Pereiti į pagrindinį turinį

Už pavedimą terminale „Perlas“ – aukso kaina

2013-02-05 05:00
Už pavedimą terminale „Perlas“ – aukso kaina
Už pavedimą terminale „Perlas“ – aukso kaina / Vytauto Petriko nuotr.

Pigiau už komunalines paslaugas atsiskaityti panorę klaipėdiečiai gali pasijusti apmulkinti. Bendrijos mokesčius terminale „Perlas“ mokėję žmonės sužinojo, kad pavedimas jiems kainavo ne 0,85 lito, kaip skelbiama, o nuo 5 iki 14 kartų brangiau. Gyventojai pasijuto apgauti, tačiau paslaugą teikiančios įmonės atstovai aiškina, kad tai ne jų reikalas.

Nauji mokesčiai nustebino

Dalis Kretingos gatvės 79 namo gyventojų bendrijos sąskaitoje už gruodį rado du naujus mokesčius: „Komisiniai atsiskaitymai“ ir „Skaičiavimo centro paslauga“.

„Visada įdėmiai peržiūriu sąskaitas. Nauji mokesčiai nustebino. Pradėjau aiškintis, iš kur jie, nors sumos ir nebuvo didelės“, – pasakojo viena gyventojų.

Klaipėdietė tvirtino, jog iš bendrijos pirmininkės sužinojo, kad nauji mokesčiai sąskaitoje atsirado, nes ji už bendrijos paslaugas atsiskaito per „Perlo“ terminalą.

Nauji mokesčiai buvo įrašyti ir kitų namo gyventojų, kurie pasirinko šį mokėjimo būdą, sąskaitose.

„Visada mokesčius mokėdavau per terminalą, bet dabar pasijutau apgauta. Skelbiama, kad paslaugos kaina yra 0,85 lito, o realiai sumokėjau beveik 5 litus. Man paslaugos kaina išaugo apie 6 kartus. Tai apgavystė“, – piktinosi gyventoja.

Išaugo nuo 4 iki 14 kartų

Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Bavarija“ pirmininkė Živilė Jovaišienė aiškino, kad papildomi mokesčiai – „Komisiniai atsiskaitymai“ ir „Skaičiavimo centro paslauga“ – gruodžio sąskaitose buvo įrašyti žmonėms, kurie naudojosi popierinėmis atsiskaitymo už elektrą knygelėmis.

Ž.Jovaišienė aiškino, kad bendrija yra sudariusi knygelės šaknelių apdorojimo sutartį su Klaipėdos skaičiavimo centru.

Pastarasis gauna duomenis iš įvairių „taškų“, kuriuose žmonės moka bendrijos mokesčius.

Pirmininkė pasakojo, kad dauguma namo gyventojų, kurie naudojasi knygelėmis, už paslaugas atsiskaito per „Perlo“ terminalą. Gruodį tokių buvo 18.

Dar du žmonės mokėjo kitose įstaigose. Jiems taip pat įrašyti papildomi mokesčiai, bet jie – mažesni.

Didžioji dalis gyventojų, kurie mokesčius mokėjo per „Perlo“ terminalą, papildomai turėjo sumokėti nuo 3 iki 7,5 lito.

Vienam būsto savininkui teko primokėti 11,25 lito.

Jam bendrijos mokesčių mokėjimas „Perlo“ terminale atsiėjo per 12 litų – 14 kartų daugiau nei skelbiama.

Bendrijai – didelės išlaidos

Klaipėdos skaičiavimo centro bendrijai pateiktose ataskaitose nurodoma, kad už gyventojus, kurie moka mokesčius „Perlo“ terminale, reikia sumokėti komisinį mokestį, kuris siekia 1 proc. nuo sumos.

Taip pat 0,5 proc. – už Klaipėdos skaičiavimo centro paslaugas.

Už žmones, kurie moka bendrijos mokesčius per kitas įstaigas, komiso rinkliava neskaičiuojama arba yra mažesnė.

Tačiau už juos taip pat prašoma sumokėti 0,5 proc. nuo sumos už centro paslaugą.

„Keista, kai mokesčio dydis priklauso nuo sumokėtos sumos. Juk bankai yra nustatę fiksuotą mokestį tik už pačią įmoką tiek mokėtojui, tiek gavėjui“, – stebėjosi pirmininkė.

Anot Ž.Jovaišienės, per mėnesį bendrija už mokesčius per „Perlo“ terminalą mokančius gyventojus turi sumokėti didelę sumą. Gruodį ji siekė beveik 116 litų.

„Dar didesnės sumos susidaro, jei taip atsiskaito skolininkai. Viena gyventoja per “Perlo„ terminalą norėjo sumokėti 5 tūkst. litų. Kokia suma būtų susidariusi!“ – baisėjosi Ž.Jovaišienė.

Bankų paslaugos – pigesnės

Anksčiau komisinius mokesčius ir rinkliavą už skaičiavimo paslaugą mokėdavo bendrija.

Tačiau, anot Ž.Jovaišienės, kadangi tokiu būdu atsiskaito ne visi, bet maža dalis gyventojų, valdyba nusprendė, kad minėtus mokesčius turi susimokėti patys mokėtojai.

„Kodėl visi gyventojai turi mokėti už tuos, kurie atsiskaito per “Perlo„ terminalą? Tai yra nesąžininga. Todėl nuspręsta, kad papildomus mokesčius turi susimokėti patys žmonės“, – pabrėžė pirmininkė.

Likę 40 butų savininkų perveda pinigus į bendrijos sąskaitą per banką. Dauguma naudojasi internetine bankininkyste.

Pirmininkė tvirtino, kad, pervedant pinigus per banką, iš bendrijos sąskaitos taip pat nuskaičiuojamas mokestis už įmoką, tačiau jis nėra didelis. Siekia 0,8 ar 1,2 lito.

Už visus namo gyventojus, kurie pinigus pervedė naudodamiesi internetine bankininkyste, gruodį sumokėta tik 20 litų.

„Buvo siūlyta, kad ir šie pinigai būtų paskirstyti gyventojams, bet valdyba tam nepritarė, nes suma nėra didelė. Geriausia, kad gyventojai mokėtų mokesčius per banką, kuriame yra bendrijos sąskaita. Tuomet už įmoką nenuskaičiuojama nė cento“, – patarė Ž.Jovaišienė.

Aiškintis nematė prasmės

Bendrovės „Perlo paslaugos“ direktoriaus pavaduotojas komercijos klausimams Renatas Strakšas teigė, kad šioje situacijoje nėra ko daug komentuoti.

„Mes negalime reguliuoti kažkokių bendrijų susigalvotų mokesčių. Iš gyventojo imame mokestį tik už įmokos priėmimą. Kokius mokesčius ir kodėl rinkti, bendrijos apsisprendžia pačios ir, manau, kad aptaria su gyventojais. Nieko negalime komentuoti, nes tai ne mūsų kompetencija“, – teigė pavaduotojas.

Tačiau R.Strakšas pripažino, kad ne tik iš mokėtojų, bet ir iš paslaugų teikėjų imamas administravimo mokestis, pabrėždamas, kad jis yra ne keturi litai, o keliolika centų.

„Sunku pasakyti konkrečiai. Turime daugiau nei tūkstantį sutarčių su paslaugų teikėjais. Visos yra skirtingos. Dažniausiai paslaugos teikėjui administravimo mokestis yra keliolika centų. Juk gyventojui bendrijos mokesčius pervedant internetu bankai taip pat nuskaičiuoja mokestį. Minėti mokesčiai tikrai ne mūsų. Gal bendrijos padaugina? Jei kas tvirtina, kad šitai susiję su mūsų paslauga, tai yra netiesa“, – dėstė pavaduotojas.

Paklaustas, ar bendrovė aiškinsis, kodėl jos klientams taip išaugo mokestis už įmoką, R.Strakšas atsakė: „Nesame nusiteikę aiškintis. Esame pasirašę sutartis. Jei kažkas kažkam netinka, tai nežinau. Suprantu tik tiek, kad ten įskaičiuoti kiti administravimo mokesčiai. Gyventojai yra klaidinami, jei tai siejama su mūsų įmone. Nematau prasmės aiškintis situacijos“.

Tai, kas patogu buhalteriui

Klaipėdos skaičiavimo centro direktorius Michailas Batiščevas aiškino, jog bendrovė yra tarpininkė tarp paslaugos teikėjų ir įmokų priėmėjų – šiuo atveju įmonės „Perlo paslaugos“.

Anot vadovo, su pastarąja bendrove bendrijos, kurių gyventojai mokesčius moka per terminalą, sutartį gali sudaryti ir tiesiogiai.

Tačiau buhalteriams patogiau yra gauti susistemintą informaciją.

"Įmokos priėmėjai siunčia informaciją mums apie mokėtojus. Ten yra nurodytas tik atsiskaitymo knygelės numeris. Mes pagal savo žinynus formuojame pavedimus. Juos išsiunčiame atgal mokesčių priėmėjui. Šie perveda bendrijai gyventojų sumokėtus mokesčius , – pasakojo direktorius.

M.Batiščevas pabrėžė, kad Klaipėdoje dirba 12 įmonių, kurios priima mokesčius.

Iš viso vietų, kur galima atsiskaityti už komunalines paslaugas, yra daugiau nei 150.

„Kiekviena įmonė, kuri užsiima mokesčių priėmimu, turi savo tvarką, sistemą. Mažos bendrijos buhalteriui labai nepatogu gauti informaciją iš atskiros bendrovės. O mes viską susisteminame ir pateikiame. Ar sudaryti sutartį su mumis, apsisprendžia pati bendrija. Tiesiogiai su mokesčių priėmėjais sutartis paprastai sudaro stambios organizacijos“, – aiškino direktorius.

Sumoka pačios bendrijos

Bendrijos, kurių klientai atsiskaito naudodamiesi popierinėmis atsiskaitymo knygelėmis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti papildomus mokesčius.

M.Batiščevas aiškino, kad mokesčio už jų paslaugas dydis kiekvienai bendrijai yra skirtingas. Jis priklauso nuo susitarimo.

Bendrija „Bavarija“ Klaipėdos skaičiavimo centrui turi mokėti 0,5 proc. nuo gyventojų sumokėtos sumos.

M.Batiščevas tikino, kad kitas mokestis – 1 proc. nuo sumos – atitenka bendrovei „Perlo paslaugos“.

„Dauguma bendrijų šiuos mokesčius sumoka pačios – iš bendro fondo. Gyventojai net nežino, kad yra tokie papildomi mokesčiai. Tvarka priklauso nuo bendrijos politikos“, – tvirtino direktorius.

Komentarai

Rimantas Pilibaitis

Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriaus vyresnysis specialistas

Šis atvejis nesusijęs su mokėjimo paslaugų teikimu, naudojantis įmonės „Perlo paslaugos“ paslaugomis. Tai vidinis daugiabučių namų savininkų bendrijos reikalas. Ji sudarė sąlygas už paslaugas susimokėti naudojantis „Perlo“ terminalais. Valdyba nusprendė, kad bendrijai dėl šios paslaugos tenkančias išlaidas turi susimokėti ja besinaudojantys gyventojai. Dėl to kilusius ginčus privalo nagrinėti kompetentingos institucijos.

Violeta Gembutienė

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja

Ši situacija – išskirtinė. Panašių nusiskundimų nesame gavę. Žmonės yra skundęsi dėl laidotuvių, šunų ar kačių mokesčių, bet dėl tokių dalykų – ne. Reikėtų gerai išanalizuoti dokumentus ir aiškintis situaciją norint pasakyti, kas, kaip ir kodėl.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų