėti net ir tada, kai nedirba.

Už kovo 11-ąją – mokėk

Pasak smulkiųjų verslininkų, kurių dauguma prekiauti į turgų eina tik norėdami bent šiek tiek papildomų pajamų prisidurti prie menkos algos ar pensijos, turgaus administracija neseniai jiems liepė pasirašyti naujas sutartis. Jose numatyta, kad mokestį už prekybos vietą reikia mokėti į priekį. Labiausiai prekeivius piktina tai, kad jie turi susimokėti ir už tas dienas, kai neprekiauja arba kai šalyje paskelbtos nedarbo dienos.

"Nesuprantu, kodėl turiu sumokėti mėnesį į priekį, juk šiandien sumokėsiu, o rytoj gal jau numirsiu, o pinigų niekas nebesugrąžins. Juk už elektrą, vandenį, komunalinius mokesčius mokame po mėnesio, o ne į priekį, tai ir čia taip turėtų būti", – piktinosi daug metų turguje drabužius bei pramonines prekes pardavinėjanti Aldona.

Pasak moters, nors čia ji dirba jau ne vienerius metus, prekiauti eina tik šeštadieniais ir sekmadieniais – tuomet, kai gali padėti vyras. Trečiadieniais pašnekovė teigė neprekiaujanti, tačiau susimokėti už tą dieną ji turinti.

"Nors trečiadieniais nedirbu, už tą dieną susimoku. Dažniausiai per mėnesį išeina keturi trečiadieniai, o štai balandį jų bus net penki. Kadangi tomis dienomis nedirbu, bet mokestį turiu mokėti, kas mėnesį prarandu po 100 litų, nes viena prekybos diena kainuoja 24 litus. Kai ėjau mokėti už šį mėnesį, specialiai nemokėjau už kovo 11-ąją, nes ši diena visoje šalyje paskelbta ne darbo diena. Aš noriu švęsti, juk tai valstybei svarbi diena, o ir Konstitucija mums tam suteikia teisę. Tačiau dėl to turgavietės administracija man pagrasino nutrauksianti sutartį ir vietą perleisianti kitam prekybininkui", – pasakojo Aldona.

Praranda daug pinigų

Pensinio amžiaus moteris tvirtino, kad greitai prekiauti apskritai nebeapsimokės, nes vis mažėjant pirkėjų, beveik nieko nebeuždirbanti – kone visą uždarbį ji atiduoda mokesčiui už prekyvietę.

"Vasarį suprekiavau vos šimtą litų, o prekyvietės nuoma kas mėnesį man atsieina 312 litų. Gaunu menką 390 litų pensiją, bet man taip pat reikia išsipirkti patentą. Todėl ne tik nebeuždirbu, bet ir prarandu pinigų. Jeigu turgaus direktorius leistų susimokėti tik už tas dienas, kai prekiauju, būtų kur kas lengviau. O dabar nei susirgti žmogus gali, nei išvykti, jis kaip vergas turi eiti dirbti, nes vis tiek susimoka", – apgailestavo Aldona.

Pašnekovė tvirtino, kad jai taip pikta nebūtų, jeigu Tilžės turguje prekeiviams būtų sudarytos normalios darbo sąlygos, tačiau čia jų nėra.

"Buvau nuvažiavusi į Gariūnų turgų, ten prekeiviai turi kioskelius, kur yra ir elektra, ir šildymas, o už vietą jie moka panašiai kaip ir mes, gal pigiau. O pas mus, Tilžės turgavietėje, normalių prekybos vietų net nėra. Visą gerovę turime susikurti patys", – prisiminė pašnekovė.

Ji sakėsi esanti ne viena, kuri piktinasi tokia apmokėjimo tvarka, – neprekiaujančių trečiadieniais prekybininkų, pasak jos, yra kur kas daugiau. "Daug žmonių turi darbus, o į turgų prekiauti atvažiuoja tik savaitgaliais, nes taip jie užsidirba papildomai. Be to, nelabai ir verta prekiauti trečiadieniais, nes tada žmonių turguje beveik nebūna", – kalbėjo Aldona.

Viešina tik gerus darbus

Tilžės turgaus direktoriaus Arūno Norvaišo pasiteiravus, ar tikrai prekybininkai turi susimokėti už prekybos vietas į priekį, šis situaciją komentuoti atsisakė.

"Visiškas nesąmones šneka, siūlau nekreipti dėmesio, ir viskas. Yra su visais sudarytos sutartys. Jeigu kuriam nors prekeiviui nepatinka, jis gali nutraukti ją, ir baigsis visos bėdos. Čia yra įmonės ir nuomininkų reikalas, todėl nežadu nieko atsakinėti, komentuoti. Kažkas kažkokią nesąmonę pasakė ir dabar išeina, kad turiu save per spaudą apginti. Nesu aš pasiruošęs apie tai kalbėti. Ir net nenoriu bei nematau reikalo tai daryti", – išgirdęs klausimą piktinosi A.Norvaišas.

Direktorius taip pat pabrėžė, kad spaudoje jis gali paviešinti tik tai, kas gera. "Per spaudą mes galime tik pasigirti, ką gero ar gražaus padarėme, kokie mūsų planai, o spręsti kažkokių nebūtų dalykų aš nematau reikalo", – rėžė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų