Pereiti į pagrindinį turinį

Žmonių paslaptys – už pinigus

2013-02-23 05:00
Žmonių   paslaptys – už pinigus
Žmonių paslaptys – už pinigus / Shutterstock nuotr.

Norite sekti ir kontroliuoti savo pavaldinį, šeimos narį ar antrąją pusę? Tereikia tik pinigų, ir visos žmogaus paslaptys bus lyg ant delno.

Klausoma visą parą

Lietuvoje veikia kelios dešimtys įmonių, kurios skelbiasi už pinigus galinčios surinkti visą, net ir intymią informaciją apie žmogų. Dažniausiai privačių detektyvų kontoromis pasivadinę veikėjai už nemažus pinigus pasišaus kone įsiropšti į neištikimo sutuoktinio guolį.

Paskambinę vienos iš įmonių telefonu, neva neištikimą sutuoktinį norintys su įkalčiais „sučiupti“ „Klaipėdos“ žurnalistai išgirdo visą smulkią instrukciją, kaip tapti tikru sekliu.

„Galime įdiegti programą į vyro telefoną, ir visus jo pokalbius bei trumpąsias žinutes galėsite skaityti savo elektroniniame pašte“, – aiškino paslaugus įmonės vadybininkas.

Nusiuntus tam tikrą kodą į sekamojo telefoną ar paskambinus, galima net klausytis, kas vyksta kambaryje, ir girdėti visus pokalbius trijų metrų spinduliu aplink telefoną.

„Bus įmanoma paskambinti į vyro telefoną ir jūs girdėsite, su kuo ir ką jis kalba. Į savo elektroninį paštą gausite tikslias sekamo telefono buvimo koordinates. Jei reikia, galima sekti ir jo automobilį“, – aiškino įmonės atstovas.

Teks dovanoti telefoną

Konsultantas patarė, kad įtari žmona turėtų ryžtis brangiai dovanai – įteikti vyrui naują telefoną.

„Mes negalėsime įdiegti programų, jei fiziškai neturėsime jo mobiliojo ryšio telefonų. Kad sutvarkytume programas, reikia dviejų dienų. Tad, užuot nugvelbus turimą telefoną, būtų paprasčiau nupirkti naują ir padovanoti jau su įdiegta programa“, – aiškino verslininkas.

Įtarioji žmona už tūkstantį litų galės vyro pokalbių klausytis visus metus, o sumokėjusi 1,4 tūkst. litų – neribotą laiką, kad ir visą gyvenimą.

„Jei vyras pakeis telefono kortelę, nieko nenutiks, bet blogiau, jei pames telefoną. Viską reikės pradėti iš pradžių“, – aiškino slaptosios įrangos pardavėjas.

Kad žmogus nesuuostų, jog yra sekamas, duomenys iš mobiliojo ryšio telefono dažniausiai išsiunčiami naktį. Tačiau galima nustatyti, kad pokalbių įrašai būtų išsiunčiami kas valandą.

„Svarbu, kad telefone rankiniu būdu nebūtų išjungta prieiga prie interneto. Kai duomenys bus siunčiami, telefono ekranas neužsidegs, o prisijungimo prie interneto ženkliukas telefone užsidegs trims sekundėms. Žmogus nieko neturėtų įtarti“, – paslaugiai aiškino vyriškis.

O siunčiamų duomenų apimtis esą tokia nedidelė, kad net analizuodamas sąskaitą už suteiktas mobiliojo ryšio paslaugas vyras neturėtų išvysti pokyčių.

Esą už 600 litų galima įdiegti pigesnę sekimo programą, tačiau kas kelias sekundes sekamasis pokalbio metu girdės pypsėjimą ragelyje.

Šnipinėja ir kompiuteryje

Patogiausia įtariai žmonai būtų įdiegti kompiuterio šnipinėjimo programą.

„Jei sunku paimti iš vyro telefonus, galima jo biure ar namuose įdiegti programėlę, kuri fiksuos viską, kas buvo veikiama kompiuteryje – visi interneto puslapiai, kuriuos vyras naršė, ar pašto adresai ir prisijungimo kodai bus persiųsti į jūsų elektroninį paštą“, – aiškino programinės įrangos pardavėjas.

Žmonai esą beliks išorinės duomenų laikmenos raktu pačiai įdiegti sekimo programėlę, o po kelių dienų tuo pačiu raktu nusikopijuoti surinktus duomenis.

„Už 450 litų gausite programą, kurią galima naudoti daugybę kartų, viskas surašyta lietuvių kalba ir paprasta naudoti“, – aiškino vyras.

Šeimos biudžetą taupanti žmona gali užsisakyti tik trumpųjų žinučių persiuntimą iš vyro buvimo vietos – už 300–400 litų galima žinoti kiekvieną sutuoktinio žingsnį.

Detektyvai jaučiasi legalūs

Tačiau smalsumą patenkinusi įtari žmona, surinkusi pakankamai kompromituojančios informacijos, galės tik iškelti skandalą ir efektingai trinktelti durimis ar sutuoktiniui per nosį. Teismo procese dėl skyrybų šiais duomenimis nuskriaustoji pusė pasinaudoti negalės.

Vienos privačių detektyvų įmonės vadovas Arūnas aiškino, kad tai, kuo jis verčiasi, nėra nelegalu.

„O kas įrodys, kad aš darau ką nors neteisėto? Kita vertus, jei žmogus negauna pagalbos teisėsaugos organuose, jis ateina pas mus. Pavyzdžiui, šeima įtaria, kad jų sūnus ėmė vartoti narkotikus. Pamėgink nueiti į policiją, tik į įskaitą sūnų įrašys ir nieko nepadės“, – aiškino Artūras.

Jo nuomone, pagalbos policijoje nesulauktų ir įmonės vadovas, įtariantis, kad jo pavaldinys vagia iš bendrovės.

„Pagal privačių detektyvų įstatymą verslininkas turėtų įspėti darbuotoją apie tai, kad jis bus sekamas ar tikrinamas. Ką galima išsiaiškinti, jei iš anksto įspėsime vagį?“ – nuomonę dėstė Arūnas.

Privačių detektyvų veiklos įstatymo projektas buvo paruoštas dar pernai, tačiau taip ir liko gulėti Seimo stalčiuose.

„Šis įstatymas tik surištų mums rankas“, – neslėpė vyras.

Atsakomybė už bendrininkavimą

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius pastebėjo, jog privačių detektyvų motyvai, kad verslo kompanijų vadovai esą neturi kito kelio, o tik pulti klausyti galimai nusižengusių pavaldinių pokalbių, nėra tvirti.

„Jei tai yra svetimo turto iššvaistymas ar pasisavinimas, už tokį nusižengimą baudžiama ir tai yra teisėsaugos akiratin papuolanti sritis. Konstitucijoje yra aiškiai pasakyta, kad žmogaus privataus gyvenimo slaptumas yra neginčijama vertybė“, – sakė G.Danėlius.

Žmogaus pokalbių pasiklausymas gali vykti tik su teismo leidimu.

„Įstatyme nėra pasakyta, kad tokio leidimo gali prašyti tik prokurorai. Nežinau, galbūt dėl tokios sankcijos gali kreiptis ir kiti, čia turėtų pasisakyti įstatymų leidėjai. Tačiau šeimyninė neištikimybė nėra ikiteisminio tyrimo objektas“, – sakė G.Danėlius.

Klaipėdos apygardos prokurorai yra tyrę vieno privataus detektyvo veiklą.

„Tačiau ne dėl pasiklausymo, o dėl to, kad buvo vykdoma veikla neturint leidimo“, – prisiminė G.Danėlius.

Sekti galės tik sutuoktiniai

Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas tikino, kad prie privačių detektyvų veiklos įstatymo projekto greit bus sugrįžta. Jis tikisi pavasario sesijoje registruoti šį įstatymą Seimo svarstymui.

„Šiuo metu visi klausosi, kas tik nori, informacija renkama stichiškai. Įstatyme atsiras nuostata, kuri įpareigos gauti žmogaus sutikimą. Nesvarbu, ar tai lies draugus, ar šeimos narius, be jų sutikimo pokalbių nebus galima klausytis“, – aiškino A.Anušauskas.

Įstatymu bus apribota galimybė privačiais detektyvais tapti teistiems asmenims.

„Bus numatyta, ką gali daryti detektyvas, kokią informaciją jis gali rinkti ir kokiomis sąlygomis tai gali daryti. Bus aišku, kaip privalu elgtis, jei užfiksuojamas nusikaltimas. Bus apibrėžta, kokiais atvejais privalu informuoti objektą“, – aiškino Seimo narys.

A.Anušausko manymu, kol kas šalyje nėra numatyta atsakomybė už privačios informacijos rinkimą.

„Kai tai bus apibrėžta, atsiras ir atsakomybė. Kol jos nėra, visi gali rinkti informaciją, slapta fotografuoti, klausytis pokalbių. Dėl to mėgstama kaltinti valstybę, tačiau, kaip dažniausiai pasitaiko, ta informacija, kuri paskelbiama, būna surinkta privačių asmenų“, – sakė A.Anušauskas.


Komentaras:

Žimantas Pacevičius

Vidaus reikalų ministerijos viceministras

Nors privačių detektyvų veiklos įstatymas ir dulka Seimo stalčiuose, tačiau šią sritį reglamentuoja Kriminalinės žvalgybos įstatymas bei visi kiti teisės aktai. Privačios įmonės gal ir gali pardavinėti pasiklausymo įrangą, tačiau ja naudotis yra draudžiama. Aš abejoju, ar užsienio šalyse nevaržomai galima pasiklausyti žmogaus privačių pokalbių. Tačiau nežinau, ar didesnių įgaliojimų turi jų privačios įmonės. Nors kyla nepagrįstų nuomonių, kad čia visi vienas kitą seka ir vyksta masinis pasiklausymas, Lietuvoje kol kas taip tikrai nėra. Manau, kad dar per anksti kalbėti apie privačių detektyvų laisvę. Aš nežinau tokio atvejo, kad į teismą dėl sankcijos klausytis pokalbių būtų kreipęsis koks nors privatus detektyvas. Dažniausiai privatūs detektyvai nesiskelbia, kad jie klausosi svetimų pokalbių, jie skelbiasi tik parduodantys pasiklausymo įrangą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų