Pereiti į pagrindinį turinį

Vėlinės patuštins gyventojų kišenes?

2015-10-26 03:00

Lankantieji artimųjų kapus šiemet, tikėtina, labiau paplonins savo pinigines nei pernai. Nors Visų Šventųjų dienos ir Vėlinių prekyba tik pradeda įsibėgėti, klaipėdiečiai jau pastebi kiek aukštesnes gėlių kainas. Tikėtina, kad artinantis Lapkričio 1-ajai pastarosios dar ūgtelės.

Verslininkai pripažįsta, kad Vėlinių žiedai, ko gero, labiau paplonins pinigines. Verslininkai pripažįsta, kad Vėlinių žiedai, ko gero, labiau paplonins pinigines. Verslininkai pripažįsta, kad Vėlinių žiedai, ko gero, labiau paplonins pinigines.

Lankantieji artimųjų kapus šiemet, tikėtina, labiau paplonins savo pinigines nei pernai. Nors Visų Šventųjų dienos ir Vėlinių prekyba tik pradeda įsibėgėti, klaipėdiečiai jau pastebi kiek aukštesnes gėlių kainas. Tikėtina, kad artinantis Lapkričio 1-ajai pastarosios dar ūgtelės.

Ruošiasi apgulčiai

Iki Visų Šventųjų dienos ir Vėlinių nelikus nė savaitės, uostamiesčio turgaviečių prekeiviai bei prekybos centrai visu pajėgumu rengiasi minėtu laiku suaktyvėjančiai prekybai.

"Prekeivių tikrai padaugėjo. Jau galima įsigyti ir žvakių, ir gėlių. Pastarųjų yra ir dirbtinių, ir gyvų. Žmonėms tikrai nereikia laukti paskutinės minutės", – patikino Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus.

Senajame turguje situacija kol kas ramesnė, sulaukti daugiau klientų tikimasi šią savaitę. Dėl šios priežasties verslininkų pajėgos kol kas nėra itin gausios.

Minėto turgaus atstovės Lilijanos Leparskaitės teigimu, šiuo metu klaipėdiečiams dažniausiai siūlomos chrizantemos vazonėliuose.

"Galbūt ir orai kiek sumaišė kortas. Buvo šalnų, žmonės neskubėjo į kapines, todėl ir prekiautojų yra kiek mažiau", – pastebėjo pašnekovė.

Susidomėjimas nemažėja

Žvakėmis bei gėlėmis uostamiesčio kapinių prieigose prekiaujantieji taip pat suskubo pasirūpinti prekybos vietomis. Verslininkai mirusiesiems pagerbti skirtą produkciją prie Lėbartų ir Joniškės kapinių siūlys nuo spalio pabaigos iki pirmųjų lapkričio dienų.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Armono teigimu, prie Joniškės kapinių numatytos 37 prekybos vietos.

Uostamiesčio verslininkai beveik visas jas jau buvo išgraibstę praėjusios savaitės viduryje.

Čia prekybą planuojama pradėti skirtingai. Pirmieji įsikurs nuo spalio 29 d., paskutinieji pozicijas apleisti turėtų lapkričio 2-ąją.

R.Armonas pastebėjo, kad, palyginti su praėjusiais metais, šiemet Joniškės kapinių prieigose gėles bei žvakes pardavinėti panoro kiek daugiau prekeivių. Pernai buvo išduoti 24 leidimai.

Ne mažesnio susidomėjimo prekyba būta ir prie Lėbartų kapinių. Šiuo metu jau užimtos beveik visos tam skirtos vietos, išparduota apie 100 leidimų.

Suskubs paskutinėmis dienomis

Rengtis Visų Šventųjų dienai ir Vėlinėms sukruto ne tik prekeiviai, bet ir eiliniai miestiečiai.

Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojo teigimu, gausesni pirkėjų srautai pastebėti praėjusios savaitės pabaigoje. Anot jo, dar daugiau žmonių buvo tikėtasi sulaukti savaitgalį, o didžioji apgultis prasidės šią savaitę bei paskutinėmis spalio dienomis.

Prekybos tinklo "Rimi Lietuva" atstovė Giedrė Bielskytė patikino, kad prekybos centruose šiomis dienomis fiksuojama vis daugiau mirusiesiems pagerbti skirtų prekių įsigyjančių gyventojų.

"Žmonės aktyviau dairosi siūlomos produkcijos, tačiau pats pikas bus pasiektas prieš pat atmintinas dienas", – prognozavo G.Bielskytė.

Pašnekovės žodžiais, praktika rodo, jog didžiausias pirkėjų srautas būna spalio 30–31 d.

Pinigines paplonins gėlės

Šiais metais pirmosioms mirusiųjų atminimo dienoms su euru besirengiantys gyventojai gali kiek nustebti. Esą kai kurių prekių kainos išaugo.

"Galima sakyti, kad kainos išsilaikė praėjusių metų lygio – kažkas šiek tiek atpigo, kažkas – pabrango", – neslėpė V.Mickus.

Pašnekovo teigimu, šiuo metu Naujajame turguje populiariausių gėlių žiedus prekeiviai įkainoja įvairiai. Chrizantemų šakelių kainos prasideda nuo vieno euro.

Gyvų bei dirbtinių puokštelių kainos esą svyruoja vos nuo kelių iki kelių dešimčių eurų, čia kaina "lubų" neturi.

"Ką pirkėjai užsako, tą prekiautojai padaro. Norėsite prabangiau – atsieis brangiau, norėsi paprasčiau – kaina bus mažesnė. Prekiautojai puokšteles kuria pagal kliento lūkesčius", – patikino V.Mickus.

Senojo turgaus atstovė taip pat teigė, jog kol kas verslininkai kainų kilstelėti neplanuoja, mat esama gana gausios pasiūlos.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šių metų rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, gėlės pabrango 0,8 proc.

Už puokštę – ir 10 eurų

Praėjusios savaitės pabaigoje Naujajame turguje už itin populiarios gėlės – karališkosios chrizantemos – žiedą pardavėjai prašė nuo 1 iki 1,5–2 eurų.

Norintieji artimųjų kapus papuošti nedidelėmis gyvų gėlių puokštelėmis turėjo būti pasirengę pakloti po 3–5 eurus. Dirbtinių gėlių puokštelių kainos buvo panašios.

Ieškantieji didesnių ar labiau išskirtinių, tačiau nebūtinai itin didelių puokščių savo pinigines turėjo paploninti nuo 10 eurų.

Dienraščio "Klaipėda" duomenimis, praėjusiais metais abiejose uostamiesčio turgavietėse likus kelioms dienoms iki Lapkričio 1-osios už dirbtinių gėlių puokštę prašyta vidutiniškai nuo 5 iki 40 litų, tai atitiktų nuo 1,44 iki 11,58 euro.

Už itin populiarų pirkinį – chrizantemų krūmą vazonėlyje klaipėdiečiams pernai teko mokėti nuo poros litų iki dviejų dešimčių, o už smulkiažiedės chrizantemos šakelę prekeiviai prašė ir keliolikos centų.

Tiesa, kiek brangesnėmis laikytų karališkųjų, arba stambiažiedžių, chrizantemų žiedo kaina išliko panaši – pernai šios gėlės kainavo nuo trijų iki penkių litų.

Dar gali brangti

Naujajame turguje kapavietėms puošti skirtomis puokštėmis bei gėlių žiedais prekiaujanti Dana pripažino, kad šiemet, pasikeitus valiutai, gėlių kainos iš tiesų kiek padidėjo.

"Mes juk patys gėlių neauginame. Kokia kaina gauname iš tiekėjo, taip ir skaičiuojame, dar pridedame procentą uždarbiui", – paaiškino Dana.

Prekeivės teigimu, jau dabar sulaukiama gėlių tiekėjų pastabų, kad artėjant Visų Šventųjų dienai bei Vėlinėms gėlių kainos gali ir dar labiau šoktelėti į viršų.

Pašnekovė pasakojo girdėjusi pirkėjų replikų esą pernai už nedidelę puokštelę kapavietei puošti jie mokėję iki 10 litų, tačiau prekeivė patikino, jog tokios kainos mažai tikėtinos.

"Žmonės gal kiek per jautriai reaguoja į eurą. Iš tiesų kai kurios prekės pabrango, bet ir pernai už 10 litų įsigyti kad ir nedidelę, bet gražią puokštelę buvo tikrai sunku", – pastebėjo Dana.

Žvakių kaina nepakito

Verslininkai, prekiaujantys žvakėmis, tikino, kad šiemet Vėlinių liepsnelių, skirtingai nei gėlių, kainos nėra didesnės. Esą jų nepakėlė ir patys gamintojai.

"Kaip ir visi, skaičiuodami kainas, apvalinome pagal taisykles, kad nebūtų daug centų", – paaiškino Naujajame turguje žvakėmis prekiaujanti Jūratė.

Šiemet turguje žvakių kainos svyruoja nuo pusės iki 10 eurų. Už 50 euro centų galima įsigyti paprastą, nedidelę žvakelę plastikiniame indelyje.

Pašnekovės teigimu, klaipėdiečius domina įvairi produkcija. Pačių artimiausių žmonių kapus dauguma nori papuošti brangesnėmis, tačiau gražesnėmis žvakėmis, o tolimesnių giminaičių amžino poilsio vietos dabinamos mažiau kainuojančiomis.

"Žmonėms svarbu, kad ilgai degtų. Pasitaiko, kad žvakės, skirtos pagerbti mažiau artimus mirusiuosius, perkamos prekybos centruose akcijų metu, nes tada jų įsigyti galima kiek pigiau. O norėdami pačių brangiausių anapilin iškeliavusiųjų kapus papuošti geresnėmis ir brangesnėmis žvakėmis, žmonės jų nusipirkti ateina pas mane", – teigė prekeivė.

Ieško kokybės

Nors jau prigijusi naujoji valiuta ar kitos priežastys ir kiek šokdina  kainas, tačiau prekybos centrų pirkėjai esą kol kas nėra linkę rinktis pačių pigiausių prekių.

"Pastebime, kad prieš Vėlines pirkėjai labiau ieško kokybės. Galbūt todėl, kad tokia diena – vieną kartą per metus", – pastebėjo prekybos tinklo "Rimi Lietuva" atstovė.

Šio tinklo prekybos centruose klaipėdiečiams siūloma įsigyti žvakių bei gėlių krepšelių.

G.Bielskytės teigimu, pastebima, kad pastaruoju metu parduotuvių lankytojai mieliau renkasi ne pigias, mažas, plastikines, o brangesnes, tačiau gražesnes ir didesnes žvakes.

"Mažųjų vis dar nuperkama daug, tačiau akivaizdžiai populiarėja didelės, stiklinės, vazas primenančios žvakės, o ypač tos, kurios yra su keičiamais įdėklais", – pastebėjo pašnekovė.

Spėjama, kad didelės žvakės gyventojus vilioja tuo, kad jas galima naudoti kelerius metus, pakanka tik pakeisti įdėklą.

Minėta mažoji žvakelė šiuo metu prekybos centre "Rimi" nekainuoja ir euro, o didžiųjų kainos sukiojasi apie 10 eurų.

Kaip teigė G.Bielskytė, panaši tendencija pastebima ir kalbant apie prekybos centro gėlių pasiūlą. Gyventojai taip pat neieško visai smulkių, pavienių gėlių, o mieliau renkasi kokybiškas, gražesnes ir didesnes gėles.

"Mažažiedės ar mažesni vazonėliai nėra populiarūs. Pernai savo pirkėjams pasiūlėme trispalvių chrizantemų, kurios buvo puikiai perkamos. Žmonės ieško kokybės ir tiesiog gražių gėlių. Šiemet labai populiarios karališkosios chrizantemos", – teigė prekybos tinklo atstovė.

Minėti trijų spalvų chrizantemų vazonėliai šiuo metu kainuoja apie 3,99 euro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų