Pereiti į pagrindinį turinį

Užkardai į Neringą sieja pyktį

2009-02-19 09:00
Užkardai į Neringą sieja pyktį
Užkardai į Neringą sieja pyktį / Vytauto Liaudanskio nuotr. Sutvarkys: automatinė įvažiavimo į Neringą sistema kol kas nefunkcionuoja taip, kaip turėtų, tačiau specialistai tikina, kad visos problemos dar iki vasaros sezono pradžios bus pašalintos.

Nors automatinio apmokėjimo sistema už įvažiavimą į Kuršių neriją veikti pradėjo neseniai, Neringos gyventojai piktinasi, kad kol kas ji kelia daugiau rūpesčių, nei duoda naudos.

Abejojama sistemos nauda

Pasak neringiškių, nors šie užkardai buvo įrengti siekiant išvengti eilių ir spūsčių prie įvažos į Kuršių nerijos nacionalinį parką vasaros sezono metu, jos susidaro jau dabar. Taip pat daugelis piktinasi, kad prie užkardų bendroje eilėje turi laukti ir vietiniai gyventojai, ir poilsiautojai.

"Anksčiau buvo atskiros eilės – viena, skirta važiuojantiems su leidimais, kita – su bilietais, todėl mums netekdavo stovėti eilėse ir galėdavome be kliūčių važiuoti namo. O dabar visi laukiame bendroje eilėje. Nors dar žiema, jau dabar užtrunkame, kol pravažiuojame, o kas dėsis vasarą, kai poilsiautojų srautai bus keliolika sykių didesni", – svarstė Nidoje gyvenantis Antanas.

Pasak nidiškio, nemažai problemų kelia ir tai, kad prie naujosios sistemos nėra jokių informacinių ženklų, paaiškinančių, kaip ja naudotis, todėl dažnai eilės susidaro ir dėl to, kad vairuotojai bando ją perprasti. Pašnekovas tikina, kad nepalanki ir apmokėjimo sistema, nes privažiavus prie automatinio kasos aparato atsiskaityti banko kreditinėmis kortelėmis negalima: "Tokia apmokėjimo tvarka nepalanki stambias pinigų kupiūras turintiems žmonėms, nes šis aparatas dažnai pritrūksta grąžos", – piktinosi jis.

Spręs problemas

Neringos savivaldybės atstovai pripažįsta, kad kol kas sistema funkcionuoja ne taip, kaip turėtų, tačiau dar iki sezono visas problemas tikimasi išspręsti.

"Sistema yra nauja, todėl normalu, kad ji nėra ideali. Prireiks bent mėnesio, kol ji pradės sklandžiai funkcionuoti. Nuolat stengiamės ją pagerinti", – tikino Neringos savivaldybės atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Pasak jos, praėjusią savaitę ant automatinių kasos aparatų buvo iškabinti papildomi informaciniai plakatai, kurie paaiškins, kaip reikia susimokėti vietinę rinkliavą. Taip pat deramasi su šalies bankais dėl banko kortelių skaitytuvų įrengimo.

S.Vaišvilaitė įsitikinusi, kad net ir vasarą susidaryti automobilių eilės neturėtų, nes yra įrengtos trys kelio juostos, kurios suskirstytos pagal motorinių transporto priemonių klases. Autobusams ir krovininiam transportui skirtas tik vienas įvaža, o lengvieji automobiliai gali važiuoti visomis juostomis, kurios jau netrukus bus dar ir praplatintos.

Lengvatos taikomos neteisėtai

Nuo birželio 1-osios pabrangs ir mokestis už įvažiavimą į Kuršių neriją. Lengviesiems automobiliams kaina pakils nuo 20 iki 30 Lt. Už 30 vietų autobuso įvažiavimą teks pakloti 150 vietoj 100 litų. Ne sezono metu įvažiavimas lengvajam automobiliui siekia 10, autobusui – 70 litų.

Įvažiavimas į Neringą nieko nekainuoja tik čia savo gyvenamąją vietą įregistravusiems žmonėms, Neringos savivaldybės teritorijoje registruotą juridinę buveinę turintiems asmenims bei reguliariaisiais maršrutais gyventojus vežantiems autobusams.

Tačiau vakar Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad toks Neringos savivaldybės tarybos sprendimas teikti lengvatas yra neteisėtas.

Visgi Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas nemano, kad suteikus šias lengvatas yra pažeidžiama konkurencija.

Jo manymu, kur kas didesnė diskriminacija būtų, jei šios lengvatos neliktų, nes tuomet kaskart grįždamas į namus Neringos gyventojas turėtų susimokėti.

"Teismo sprendimas yra toks, koks yra. Reikės žiūrėti, kaip šią situaciją spręsti. Konsultuosimės su teisininkais ir bandysime ieškoti išeities", – aiškino A.Vyšniauskas.

Panaikinus lengvatą, anot jo, pabrangtų ir paslaugos Neringoje. Taip pat didėtų autobusų maršruto Smiltynė–Nida kaštai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų