Dėl paramos skyrimo – įtarimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), siekdama pažaboti sukčiavimus dėl gyventojų pajamų mokesčių paramos, šiais metais klaipėdiečiams išsiuntinėjo 9 tūkst. pranešimų dėl galbūt be mokesčių mokėtojų žinios, tačiau jų vardu pateiktų prašymų skirti paramą. Keturi aukojimai uostamiestyje sukėlė įtarimų.

Tikrino popierinius prašymus

Iš viso šiais metais už 2014 m. mokestinį laikotarpį VMI šalies gyventojai pateikė apie 381 tūkst. prašymų, iš jų – per 22 tūkst. klaipėdiečių.

Ypač kruopščiai esą nagrinėjami "popieriniai", t. y. ne elektroniniu būdu pateikti gyventojų prašymai skirti paramą.

"Siekdama užkirsti kelią neteisėtam asmenų duomenų naudojimui ir dokumentų klastojimui, Mokesčių inspekcija paprašė peržiūrėti gautą informaciją ir nedelsiant pranešti VMI, jei pranešime nurodytam paramos gavėjui paramos jie neskyrė", – teigė Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotoja Aldona Butkienė.

Įsijungia ir teisėsauga

Iš viso buvo išsiųsta per 124 tūkst. tokių pranešimų, iš jų apie 9 tūkst. – Klaipėdos miesto gyventojams.

Po išsiųstų VMI priminimų dėl skirtos paramos šiuo metu VMI yra gauti 106 mokesčių mokėtojų (iš jų 10 – Klaipėdos apskrities gyventojų: 4 Klaipėdos miesto, 3 Klaipėdos rajono, 2 Šilutės ir 1 Kretingos rajonų) pranešimai dėl be mokesčių mokėtojų žinios, tačiau jų vardu pateiktų prašymų skirti paramą.

Dėl šių pranešimų VMI atlieka informacijos patikrinimą. Nustačius, kad prašymai skirti paramą pateikti neteisėtai, ši informacija bus perduodama pagal kompetenciją nagrinėti teisėsaugos institucijoms.

"Dažniausiai pasitaikantis atvejis, kai be žmogaus žinios teikiami prašymai skirti paramą organizacijoms, apie kurios egzistavimą asmuo net nežino. Turimais duomenimis, buvo atlikta ir toliau atliekama keliasdešimt ikiteisminių tyrimų dėl dokumentų klastojimo", – pabrėžė A.Butkienė.

Prašo budrumo

Siekdama išvengti piktnaudžiavimo atvejų, VMI prieš kelerius metus ėmėsi prevencinių priemonių – paramos teikėjai yra informuojami, kad jie skyrė dalį gyventojų pajamų mokesčio paramai.

"Jei mokesčių mokėtojų duomenimis pasinaudoja "sukčiai", pavyzdžiui, jo vardu yra pateiktas prašymas teikti paramą, gyventojas turėtų informuoti VMI, kad prašymo nepildė. Inspekcija turi galimybę sustabdyti paramos skyrimą ir pradėti tyrimą", – tvirtino A.Butkienė.

Klaipėdos apskrities VMI primena, kad, kaip ir kiekvienais metais, prieš pervesdama lėšas organizacijoms ir partijoms, inspekcija įvertina, kaip keitėsi paramos davėjų – gyventojų ankstesniais metais pateiktų pajamų mokesčio deklaracijų duomenys, taip pat ir trečiųjų šaltinių patikslinti duomenys.

VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje vartotojams įprastai pateikia informaciją apie tai, ar jų prašymas pervesti paramos lėšas gavėjui yra patenkintas, ir nurodo priežastis tuo atveju, jei prašymas patenkintas nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių