Dėl šakų sąvartyno – detektyvai

Palangiškiai suka galvas: kas įžūliai miesto pašonėje gražią pievą pavertė šiukšlynu? Miestelėnai, Ligoninės gatvėje ilgokai stebėję kas mėnesį besiplečiančią šakų krūvą, nutarė imtis tyrimo.

Užfiksavo nuotraukose

"Iškilo klausimas: ar nėra nustatyta tvarka, kaip turi būti tvarkomasi su štai tokiomis žaliosiomis atliekomis miesto teritorijoje?" – retoriškai klausė dienraščiui nuotraukas atsiuntęs palangiškis Algis.

Ši teritorija yra žymima kaip Ligoninės gatvės pabaiga, ją galima pasiekti išsukus iš Klaipėdos plento, prieš pat sankryžą, ties Darbėnų link vedančiu keliu.

Kiek pavažiavus Ligoninės gatve, kelias šakojasi į abi puses. Prieš akis šioje vietoje atsiveria didžiausia teritorija, virstanti tikrų tikriausiu šabakštynu.

Pamėginus išsiaiškinti, kas kurorto pašonėje tokiu būdu šeimininkauja, savivaldybės įmonės Palangos komunalinio ūkio direktorius Vidas Misikonis patikino, kad ši medžių nuopjovų ir šakų krūva nėra įmonės turtas.

Metė akmenį į girininkus

Smulkiai išsiklausinėjęs, apie kurią vietą kalbama, V.Misikonis tvirtai patikino, kad ši teritorija nepriklauso jo įmonei.

"Ten girininkijos darbas. Tai Kretingos miškų urėdija valo miškus ir kaupia šakas. Aš pats esu nustebintas procedūrų. Tai lyg ir miesto teritorija, nes šalia yra ligoninė. Tačiau ta teritorija mums nepriklauso. Prieš kelis mėnesius kreipiausi į Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos miesto agentūrą. Buvo gautas atsakymas, kad miškininkai kaupia medžių šakas ir vėliau atvažiuoja speciali technika, kuri sumala šakas į biokuro masę", – aiškino V.Misikonis.

Jis įtikinėjo, kad miškininkų sukaupta šakų krūva kaip medus traukia ir kitus šiukšlintojus.

"Kiek žinau, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius netgi baudė privačios įmonės atstovus, kuriuos aptiko čia iškraunančius šakas. Žmonės pamato, kad kaupiamos šakos, ir atveža, išmeta dar papildomai", – aiškino įmonės vadovas.

Pasak V.Misikonio, tos žaliosios atliekos, kurios netinka naudoti, vežamos į Joskaudų stambiųjų atliekų aikštelę.

"Tinkamomis šakomis mes priekopius stipriname. Visiems likusiems neleidžiame vežti į priekopius, nes bus "balaganas", – pabrėžė palangiškis.

Atskleidė apgaulę?

Tačiau visiškai priešingą istoriją apie nuo pernai metų kaupiamą šakų sąvartyną papasakojo Kretingos miškų urėdas Antanas Baranauskas.

"Ten nėra nė vienos mūsų šakos", – patikino jis.

Palangos girininkijos girininkas Stanislovas Jonaitis taip pat aiškino, kad girininkija nekaupia šakų Ligoninės gatvėje.

"Mūsų aikštelė yra visai kitoje vietoje. Turėjome netoliese tokią aikštelę, bet tai tikrai ne ta vieta, kuri yra užfiksuota nuotraukose", – aiškino į fotografijas pažvelgęs S.Jonaitis.

Palangos girininkas tikino, kad tiesa paaiškėja vos atidžiau apžiūrėjus palangiškio užfiksuotus vaizdus.

"Tik komunalininkai pjauna išpuvusius medžius, kaip matyti nuotraukose. Mes juk kelmų nerauname. O jų čia taip pat matyti. Taip pat pabrėžtina, kad šį pavasarį mes jau susmulkinome sukauptas šakas. Dviejose vietose turėjome šakų ir jas jau sumalėme", – kalbėjo S.Jonaitis.

Girininkas pripažino, kad biokurui sukaupti didesnį kiekį biomasės atliekų yra sudėtinga.

"Mes suprantame, kad bėda. Kur dėti tas šakas? Girininkija taip pat gavo užduotis, turime ruošti biokuro skiedras. Bet miškininkai visai kitaip žiūri į šakas, miške tai yra organika, pūvant medienai gerėja smėlingas dirvožemis, jame gyvena vabalai. Visa tai yra sveiko miško bruožas. Tik visuomenė nori, kad miškuose nebūtų nė šakelės", – aiškino S.Jonaitis.

Palangos girininkija buvo panašiai linksniuojama aplinkinių gyventojų, kai miškininkai išvalė 5 hektarų miško plotą ir visas šakas suvežė į Ajerų gatvės pakraštį.

"Buvo didelės krūvos šakų, bet jau susmulkinome. Dalis šakų net buvo ant privačios žemės. Nėra čia ko slėpti, gyva bėda laikyti tokį kiekį šakų. Negali ir komunalininkai susmulkinti jų miesto viduryje", – pastebėjo S.Jonaitis.

Imsis tyrimo

Šia situacija pradėjus domėtis dienraščiui, Palangos aplinkos apsaugininkai nuvyko apžiūrėti įvykio vietos.

"Žemė yra valstybinė. Atliksime tyrimą ir aiškinsimės, kas jas čia suvežė ir pagal kokius susitarimus šakos sukrautos valstybinėje žemėje. Jei paaiškės, kad tai bešeimininkis turtas, komunalininkai bus įpareigoti išvalyti teritoriją", – aiškino Palangos agentūros vadovė Ramunė Lukaševičienė.

Jei paaiškės, kad tai mediena, sukaupta biokuro gamybai, aplinkosaugininkams teks ieškoti šio turto savininko, tačiau panašu, jog niekas nenori prisipažinti toks esantis.

Tyrimo ėmėsi ir Palangos viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai.

Palangos savivaldybės ekologė Reda Kairienė patikino, kad miesto teritorijoje žaliosioms atliekoms tvarkyti yra numatyta speciali tvarka.

"Jei tai biologiškai skaidžios atliekos, joms numatyta speciali tvarka. Atliekų vežėjas biologiškai skaidžias atliekas perduoda vežėjui. Jei tai yra šakos po genėjimo, jos turi būti vežamos į sąvartyną", – pastebėjo specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Patys komunalininkai tuos medžius kurie foto pjovė.. Kretingos gatvėje, Klaipėdos ar ten Liepojos pl kaip vadinas... :)

As

As portretas
Ir senai ten... net palangiskiu paklausus kur vezat sakas visi sakydavo kad ten nes ten leidzia miestas... Komunalininkai...

Misiukonis meluoja

Misiukonis meluoja portretas
Komunalinis ten veža šakas ir verčia... ir seniaiiii jau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių