Uostamiesčio vaikų atostogos – kieme

Nuo liepos vaikų užimtumas tampa uostamiesčio tėvų galvos skausmu. Duris užvėrus mokykloms, Klaipėdos paaugliai pasmerkiami tūnoti daugiabučių kiemuose. Specialistai įsitikinę: dykaduoniavimas vasarą – tiesus kelias į nusikalstamą veiklą ar net savižudybę.

Nuo liepos vaikų užimtumas tampa uostamiesčio tėvų galvos skausmu. Duris užvėrus mokykloms, Klaipėdos paaugliai pasmerkiami tūnoti daugiabučių kiemuose. Specialistai įsitikinę: dykaduoniavimas vasarą – tiesus kelias į nusikalstamą veiklą ar net savižudybę.

Nežino, kur dėti atžalas

Prasidėjus liepai, vis daugiau vaikų laisvalaikio ir užimtumo paslaugas teikiančių įstaigų užveria duris vasaros atostogoms.

"Birželį dar galima rasti vaikų dienos stovyklų ir kitokios veiklos, tačiau nuo liepos mažųjų laisvalaikio klausimas virsta didele problema. Nenorime, kad vaiko vasara prabėgtų prie televizoriaus ar kompiuterio ekrano", – dėstė atžalų turinti klaipėdietė.

Kad problema išties opi, patvirtino ir Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Kristina Paulikė.

"Norint bent du vaikus išleisti į stovyklą, reikia sutaupyti nemažą sumą. Todėl daugelis vaikų vasarą leidžia namuose arba tėvai juos išveža į kaimą – pasirinkimo variantų nėra daug. Juk dauguma neturi galimybės visą vasarą atostogauti ir tinkamai prižiūrėti vaikus", – pasakojo K.Paulikė.

Pašnekovė nuogąstavo, kad per vasarą tinkamos veiklos neturintis vaikas gali patekti ir į Vaiko gerovės komisijos akiratį.

"Skųstis mokame garsiai"

Tėvų forumo vadovės teigimu, vienas ryškiausių veiksnių, kodėl uostamiestyje vasaromis vaikai dykaduoniauja, – netinkamas valdžios požiūris.

"Jau keletą metų neskiriama pakankamai lėšų vaikų vasaros užimtumui skatinti, dotacijų negaunama ir iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Šiek tiek pinigų savivaldybė skiria, tačiau tai tik menkos programos, kurios tinkamo užimtumo vasarą negarantuoja", – pabrėžė K.Paulikė.

Tėvų atstovė pastebėjo, kad aktyvumo ir tinkamo pasiruošimo vasarai stokoja ir patys tėvai.

Pašnekovė patikino, kad mažose gyvenvietėse tėvai itin aktyviai buriasi į bendruomenes ir kartu organizuoja įvairias vasaros veiklas savo atžaloms.

"Skųstis mokame garsiai, bet patys pasistengti dažnai tingime. Kaimuose labai aktyviai reiškiasi tėvų bendruomeniškumas, organizuojamos dienos stovyklos, atskiru laiku laisvi tėvai prižiūri kitų vaikus. Didmiesčiuose to labai trūksta", – pastebėjo K.Paulikė.

Teks mokėti 490 litų

Vis dėlto Klaipėdos savivaldybės ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė patikino, jog vasarą vaikai turės ką veikti.

"Jeigu jie lanko neformaliojo ugdymo įstaigą, tai nekils klausimas dėl veiklos vasarą. Visos šios įstaigos organizuoja vaikų vasaros poilsio stovyklas", – aiškino direktorė.

N.Laužikienės teigimu, visos sporto mokyklos organizuoja vasaros stovyklas, kai kurios jų – nemokamos.
Dažnai tėvai turi sumokėti tik už vaiko maitinimą, kaina varijuoja dviejų šimtų litų ribose.

"Stovyklas organizuoja ir privatūs sporto centrai, kuriuos finansuoja savivaldybė. Juose kaina yra 490 litų. Visose įstaigose galima šias paslaugas gauti", – užtikrino N.Laužikienė.

Tačiau direktorė pripažino, jog užimtumo problemų esama.
Dažniausiai informaciją apie rengiamas vasaros stovyklas gauna tik tie vaikai, kurie ir lanko įvairias neformaliojo ugdymo įstaigas.

Per mokslo metus vien tik į mokyklą kulniuojantys klaipėdiečiai net nenutuokia, kuo galima užsiimti šiltuoju metų laiku.

"Žinoma, kita problema yra ta, kad savivaldybė pati neskelbia ir neorganizuoja programų. Prieš keletą metų mes tai darėme. Tada viskas vyko sėkmingai", – pripažino N.Laužikienė.

Direktorė vardijo, kad iš visų uostamiesčio vaikų šiais metais vasarą neformaliosiose ugdymo ir kultūros įstaigose vasaros 1 665, o sporto įstaigose – daugiau nei 800 vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyventojas

gyventojas portretas
Gerai, kad vaikai dar turi kiemus. Kai kurie vaikai net kiemų neturi. O medžius vis kerta. Tuoj ir skverų nebebus.

Močiutė

Močiutė portretas
Ką veikia už šią problemą atsakingi savivaldybės klerkai? Rašo popietius niekam nereikalingus. Mažinti etatus.

VU

VU portretas
Tevai pirkite prezervativus ir vasara nebus problemu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių