Vaizdo registratoriai – tarsi gelbėjimo ratas

Dažnas vairuotojas naudojasi vaizdo registratoriais ir fiksuoja eismo situaciją ne tik prieš savo mašiną, bet ir už jos. Ypač tai aktualu, kai gatvėse tampa slidu. Vieniems šie įrenginiai suteikia saugumo jausmo, kitiems tai tampa ir savotišku žaisliuku.

Teisuolių Klaipėdoje dar nėra

Vaizdo registratorius daugelis įsigyja tam, kad galėtų lengviau įrodyti savo teisybę avarijos atveju.

"Žmonės tiesiog siekia savotiškai apsidrausti, turėti įrodymą, kad eismo įvykio atveju galėtų parodyti, jog patys buvo nekalti ir vairavo drausmingai. Kiekvienas turi asmeninių sumetimų. Neatmestina galimybė, kad kai kas įsigyja registratorius tyčia fiksuoti kitus pažeidėjus ir pranešti apie juos policijai", – svarstė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Kelių policijos viršininkas Mindaugas Džermeika.

Registratorių savininkai, kaip ir jų neturintieji, kasdien pastebi ne vieną pažeidėją, tačiau retas ryžtasi skųsti pareigūnams kitus vairuotojus.

Dažniau sulaukiama pranešimų iš taksi vairuotojų ar pavežėjų. Ne kartą tokius įrašus siuntė vairavimo instruktoriai. Ko gero, jie linkę rimčiau vertinti chuliganiško vairavimo pavojus.

Pasak M. Džermeikos, registratoriais nuolat fiksuojančiųjų Kelių eismo taisyklių pažeidimus ir jų įrašais verste užverčiančių policiją Klaipėdoje kol kas nėra.

Primygtinai ir po kelis kartus per dieną policijai skambina arba siunčia skundus keli klaipėdiečiai, kurie daugiabučių namų kiemuose fotografuoja ant šaligatvių ar žolynų pastatytus automobilius. Bet tai – visai kita žmonių kategorija.

"Esu girdėjęs iš kolegų Vilniuje, kad sostinėje policininkai susiduria su iššūkiu, kai tenka apdoroti nemažą kiekį vaizdo registratoriais užfiksuotų pažeidimų. Bet gal tai nenuostabu, ten ir vairuojančiųjų kur kas daugiau. Nevedame atskiros statistikos, kiek tokių pranešimų būna mūsų mieste. Per mėnesį jų gauname ne daugiau kaip penkis, bet dažniausiai dar mažiau", – tikino M. Džermeika.

Pavojai: M. Džermeika patikino, kad ne kartą pažeidėją telefonu nufilmavę vairuotojai buvo nubausti ir patys, nes vairuodami naudojosi mobiliuoju įrenginiu. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Norėtų likti anonimai

Kodėl klaipėdiečiai pastebi daugybę pažeidimų, bet policijai apie juos neskuba pranešti, Kelių policijos vadas nesiėmė spręsti.

Viena galimų priežasčių – nenoras gaišti laiko. Juk iš registratoriaus atminties kortelės informaciją reikia perkelti, iš įrašo iškirpti kelių sekundžių trukmės epizodą, kuriame užfiksuotas pažeidimas. Visa tai užtrunka.

Dar viena galima priežastis – per elektroninę policijos sistemą pateikiant duomenis apie pažeidimą neįmanoma pasiskųsti anonimiškai. Tenka užpildyti pareiškėjo asmens duomenų grafą.

"Taip yra suformuota teisminė praktika, kad pranešėjas pareigūnams turi prisistatyti. Nes pažeidėjas gali apskųsti nuobaudą ir teisme pareikalauti, kad pranešėjas patikslintų informaciją, kaip, kur, kada užfiksavo įvykį. Jei nebūtų pranešėjo duomenų, kiltų abejonių, o jos visada vertinamos pažeidėjo naudai, ir bylos gali būti nutraukiamos. Todėl egzistuoja praktika, kad anoniminiai pranešimai nenagrinėjami, nes gali pritrūkti duomenų apie teisės pažeidimą", – paaiškino Klaipėdos AVPK Kelių policijos vadovas.

Sertifikatų nereikalauja

Visi policijos vaizdo įrašymo įrenginiai yra sertifikuoti, jie privalo kas tam tikrą laiką būti patikrinti. Tačiau pranešėjų vaizdo registratoriams tokių reikalavimų nekeliama.

Pildant duomenis per elektroninę policijos sistemą apie pažeidimą taip pat nereikalaujama pranešti apie registratoriaus techninius parametrus.

Tačiau būtina pateikti įrašo padarymo datą ir laiką. Šie duomenys negali būti iškraipyti.

Jei informacija suklastojama, jos pateikėjas prisiima atsakomybę.

Pasak M. Džermeikos, jei būtų išsiaiškinta, kad apie pažeidimą pranešęs asmuo suklastojo informaciją ir taip siekė apšmeižti kitą žmogų, už tokius veiksmus kiltų baudžiamoji atsakomybė.

Kol kas tokių atvejų Klaipėdos apskrities policijos komisariate nebuvo užfiksuota.

Vaizdo registratoriais dažniausiai fiksuojami pavojingo manevravimo atvejai, sukeliant grėsmę kitiems eismo dalyviams, kai nerodomas posūkio signalas, kai per šviesoforu reguliuojamą sankryžą važiuojama nepaisant draudžiamo jo signalo.

Kadangi dabar labai dažnai baudžiami asmenys bando ginčyti nuobaudą, vaizdo įrašai tampa tuo argumentu, kurį nuginčyti sudėtinga. Būtent todėl policininkai ir patys naudoja tiek registratorius, tiek vaizdo kameras.

Socialinių tinklų neseka

Gyvename tokiu laiku, kai kiekvienas, turintis išmanųjį telefoną, gali užfiksuoti ir paviešinti bet kokį nusižengimą. Tokių įrašų pilnas internetas.

Neretai sekėjai stebisi, kad pareigūnai nereaguoja į vaizdo įrašuose užfiksuotus pažeidimus.

"Atskiro policijos padalinio, kurio darbuotojai sektų įvairius socialinius tinklus, nėra. Policininkai nestebi socialinių tinklų ir baudų pagal juose skelbiamų vaizdo įrašų medžiagą neskiria. Jeigu žmogus nori pranešti apie teisės pažeidimą, yra suteikta galimybė tai padaryti neišeinant iš namų internetu, prisijungus prie www.epolicija.lt elektroninio puslapio", – sakė kelių policijos padalinio vadovas.

Pareigūnai jau turi patirties, kad socialiniuose tinkluose skelbiami vaizdai ne visada lydimi patikslinančios informacijos apie įvykio laiką ir vietą. Be šių duomenų nusižengusio asmens patraukti atsakomybėn neįmanoma.

Būta atvejų, kai į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato "Facebook" paskyrą žmonės įkelia vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas pažeidimas. Įrašo autorius kreipiasi į pareigūnus klausdamas, ką policininkai toliau darys.

Pareigūnai prašo turimą medžiagą pateikti tinkamai, tai yra per elektroninį puslapį. Tik tada policininkai galės vertinti įraše užfiksuotą įvykį teisės požiūriu.

Policijos komisariato komunikacijos padalinys, kiek įmanoma, atsako į "Facebook" paskyroje pateikiamus klausimus. Bet stebėti visus kitus socialinius puslapius, kuriuose galėtų atsirasti koks nors vaizdas, susijęs su teisės pažeidimu, neturi galimybės. Kartais klaipėdietiškose paskyrose atsiranda vaizdų iš Vilniaus ar net neatpažįstamų vietų.

"Pastebėję socialiniuose tinkluose informaciją apie galimus pažeidimus, pareigūnai tikrai į juos reaguoja. Taip atsitiko visuomenės atgarsio sulaukusio įvykio atveju, kai vyras tenkino lytinę aistrą automobilyje. Pastebėjus tokį vaizdo įrašą socialiniuose tinkluose, informacija su asmens ir jo automobilio nuotrauka bei pranešimu buvo nedelsiant perduota Klaipėdos miesto policijos komisariato vadovybei, kuri ėmėsi veiksmų. Kriminalinės policijos pareigūnai, tiriantys nusikaltimus elektroninėje erdvėje, taip pat stebi ir socialiniuose tinkluose pasirodančią informaciją apie galbūt planuojamus nesankcionuotus renginius ar vykdomą, įtariama, nelegalią prekybą ir kitas galimas neteisėtas veikas", – komentavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Andromeda Grauslienė.

Andromeda Grauslienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Prašo visuomenės pagalbos

Vaizdo registratoriai drausmina vairuotojus, ypač tai pasakytina apie visuomeninį transportą. Tiriant keleivių sužalojimo atvejus, tyrėjams labai svarbu žinoti, kas ir kaip vyko lauke ir autobuso viduje.

Kai policininkams būdavo pasakoma, kad įrašų nėra, jiems kildavo įtarimų, kad vairuotojas nenorėjo, jog įrašai būtų pamatyti.

"Tarėmės su transporto įmonėmis, kad vairuotojai neturėtų galimybės prieiti prie registratorių duomenų, bet, kiek pamenu, mums nepavyko to išsireikalauti", – atviravo M. Džermeika.

Tikrai ne visada, kai prašoma visuomenės pagalbos pasidalinti vaizdo registratorių įrašais, sulaukiame pagalbos.

Registratorių įrašai yra pirmoji pagalba tyrėjui, tiriančiam eismo įvykių aplinkybes ir siekiančiam nustatyti objektyvią tiesą.

Pasirodo, kol kas dažniau įvykius užfiksuoja pravažiuojantieji, o ne patys eismo įvykio dalyviai. Būtent todėl neretai pareigūnai kreipiasi į žiniasklaidos priemones, prašydami paskelbti, kad ragina avarijos liudininkus atsiliepti ir pateikti įrašus.

"Tikrai ne visada, kai prašoma visuomenės pagalbos pasidalinti vaizdo registratorių įrašais, sulaukiame pagalbos", – patikino A. Grauslienė.

Antai rugsėjį, kai buvo ieškoma kaltininkų, netoli Palangos sudeginusių iš užsienio atvykusio vyro automobilį, į prašymą atsiųsti registratorių įrašus iš minimu laiku važiavusių automobilių neatsiliepė nė vienas žmogus.

Nubaudžia ir pranešėją

Neretas atvejis, kai vaizdo įraše užfiksuojamas ne vienas, o net keli nusižengimai.

Tie, kas neturi registratorių, dažnai skuba traukti išmaniuosius telefonus ir tikisi, kad, užfiksavę kito vairuotojo pažeidimą telefonu, padarys gerą darbą.

"Ne kartą yra buvę, kai filmuojantis pažeidėją telefonu asmuo nustemba ir pats gavęs baudą, nes vairuodamas naudojosi mobiliuoju įrenginiu. Pamenu ne vieną tokį atvejį. Ištiriame visą gaunamą informaciją ir priimame sprendimus, kurie gali būti nepalankūs ir pranešėjams", – neslėpė kelių policijos viršininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zidas

Zidas  portretas
Tikrai registratorius kainuoja nedaug,todel tikrai siulyciau isigyti. Jis jums pades isvengti gincytinu atveju,pazeidus keliu eismo traisykles.Pades taip pat uzfiksuoti paciu pareigunu savivale. Juk ne vienas neapsidraudes nuo netiketumu,kad ir kaip stropiai besilaikytu KET.

Zidas

Zidas  portretas
Teko ne karta registratoriumi uzfiksuoti kaip patys policijos ekipazai pazeidineja keliu eismo taisykles. išimtys nepaisyti KET galioja tik vienu atveju, jei specialiųjų tarnybų automobilis važiuoja su įjungtais švyturėliais ir garso signalais.Taciau daug policijos ekipazu nepaiso siu taisykliu ir grubiai pazeidineja KET

a visiems kurie spaudzia minusa...

a visiems kurie spaudzia minusa... portretas
jus i ystaymus pazekit...i tai kaip sistema sureguliuota i policijos paziura i zmogu... jie gi ne zmones.... zmogus sistemai tik pinigeliu kapsas...viskas daroma ka apmokestint...jei apmokestint neina tada uzdraudzia ir baudzia ...viskas pagal plana.... jei valdzia jusu geroves noretu tai nebutu jum banku aferu surezgus arba elektriku aferos....viskas tam ka pinigeli ismust.... baudomis ir draudimais pats lengviausias ir efektyviausias budas... nieko asmenisko tiesiog biznis
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių