Pereiti į pagrindinį turinį

Už stiklainius – nuo 5 centų

2010-05-11 05:00
Kaina: trilitrinius stiklainius Klaipėdoje galima parduoti už 20 centų.
Kaina: trilitrinius stiklainius Klaipėdoje galima parduoti už 20 centų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Norintys apsikuopti nuo nebereikalingų stiklainių klaipėdiečiai turi nedaug alternatyvų šiukšlių konteineriams. Maža to, vienintelė šiuo metu uostamiestyje veikianti neužstatinės stiklo taros supirktuvė gyvuoja paskutines dienas.

Baro "Troba" kieme įsikūrusios įmonės savininkė Sandra Nitiuk aiškino, jog be valstybės paramos užsiimti tokiu verslu – nuostolinga.

"Vargo dienos su ta tara. Nieko neuždirbi, o reikia nuomotis patalpas, mokėti algas. Vasarą dar ištempsime, o po to užsidarysime. Pas mus visiškai nėra skatinama, kad tokia stiklo tara bent kelis kartus būtų apyvartoje. Todėl labai daug stiklo, už kurį mes brangiai sumokame, nukeliauja į sąvartyną. O mes patys stiklainius perkame iš Lenkijos", – apgailestavo moteris.

S.Nitiuk supirkimo punkte priimami kelių dydžių stiklainiai: už 3 l talpos mokama po 20, 1 l – po 10, o 0,5 l – po 5 centus. Brokuoti, įskilę, taip pat nešvarūs indai nesuperkami.

Skelbimų apie superkamus naudotus stiklainius galima rasti ir internete. Po 20 centų už užsukamus 0,5 l talpos indus siūlanti klaipėdietė Daiva prisipažino sulaukianti vieno kito skambučio, tačiau stiklainių esą vis tiek papildomai tenka dairytis fabrikuose.

"Perku ne sau, o tėvukui, jam reikia taros produkcijai pilstyti. Mes superkame tik užsukamus ir tik pusės litro stiklainius, tai populiariausia talpa. Juos patys ir išplauname, sterilizuojame", – aiškino pašnekovė.

Moteris neslėpė, jog įsigyti iš gamintojų reikiamos talpos tarą kainuoja brangiau – nuo 36 iki 48 centų.

Tikėtina, jog užsidarius vieninteliam punktui, priimančiam neužstatinę tarą, klaipėdiečiai neliks nuskriausti. Metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje Klaipėdoje turėtų pradėti veikti bendrovės "Ekstara" stiklo taros ir dūžių supirktuvė.

Bent tokių vilčių turi įmonės generalinis direktorius Rimantas Gaudutis. "Yra tokių planų, bet dabar ekonominė situacija plėtrai nepalanki", – kalbėjo pašnekovas.

Šiuo metu Vilniuje veikiančiose "Ekstaros" supirktuvėse priimama ne tik stiklinė, bet ir plastikinė (PET) bei aliumininė gėrimų tara. Už 1 kg skaidraus stiklo dūžio mokama 14, spalvoto – 11 centų, už 1 PET butelį – 3, o už skardinę – 2 centai.

"Kai tik pradėjome veiklą, daugiausia tarą nešdavo vienos kategorijos – nepasiturintys ar asocialūs asmenys. Šiandien jau vis daugiau žmonių supranta tokių supirktuvių naudą ir patogumą", – tvirtino R.Gaudutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų