Vargus atpirks valsas

Abiturientai jau pamiršo alinančius egzaminus – jie gyvena išleistuvių laukimu. Moksleivių tėvai kone spėjo pražilti ieškodami pokylių salių, mėgindami sutaupyti, tačiau tiki, kad stengtis buvo verta.

Renkasi ir bažnyčiose

Šiandien Klaipėdoje prasideda didysis atestatų teikimo maratonas, kuris truks iki trečiadienio. Iš viso uostamiesčio mokyklos į universitetus ir kolegijas šiemet palydės 2326 abiturientus. 194 iš jų mokslus baigė su pagyrimais.

Kai kurie su savo mokyklomis jau atsisveikino – išleistuvės atšoktos "Žemynos" ir "Žaliakalnio" gimnazijose, "Baltijos", Naujakiemio suaugusiųjų vidurinėse mokyklose, atestatus jau gavo ir dalis Salio Šemerio suaugusiųjų vidurinės mokyklos abiturientų.

Daugelis jaunuolių ir jų tėvų pageidauja, kad brandos pažymėjimai būtų teikiami mokyklose, tačiau ne visur tai įmanoma – norintieji dalyvauti ceremonijoje tiesiog netelpa salėse. Išsigelbėjimu tokiais atvejais tampa bažnyčių erdvės. "Vėtrungės" gimnazijos abiturientus per atestatų teikimą priims Klaipėdos koncertų salė.

Puotų salės – problema

Daugybę galvosūkių išleistuvių organizatoriams sukelia patalpų, kurios būtų tinkamos vakaro linksmybėms, paieškos. Pasirinkimas uostamiestyje labai kuklus – LCC tarptautinio universiteto salė, "Pajūrio" viešbutis Giruliuose. Šiemet būta norinčiųjų puotą abiturientams suorganizuoti "Klaipėdos" viešbučio salėje, tačiau jo darbuotojai tėvams paaiškino, kad tegalėtų priimti iki 250 svečių. Daugeliu atvejų per išleistuves reikia susodinti 500 ir dar daugiau žmonių.

Yra buvę mėginimų iškilmes organizuoti Žvejų rūmuose, tačiau žmones atgraso nejaukios erdvės – norint jas papuošti, reikia solidžių investicijų.

Skurdus salių pasirinkimas lemia aukštas kainas. Mokinių tėvai pasakojo, kad už LCC tarptautinio universiteto salės nuomą šventiniam vakarui teko pakloti 6 tūkst. litų.

Suderinti norus sunku

Išleistuvių viziją daugelis moksleivių ir jų tėvų pradėjo piešti dar žiemą ir netgi pernai spalį – dairėsi salių, svarstė, kokius renginio vedėjus ir muzikantus pasirinkti, tarėsi dėl šventinio valgiaraščio.

Sunkmečiu nebuvo paprasta suderinti turtingų ir sunkiai besiverčiančių šeimų norus bei galimybes. "Ąžuolyno" gimnazistai išleistuvėms, paskutinio skambučio šventei, dovanoms ir gėlėms mokytojams susidėjo po 300 litų. Tokios pat buvo ir H.Zudermano vidurinės mokyklos abiturientų išlaidos.

"Manau, kad 300 litų nėra daug, žinant, jog ši suma skirta ne tik šventiniam vakarui. Teko girdėti, kad kai kuriose kitose Klaipėdos mokyklose vien išleistuvėms bendraamžiai išleido po 400 litų", – aiškino "Ąžuolyno" abiturientė Rita Merzliakovaitė.

Vytauto Didžiojo gimnazijos išleistuvių pokylio, kuris vykis LCC universiteto salėje, dalyviai šventei paskyrė po 65–85 litus.

Pasikvietė R.Vilkončių

Vytauto Didžiojo gimnaziją baigusios abiturientės mama Irena Šakalienė džiaugėsi, kad pavyko nemažai sutaupyti, palyginti su pirmu planuotų išlaidų variantu.

"Per susirinkimus tėvai atvirai dalijosi savo būgštavimais, ir tai visiškai suprantama – juk tarp jų yra ir bedarbių, ir našlių. Savo atžaloms labai norisi surengti nepamirštamą šventę, tačiau finansinės galimybės kartais stabdo", – kalbėjo I.Šakalienė. Moters teigimu, "taupymo programą" pavyko įgyvendinti daugeliui tėvų pasiryžus patiems imtis atsakomybės ir įvairių darbų. "Tikiu, kad šventė dėl to nebus kuo nors prastesnė", – neabejojo klaipėdietė.

Vytauto Didžiojo gimnazijos abiturientų tėvai kreipėsi į privačią įmonę, kad profesionalai pasirūpintų išleistuvių programa, atsiųstų renginio vedėją. Šokiams nusamdyta "Eurovizijoje" dalyvavusi grupė "Saulės kliošas".

"Ąžuolyno" abiturientus LCC salėje linksmins grupė "Tabasco", plokšteles sukinės didžėjas, o vesti renginio iš Vilniaus atvyks puikiai iš televizijos ekranų pažįstamas Rolandas Vilkončius. Vien už muziką ir apšvietimą tėvams teks pakloti apie 10 tūkst. litų.

Lėkštiems juokams – ne

"Ąžuolyno" gimnaziją baigusios Solveigos Misiūnaitės tėvas Virginijus Misiūnas neslėpė, kad dėl programos per susirinkimus vyko atkaklios diskusijos. Išleistuvių vakaro vedėjas buvo renkamas priekabiai. "Nėra abejonės, kad nuo šio žmogaus daug kas priklauso. Nenorėjome rizikuoti renginio kokybe. Pusė šventės dalyvių bus vaikai, kita pusė – suaugusieji. Svarbu, kad atmosfera būtų jaunatviška, linksma, tačiau lėkštiems juokeliams per išleistuves – ne vieta", – aiškino V.Misiūnas.

Kai kurie pretendentai labai greitai atkrito, nes užsakovams aiškino pabandysiantys ant scenos pasireikšti ekspromtu arba siūlė įvairius žaidimus, kuriuose šventiškai pasipuošusiai publikai turbūt nebūtų įdomu dalyvauti. Be R.Vilkončiaus nemažai simpatijų buvo sulaukusi aktoriaus Mariaus Jampolskio kandidatūra.

Ponas V.Misiūnas tvirtino, kad vedėjus iš vilniečių rinkosi ne dėl to, kad jų veidai dažnai šmėžuoja žurnalų puslapiuose ir televizijoje. "Yra aukšto lygio aktorių, renginių vedėjų klaipėdiečių, bet kažko pritrūko", – atviravo abiturientės tėvas.

Kils šimtai helio balionų

Nors kasmet švenčių organizatoriai stengiasi pasiūlyti naujovių išleistuvininkams, yra tradicijų, kurios nesikeičia. Mokyklinis valsas, į šokio sūkurį įtraukiantis dukras ir jų tėvus, mamas ir pasitempusius sūnus, – vienas gražiausių ir labiausiai jaudinančių šventės akcentų. S.Dacho mokyklos abiturientams renginį Giruliuose, "Pajūrio" viešbutyje, rytoj vesiantis klaipėdietis Giedrius Gustas apgailestavo, kad ne visi muzikantai dar moka pagroti tą kūrinį – painioja jį su vestuvių arba tradiciniu valsu. "Vis dėlto Giruliuose tikrasis mokyklinis valsas nuskambės", – žadėjo renginių organizatorius.

H.Zudermano mokyklos abiturientams, kurie irgi išleistuves švęs "Pajūryje", yra paruošta jaudinanti staigmena. Su šimtais helio balionų į dangų pakils dar praėjusių metų rudenį ant popierinių paukščių surašytos moksleivių svajonės.

Aušrą daugelis Klaipėdos abiturientų pasitiks taip, kaip ir jų tėvai prieš kelias dešimtis metų – ant jūros kranto.

Davė darbo siuvėjams

Klaipėdos abiturientės per išleistuves pasistengs sužibėti. Daugelis merginų jau ankstyvą pavasarį varstė siuvyklų duris. Už garantiją, kad rūbas bus vienintelis ir nepakartojamas, moksleivės nepagailėjo kelių šimtų litų.

"Manau, mano dukra pasipuoš išleidusi iki 500 litų, tačiau teko girdėti, kad kai kurios merginos parduotuvėse už suknias pakloja net 800–1000 litų", – pasakojo I.Šakalienė.

H.Zudermano mokyklą baigusio abituriento mama Dalia Truškienė atviravo, kad norinčiuosius sutaupyti gelbsti išpardavimai. "Sūnui kostiumą akcijos metu pavyko nupirkti už 300 litų. Aišku, merginoms apsirengti sunkiau", – pripažino moteris.

Grožiui negaili pinigų

Proginių rūbų nuomos salono "Malonumas 55" vedėja Asta Jankauskienė teigė, kad abiturientės apdarų pradėjo dairytis jau žiemą. "Šiemet paklausiausios – jaunatviškumą pabrėžiančios, neilgos, žaismingų spalvų suknelės", – aiškino moteris.

Nuomotis rūbą vienam vakarui – gerokai pigiau nei siūdintis ar pirkti parduotuvėje. Salone "Malonumas 55" patinkančią suknelę galima išsirinkti turint 100–200 litų.

Uostamiesčio kirpėjai ir vizažistai pasiruošę abiturienčių šturmui. Grožio salone "Aidos studija" merginos registruotis pradėjo prieš pustrečio mėnesio. "Sunkmečio nuotaikas daugelis jaučia, tačiau vis tiek supranta, kad išleistuvės – ypatingas gyvenimo įvykis", – kalbėjo kirpėja meistrė Sigita Žutautienė. Nors daugelis merginų užsirašo iš anksto, kasmet atsiranda ir "paskutinės minutės" klienčių, tad "Aidos studijoje" darbas dabar užverda vos prašvitus.

Plaukus šiame salone siūloma sutvarkyti už 50–60 litų, šukuosena kainuoja nuo 110 litų, profesionalus makiažas – apie 75 litus.

Limuzinu skrieja į Palangą

Limuzinus nuomojančios firmos išleistuves pasitinka be panikos, nes atestatai abiturientams teikiami skirtingomis dienomis, tad galima sklandžiai sudaryti vairuotojų darbo grafiką. "Krizės ženklų nepajutome. Žmonės įvertina, kad limuzinai nėra brangus malonumas, o kelionė į šventę tokiu automobiliu įsimins ilgam", – teikė įmonės "Pajūrio limuzinai" savininkas Žydrius Mėlynis.

Maždaug pusvalandį trunkantis pasivažinėjimas kainuoja apie 200 litų, tad bendraklasiams pakanka susidėti po 10 litų. Pasitaiko norinčių limuzinais vykti ne tik iki salės, kurioje vyks pokylis, bet ir į Palangą.

Gražiausias išleistuvių akimirkas abiturientai stengiasi įamžinti savo skaitmeniniais fotoaparatais, kreipiasi ir į profesionalus. Nedidelė fotosesija su tėvais ir artimiausiais mokyklos bičiuliais fotostudijoje "Vaiva" kainuoja nuo 200 litų.


Šiame straipsnyje: abiturientaiišleistuvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nina

Nina portretas
Kosmaras!Kas per islaidos tevams?Daug graziau,kai viskas yra daug pigiau,svarbu nuotaika ir geri draugai.

ona

ona portretas
Pamirštama , kad pats išleistuvių grožis yra jaunystė Apdarai už 1000 ir daugiau tai tik skonio stoka .Neveltui sakoma -nemokėjo apsirengti gražiai -apsirengė brangiai Kai žiūriu į tas vargšeles su absoliučiai joms netinkančiais apdarais -vienas klausimas ,ar jos neturi protingo suaugusio, kuris joms patartų O TAI STOVI KAIP ŠLAPIOS ŽIURKELĖS SU NEĮTIKĖTINOM ŠUKUOSENOM IR LAUKIA KADA GREIČIAU VISĄ TAI NUDRĖBTI Į KAMPĄ

eila

eila portretas
tai jei cia tik isleistuves-tai kokios tada vstuves bus???????? uzjauciu vyrus...tokias nelengva islaikyti. Pinigu ir prabangos verges...
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių