Vaikų otorinolaringologams – darbymetis

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjus rudeniui Klaipėdos vaikų ligoninės ir konsultacinės poliklinikos gydytojams otorinolaringologams gerokai padaugėja darbo. Mažiesiems pacientams prireikia įvairių konsultacijų ir operacijų.

Atakuoja infekcinės ligos

Klaipėdos vaikų ligoninėje ir konsultacinėje poliklinikoje dirbančios gydytojos otorinolaringologės Ieva Rojutė ir Vilma Jonikienė pasakojo, kad, atvėsus orams, vaikams grįžus į mokyklas ir darželius, padažnėja viršutinių kvėpavimo takų ir ausų infekcinės ligos, paūmėja lėtinės infekcijos.

Dažnos ne tik peršalimo, bet ir bakterinės ligos: tonzilitas (dar vadinamas angina), vidurinis otitas, sinusitas. Tonzilitą išduoda ryklės skausmas, skausmingas, pasunkėjęs rijimas, karščiavimas. Gali padidėti, būti jautrūs kaklo, pažandės limfmazgiai.

Netrukus planuojama atlikti timpanostomiją – operaciją, kurios metu suformuojama nedidelė perforacija būgnelyje.

Vasarą dažnai varginantį išorinės ausies uždegimą keičia vidurinis otitas, kuris pasireiškia ausies skausmu, klausos pablogėjimu, karščiavimu, kai kuriais atvejais atsiranda pūlingo sekreto tekėjimas iš ausies.

Užsitęsusi ilgiau nei 7–10 dienų ar po pagerėjimo pasunkėjusi sloga, nosies užgulimas, uoslės pablogėjimas, skausmas, spaudimas veido srityje, karščiavimas, kosulys – pagrindiniai sinusito simptomai.

Šios ligos lemia blogą vaiko savijautą, dingsta apetitas, vaikas geria mažai skysčių, gali tapti vangus, irzlus, atsiranda dehidratacija. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją, kuris įvertins, koks gydymas vaikui reikalingas.

Prireikia įvairių tyrimų

Klaipėdos Vaikų konsultacinėje poliklinikoje otorinolaringologai konsultuoja įvairių ūminių ir lėtinių uždegiminių ligų, klausos sutrikimo, pasunkėjusio kvėpavimo per nosį, užkimimo klausimais, atlieka detalų nosies, ryklės, gerklų tyrimą lanksčiu endoskopu.

Taip pat atliekami klausos tyrimai vyresniems nei 6 metų vaikams, būgnelių judrumo tyrimai, šalinami svetimkūniai iš ausų nosies ir ryklės, sieros kamščiai, imami mikrobiologiniai pasėliai.

Prireikus otorinolaringologai bendradarbiauja su kitų sričių specialistais – gastroenterologais, alergologais, akių ligų gydytojais, neurologais, radiologais.

Planuose – nauja operacija

Klaipėdos vaikų ligoninėje esančiame Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriuje atliekamos įvairios skubios ir planinės operacijos: šalinami padidėję adenoidai, gomurio tonzilės, atstatomi lūžę ir dislokuoti nosies kaulai, atliekama nosies kriauklių mažinimo operacija (konchoplastika), šalinami odos dariniai, atveriami ir drenuojami pūliniai ryklėje, nosyje ir ausyse, stabdomas kraujavimas iš nosies, ryklės ar ausų, siuvamos žaizdos.

Netrukus planuojama atlikti timpanostomiją – operaciją, kurios metu suformuojama nedidelė perforacija būgnelyje, pro kurią įspraudžiamas nedidelis vamzdelis, neleidžiantis angai per greitai užgyti.

Tokiu būdu iš būgninės ertmės pasišalina susikaupęs sekretas, gleivės, pagerėja klausa bei išvengiama negrįžtamo būgnelio, klausos kauliukų pažeidimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ksenija

Ksenija portretas
Matosi, kad kai kurie zmones tiesiog gyvenime nori bet kur ir ant bet ko islieti zibala...nepatinka, neziurekit ir eikit kitur gydytis. Esate tiesiog nelaiminga moteris

Justė

Justė portretas
Kažin ar higienos normos leidžia gydytojui dirbti su tokiais raudonais nagais???? Kur žiūri ligoninės higienistai???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių