Pereiti į pagrindinį turinį

Už neteisingai iškeltas vėliavas šveicaras iškviestas į policiją

2010-05-14 05:00
Išvada: keletą metų kabinęs šalia savo restorano Šveicarijos ir Lietuvos vėliavas M.A.Haemmerli suprato, kad tokia reklama Klaipėdoje nereikalinga.
Išvada: keletą metų kabinęs šalia savo restorano Šveicarijos ir Lietuvos vėliavas M.A.Haemmerli suprato, kad tokia reklama Klaipėdoje nereikalinga. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Kol miesto galvos svarsto, kiek milijonų skirti Klaipėdos senamiesčiui gaivinti, patriotu save vadinantis klaipėdietis kovoja prieš Lietuvos ir Šveicarijos vėliavas miesto širdyje vis iškeliantį restorano savininką.

Priekaištauja, kai išgeria

Šveicaras Maksas Albertas Haemmerli nebežino, kaip atsiginti nuo vyro, kuris į užsieniečių mėgstamą šveicariškos virtuvės restoraną ateina tik apgirtęs. Pagrindinis šio vyro tikslas – garsiai reikšti nepasitenkinimą.

Kuo daugiau restorane lankytojų, tuo garsiau atėjūnas reiškia nepasitenkinimą. Klaipėdiečiui dažniausiai kliūna vėliavos prie įeigos į restoraną. Mat vyras įžiūrėjo, jog pažeidžiama Lietuvos valstybinės vėliavos iškėlimo tvarka.

Vargu, ar kuriam praeiviui rėžia akį, kad prie įeigos į restoraną Lietuvos trispalvė į vėliavos stovą įkišta dešiniau nuo šveicariškos vėliavos.

"Taip pasielgėme dėl dviejų priežasčių: dėl patogumo ir iš pagarbos Lietuvos vėliavai, – aiškino verslininkas. – Šveicarijos valstybinė vėliava yra kvadrato formos, tad gerokai trumpesnė nei tokio pat pločio lietuviška. Šveicarišką kabiname arčiau durų, nes vėjo plaikstoma ji nesiekia durų ir nebūna plėšoma. Jei pakabintume kairiau trispalvę, varstomos durys ją draskytų."

Pasitelkė ir policiją

Restoranas įsikūręs pačiame senamiesčio centre. Jis galėtų patraukti Tiltų gatve bei Didžiąja Vandens ir Galine gatvėmis vaikštančių praeivių akis.

Užuot naudojęs banalią neoninę reklamą, savininkas rado originalų sprendimą niūriame senamiestyje pranešti apie tai, kad čia galima paskanauti šveicariškų patiekalų. Iškėlęs Šveicarijos ir Lietuvos valstybines vėliavas taip jis paskelbė, kad čia miesto svečiai ras savotišką Šveicarijos salelę.

Tamsiame, niūriame Klaipėdos senamiestyje šis restoranas yra vienas greičiau pastebimų.

Verslininkas tikino, kad moka šešias kalbas, tad vakare amerikiečiai, italai ar iš bet kurios kitos pasaulio šalies užsukę turistai ne tik gauna pavalgyti, bet ir sužino visą juos dominančią informaciją.

"Dirbu už turizmo informatorių. Žmones domina lankytinos vietos, čionykščiai papročiai, galimybė keliauti į Klaipėdą ir iš jos oro ar vandens keliais, – pasakojo M.A.Haemmerli. – Galite tik įsivaizduoti, kaip reikia jaustis, kai pilnutėliame vokiečių turistų restorane netikėtai pasirodo uniformuoti policininkai. Juos čia kviečia tas pats apgirtęs, bet besidedantis patriotu vyras."

Iškvietė į komisariatą

Prieš savaitę uostamiesčio policijos budėtojams skambino gerokai išgėręs vyras ir vėl kalbėjo apie senamiestyje neteisingai iškeltas vėliavas.

Jam patarta kreiptis į komisariatą ir pretenzijas išsakyti raštu.

Šiandien senamiestyje nepamatysime ne tik šveicariškos, bet ir lietuviškos vėliavos.

Savaitės viduryje M.A.Haemmerli buvo pakviestas į 1-ąjį policijos komisariatą.

Apylinkės inspektorius Žydrūnas Montrimas verslininkui paaiškino, kad pagal Lietuvos valstybinės vėliavos iškėlimo tvarką pirma turi būti kabinama Lietuvos, o tik paskui bet kurios nors kitos valstybės vėliava.

Restorano savininkas pasiteisino nenorėjęs įžeisti Lietuvos valstybės ar pažeisti įstatymų.

Supratęs, kad poelgis nors ir gali būti vadinamas pažeidimu, bet nėra piktybiškas, pareigūnas apsiribojo įspėjimu.

Įžvelgia rasizmo požymių

Restorane lankęsi patruliai ir apklausęs apylinkės inspektorius elgėsi korektiškai.

"Suprantu, kad pareigūnai turi reaguoti į žmogaus pranešimą. Bet to, restorane vis besilankančio vyro elgesį būčiau linkęs vadinti ne chuliganišku, o rasistiniu. Nusprendžiau, kad paklusiu įstatymui. Kad neplėšyčiau Lietuvos valstybinės vėliavos, jos nebekabinsiu. Kabinsiu kelių Šveicarijos žemių vėliavas, – apsisprendė verslininkas. – Tas žmogus bus nepageidaujamas asmuo mano restorane."

Apie iškreiptą įstatymų supratimą šveicaras turi savo supratimą. Jau ne pirmus metus jis juokauja, kad Klaipėdoje esančios ligoninės priklauso jo tėvynei.

Mat miesto žemėlapyje visos ligoninės pažymėtos baltu kryžiumi raudoname fone. Būtent taip atrodo Šveicarijos vėliava.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų