Vitės progimnazijos stadionas gyventojams neprieinamas

Vitės progimnazijos stadiono istorija – stebinanti. Ilgą laiką naudotas kaip aikštelė metalui sandėliuoti, po ilgų vargų ir tyrimų pernai jis pagaliau buvo atnaujintas ir tapo modernus. Tačiau iki šiol neaišku, kas yra tikrasis jo šeimininkas, kas juo turi rūpintis ir į ką turėtų kreiptis aplinkinių namų gyventojai, norintys pasinaudoti šio stadiono patogumais.

Užvirė diskusijos

Pernai spalį statybininkai iškilmingai pasirašė perdavimo aktą ir juo pranešė, kad darbus Vitės progimnazijos stadione baigė.

Tiesa, kurį laiką keli darbininkai dar tvarkė kai kuriuos trūkumus, bet mokinukai nuo ankstyvo rudens per kūno kultūros pamokas jau naudojasi aikštynu.

Pasidžiaugę mokinių sėkme Vitės kvartalo gyventojai prisiminė miesto valdžios pažadą, kad ir jie galės naudotis šiuo stadionu, tačiau atrakintų vartelių į sporto aikštyną, kad ir kiek klebeno rankeną, nė karto nerado.

Sausį, kai pradėjo ilgėti dienos ir nutirpo sniegas, Vitės kvartalo gyventojai nebeištvėrė, pradėjo piktintis netesimais pažadais įsileisti į stadioną ir juos.

Šį kartą nuomonės išsiskyrė. Vieni piktinosi, kad drauge su mokykla kovojo, kad užterštas metalais gruntas stadione būtų nukastas, kentė nepatogumus ir tikėjo pažadais, bet liko apgauti.

Esą anksčiau stadione, kad ir labai prastos būklės, jaunimas galėdavo žaisti krepšinį, vyresnieji pėdindavo aplinkui pasiremdami šiaurietiško ėjimo lazdomis, vaikai žaisdavo judriuosius žaidimus ir visi jame sutilpdavo.

Kiti dėstė, kad būtent taip ir reikia elgtis, nes mūsų žmonės nesaugo brangaus turto – jeigu kiekvienas galėtų patekti į stadioną, jis bemat būtų pridergtas šunų ir nutryptas kelią trumpinančių gyventojų.

Rodo pirštu į mokyklą

Vienas komentuojantysis pasisakė, kad mokyklos stadioną valdo Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras, o norintieji jame leisti laiką turėtų sumokėti.

Šio centro vadovas Marius Junokas patikino, kad įstaiga Vitės progimnazijos stadiono nėra perėmusi.

Paprastai miesto taryba nusprendžia, kokiu būdu leidžiama naudotis tokiomis sporto bazėmis – nemokamai ar už paslaugą turėtų būti imamas mokestis. Minimos mokyklos stadiono klausimas taryboje dar nebuvo aptartas.

Atnaujintų sporto aikštynų naudojimo patirtis – skirtinga. Antai atnaujinus „Pajūrio“ progimnazijos stadioną, tarybos sprendimu, gyventojai juo gali naudotis nemokamai. Pagamintos elektroninės kortelės kiekvienam jų turėtojui atveria vartelius į stadioną ir suteikia galimybę laisvai sportuoti.

Savivaldybės sporto skyriaus vadovė Rasa Rumšienė patikino, kad Vitės mokyklos stadionas nėra perduotas Sporto bazių valdymo centrui, jį valdo pati Vitės progimnazija. Centras su juo susijęs tik tuo, kad pagal sutartį prižiūrės dirbtinės dangos dalį.

Renata Venckienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kas prisiims atsakomybę?

Pasak R. Rumšienės, kas, kaip ir kada galės naudotis šiuo stadionu – tik mokyklos vadovų reikalas.

Vitės progimnazijos direktorė Renata Venckienė teigė negavusi jokių dokumentų ir nežino, kam pavesta valdyti stadioną.

Matome, kad gyventojai norėtų naudotis stadionu, bet kas prisiims atsakomybę už tvarką, kai jame bus svetimi žmonės?

„Priėmimo aktą su rangovais pasirašėme mes. Buvo kalbėta, kad bėgimo takai priklauso mokyklai, o futbolo aikštė ir žolė – Sporto bazių valdymo centrui. Svarbiausia yra žolės priežiūra, žiemą šių darbų dirbti nereikia. Mes kreipėmės į savivaldybę ir pranešėme, kad neturime priemonių prižiūrėti tokį centrą. Galbūt neaiškumai kilo todėl, kad savivaldybės darbuotoja, kuravusi šį projektą, išėjo motinystės atostogų. Matome, kad gyventojai norėtų naudotis stadionu, bet kas prisiims atsakomybę už tvarką, kai jame bus svetimi žmonės? Žinome kitų mokyklų aktualijas, tvoros ardomos, įranga laužoma, žmonės nespėja jų remontuoti. Suprantu, kad daugelis yra sąmoningi ir tvarkingi, bet kiekvienam rakto juk nepadarysi“, – svarstė progimnazijos vadovė.

R. Venckienė bendruomenės lūkesčius mokyklos stadiono klausimu aptarė su Vitės bendruomenės atstovais.

Tvarka dar neaiški

Būta minčių, kad žmonės galbūt galėtų stadionu naudotis savaitgaliais.

Tačiau jau dabar aišku, kad būtų nemažai apribojimų. Pavyzdžiui, vyresniųjų žmonių pamėgtomis šiaurietiško vaikščiojimo lazdomis stadione negalima naudotis, nes jos gali sugadinti dirbtinę dangą.

Šių lazdų būna įvairių, bet kas patikrins kiekvieno žmogaus lazdų galus, ar jos turi smaigus, ar tik bukas atramas.

Tvarkinga būtų įrengti elektroninius vartelius, taip būtų galima sužinoti, kas pabuvojo stadione, tam žmogui tektų ir atsakomybė, jeigu kas nors būtų sugadinta.

Mokyklos direktorė tikisi, jog aikštynas bus nuomojamas sporto bendruomenėms. Gali būti, kad jų bus tiek daug, kad vietos gyventojams laiko apsilankyti stadione tiesiog gali neužtekti.

Sužinojusi, kad visi stadiono reikalai bus mokyklos administracijos galvos skausmas, R. Venckienė patikino, jog netrukus pati imsis aiškintis šiuos dalykus ir informuos vietos bendruomenę apie galimybę juo naudotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundui

Edmundui portretas
tai dabar jei tas stadionas toks gražus, laikykem jį užrakintą ir neleiskim naudotis? Idiotizmas. Reikia paprasčiausiai paskirt atsakingą žmogu katras ten tvarkos žiūrėtu. Ar kamera kokia pastatyt.Taigi čia Vitės kvartalo žmoniu teritorija ir jiem priklauso viskas kas ju kieme. Pagal teisybe

Klpd.

Klpd. portretas
Na dagyvenom:D) Reikia reikalaut kad leistų sušiktu stadionu naudotis! Gal dar parkomatą - stadiomatą prie įėjimo pastatykit:D) Sakykit ką norit bet liberalai valdžioje yra tikra nelaimė. Nesi turtuolis - esi tuščia vieta ir niekas tau nepriklauso

Edmundas

Edmundas  portretas
Tie kas kalba ,kad reikia stadionu leisti naudotis visiems-labai klysta.Jie tiesiog nezino per kokius vargus jis buvo irengtas,kiek lesu isleista ir palikti dabar bendram naudijimui butu neprotinga.Salia yra parkas ,ten visi gali ,norui esant ,zaisti.O sis stadionas priklauso mokyklai ir ji turi rupintis jo naudojimu ir prieziura.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių