Pereiti į pagrindinį turinį

Vasara pabrangino butų nuomą

2009-06-17 23:59
Brangsta: pastaruoju metu nuomojamų būstų kainos jau pakilo 10–15 proc.
Brangsta: pastaruoju metu nuomojamų būstų kainos jau pakilo 10–15 proc. / Tomo Raginos nuotr.

Pasibaigus šildymo sezonui bei prasidėjus vasarai butų nuomotojai suskubo padidinti įkainius. Nekilnojamojo turto ekspertai tvirtina, kad šiuo metu nuomos kainos kilstelėjo 10–15 proc.

Išaugo paklausa

Pasak specialistų, prasidėjus vasaros sezonui butų ar kambarių nuoma pabrangsta kasmet. Kainų šuolį lemia kelios priežastys – daugėja būsimųjų studentų, kurie ieško kur apsigyventi, bei turistų, mielai kambarius ar butus pajūryje išsinuomojančių kelioms savaitėms ar net mėnesiams.

Nekilnojamojo turto agentūros "Naminta" vadovės Jūratės Venckienės teigimu, šiuo metu nuomojamų būstų paklausa yra šiek tiek išaugusi, tad tuo pasinaudoti suskubo nuomotojai.

Specialistės duomenimis, pietinėje uostamiesčio dalyje šiuo metu išsinuomoti 1 kambario butą vidutiniškai kainuoja apie 400 Lt, 2 kambarių – apie 600 litų. Jei būstas yra geroje miesto vietoje, centre ar suremontuotas, jo nuomos kaina gali šokteli per 700 litų.

Trumpam nuomojamų butų kainos priklausomai nuo vietos bei būsto būklės svyruoja nuo 50 iki 100 litų parai.

Kainas diktuoja rinka

Pasak J.Venckienės, nepriklausomai nuo sezoninio pakilimo šiemet būstų nuoma atsieina apie 30–40 proc. pigiau nei prieš metus. Tai paskatino prasidėjęs ekonominis sunkmetis bei sustojusi nekilnojamojo turto paklausa.

"Kai tik parduodami butai pradės brangti, ims kilti ir nuomos kainos, tačiau kada tai įvyks, niekas nežino", – kalbėjo J.Venckienė.

Nekilnojamojo turto agentūros "Aidila" direktorius Algimantas Bružas taip pat teigė pastebėjęs, kad pastaruoju metu ėmė kilti nuomos kainos, tačiau, jo manymu, pakilimas jaučiasi ne tik dėl būsimųjų studentų ir turistų, bet ir dėl po truputį daugėjančių būstų pirkimo ir pardavimo sandorių.

"Esu įsitikinęs, jog parduodami būstai jau pasiekė kainų dugną – pavyzdžiui, vieno kambario butą galima nusipirkti už 70 tūkst. litų, o dviejų – iki 100 tūkst. litų, tad kainos jau išties yra mažos. Pastebime, kad dabar žmonės vis aktyviau ima pirkti butus. Tai taip pat paskatino nuomos kainų augimą", – pabrėžė agentūros direktorius.

Jo teigimu, tikėtina, jog parduodamų būstų kainos dėl išaugusios paklausos netrukus ims kilti. Tai sprendžiama ir iš to, kad pardavėjai taip kaip anksčiau kainų klientams nebenuleidžia – daugelis jų iškart pasako sumą, už kurią būstą gali parduoti, ir į jokias derybas nebesileidžia.

A.Bružo teigimu, jei parduodami butai ims brangti, sparčiai kils ir nuoma.

Nuoma dar brangs

Nors šiuo metu nuomojamų butų kainos jau šiek tiek pakilo, direktorius mano, kad netrukus laukiamas dar didesnis pabrangimas. Pasak jo, tai paskatins šiemet uostamiestyje numatytų renginių gausa – "Europiada", Jūros šventė bei didžiųjų burlaivių regata "The Tall Ships' Races Baltic – 2009".

"Renginių gausa pakoreguos nuomos kainas, nes vis dėlto per šventes kone visi nuomojami būstai būna išnuomoti. Turistai vis dažniau mieliau apsistoja butuose nei viešbučiuose, nes tai ir pigiau, ir patogiau", – patikino A.Bružas.

Anot jo, nuomojamų butų įkainius kilstelėti turėtų liepos pabaigoje prasidėsiančios aktyvios būsimųjų pirmakursių būstų paieškos. Kitas kainų šuolis laukiamas rugsėjo pradžioje, kuomet nuomos paklausa yra didžiausia.

"Kai įsivyrauja nuomojamų būstų paieškos pikas, kainos visuomet pašoksta, tačiau vėliau jos šiek tiek sumažėja ir stabilizuojasi", – paaiškino A.Bružas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų