Pereiti į pagrindinį turinį

Vogti iš parduotuvių einama lyg į darbą

2010-08-11 05:00
Vogti iš parduotuvių einama lyg į darbą
Vogti iš parduotuvių einama lyg į darbą / Nerijaus Jankausko nuotr.

Prekybos centrai tapo ne tik mėgstama pramogų, apsipirkimų, bet ir vagysčių vieta. Vagišiai pergudrauja parduotuvių apsaugos sistemas, pabėga nuo apsaugininkų ir žino, kiek vogti, kad neturėtų reikalų su teisėsauga.

Parduotuvių atstovai net neneigia, kad apsisaugoti nuo vagių tampa vis sudėtingiau, o patirti nuostoliai – vis didesni.

Vienos drabužių ir aksesuarų parduotuvės vedėja Giedrė Gertaitė-Katkuvienė teigė, jog pastaruoju metu vagišiai tapo ypač išradingi, nes apsaugas, dedamas ant rūbų, įsigudrino nuimti įvairiausiais būdais. Neretai vagių amunicija tampa žirklutės, folija ar specialūs įrankiai.

G.Gertaitė-Katkuvienė pastebi, jog dažniausiai vagia jaunos moterys. Paprastai jos neatrodo asocialios, todėl ir įtarti nėra pagrindo.

Sporto prekių parduotuvės vedėja Jolanta Ūkanienė patikino, jog vagių pasitaiko ir tarp vaikų. Jos nuomone, vaikai taip elgiasi iš smalsumo, nes pažvelgus į jaunuosius vagišius matosi, kad šie visiškai aprūpinti tėvų.

Pagautus ilgapirščius dažniausiai stengiamasi pristatyti į prekybos centro apsaugos postą, tačiau ne visuomet tai pavyksta. Suaugusieji, pagauti nusikaltimo vietoje, dažniausiai meta prekę ir prašo paleisti arba paprasčiausiai stengiasi ištrūkti jėga.

Kosmetikos reikmenų parduotuvės darbuotoja Kristina prisiminė įvykį, kai sulaikė vyrą vagiant, tačiau, būdamas stipresnis už merginą, jis paspruko. Pardavėja apgailestavo, jog už visus nugvelbtus daiktus darbuotojams tenka atlyginti iš savo kišenės, mat darbdaviai mano, jog tai pačių merginų darbas.

Prekybos centro apsaugos darbuotojas tikino, jog nusakyti tipiško vagišiaus portretą būtų gana sudėtinga, nes jų pasitaiko ir tarp vaikų, ir tarp pensininkų, ir tarp pasiturinčiųjų. Vieniems tai pramoga, smalsumo patenkinimas, kitiems – būtinybė apsirūpinti naujais daiktais ar maistu.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla pastebėjo, jog vagystės per pastaruosius penkerius metus išpopuliarėjo. Tačiau tikslios statistikos, kiek jų išaiškinta parduotuvėse, nėra. Visos vagystės registruojamos bendrai – iš parduotuvių, mašinų ar rankinių.

Nesvarbu, kiek kartų tas pats žmogus apsivogė, jeigu pavogtų prekių suma neviršija 130 litų, ikiteisminis tyrimas jam nepradedamas. A.Strumylos nuomone, vagys puikiai tai žino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų