Po kilusio triukšmo baisiomis sąlygomis laikyti šuneliai – išlaisvinti

Penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paplitus moters įrašui, kuriame pasakojama apie aptiktus nepavydėtinomis sąlygomis – mažuose narvuose, be maisto ir vandens laikomus įvairių veislių šunis, į įvykio vietą atvyko tarnybos. Nors turima sulaukti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) išvadų, gyvūnų prieglaudos „Nuaras“ atstovai ėmėsi veiksmų – keturkojai jau išvežami iš tikru pragaru virtusios vietos ir perduoti į jų rankas.

Tarnybos – pareigūnai, VMVT specialistai ir „Nuaro“ atstovai jau kurį laiką dirba įvykio vietoje – Kretingos rajone, Padvarių kaime, Slyvų gatvėje, esančiame sandėlį primenančiame pastate. Pasirašomi dokumentai, kad čia laikyti keturkojai būtų išvežti.

„Paimsime visus šunis, susidėjome į automobilį, pildome popierius“, – paskubomis portalo žurnalistams tarstelėjo „Nuaro“ atstovas, gyvūnų prižiūrėtojas Andrius.

Paklaustas, ar į įvykio vietą atvyko pastato savininkė, pašnekovas sakė, jog atvyko ir atrakino statinio duris bei kalbėjosi su VMVT specialistais.

Į Slyvų gatvę susirinko ir daugybė pasipiktinusių žmonių. Jie reikalavo, kad mažuose garduose be maisto ir vandens laikomi daugybė šunų būtų tuoj pat išvežti iš antisanitarinių sąlygų.

Minėta siaubą kelianti situacija gerokai papiktino Klaipėdos regiono „Nuaro“ atstovus.

„Vos sulaukę privačios žinutės iš pranešėjo, iš karto suskubome į mums jau daugelį metų žinomą veisyklą. Labai džiaugiamės, kad šį kartą susirinkusios organizacijos laikėsi vieninga. Kol kas VMVT nemato, kad gyvūnams čia būtų blogai. Visi bandome įtikinti, jog jie pažiūrėtų atidžiau! Manome, kad gyvūnai čia negali likti net savaitgaliui‼️ Mūsų nuomone, kai kuriems gyvūnams gresia žūtis. Sąlygos akivaizdžiai neatitinka jokių normų. Dalis gyvūnų turi mikroschemas, ir yra registruoti kitų žmonių vardu! Mes labai tikimės, jog šį kartą šis pūlinys bus išgyvendintas visiems laikams! Ir gyvūnai nebegrįš. Pažadame dėti visas pastangas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė jie.

Paimsime visus šunis, susidėjome į automobilį, pildome popierius.

Tačiau tikslas vis dėlto buvo pasiektas – keturkojai išlaisvinti iš antisanitarinių sąlygų ir, kol VMVT pateiks išvadas, glausis „Nuaro“ gyvūnų prieglaudoje, kur jais bus pasirūpinta.

Iš neteisėto veislyno paimti penki suaugę šunys, dvi kalės buvo šuningos. Viena jų vos nuvežta į gyvūnų prieglaudą „Nuaras“ viena kalė ėmė vaikuotis. Prieglaudoje rasta ir 20 mažų šuniukų, kaip įtariama, paruoštų parduoti.

Kaip pasakojo Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė, pati dalyvavusi paimant gyvūnus, įėję į aptvarus žmonės suprato, kad šunys buvo mušami – jie gūžėsi kampuose ir stengėsi vengti žmonių. Išvesti į lauką jie nemokėjo vaikštinėti, tik sutrikę stoviniavo.

Portalo žurnalistams susisiekus su VMVT specialistais, šie situacijos nekomentavo sakydami, kad šiuo metu minėtoje vietoje, Kretingos rajone, vykdomas patikrinimas ir patarė paskambinti vėliau.

Tiesa, veterinarijos tarnybos specialistai ne iš karto norėjo pripažinti, kad gyvūnai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis. Būrys gyvūnų mylėtojų ir savivaldybės darbuotojai buvo priversti baksnoti jiems į akivaizdžius pažeidimus ir primygtinai prašyti juos užfiksuoti.

Susirinkę į nelegalų veislyną žmonės reikalavo apžiūrėti ir kitas patalpas. Pareigūnams teko važiuoti pas šeimininkės vyrą paimti rakto, grįžti į Padvarius ir atrakinti vieną patalpą. Paaiškėjo, kad jos tuščios. Buvo apžiūrėti ir statinių savininkės namai. Ten rastas vienas moteriai teisėtai laikomas šuo.

Vėliau bus sprendžiama, kaip bausti kartą prieš kelerius metus nuobaudos jau sulaukusią nelegalaus veislyno savininkę.

Primename, kad Kretingos rajone, Padvarių kaime, savo draugų šuniuko pasigedusi moteris rado jį netoliese įkurtame neteisėtai veikiančiame šunų veislyne. 

Policijai apie įvykį pranešusi moteris „Facebook“ paskyroje dalijosi išgyvenimais. Ketvirtadienį ji pasigedo draugų škotų terjero. Netoli tos vietos, kur dingo keturkojis ji išgirdo daugybės šunų lojimą, priėjusi prie pastato ji pamatė savo šuniuką narve.

„Pamatėme tikrai kraupų vaizdą, mus visus ištiko šokas. Sandėlio tipo pastate buvo įkalinta daug šunų, visi jie buvo veisliniai. Vaizdas buvo kraupus. Išsigandę, susigūžę šunys laikomi siaubingomis, antisanitarinėmis sąlygomis mažuose garduose, be vandens ir maisto. Patalpoje buvo siaubingas šlapimo, išmatų tvaikas, trūko oro, buvo sunku kvėpuoti. Gardai su šunimis sustatyti keliais aukštais, kuriuose kai kurie šunys vos tilpo. Šunys neprižiūrėti, išsitepę savo pačių išmatomis, guli šlapimo balose tarp grotų“, – dalijosi įspūdžiais moteris.

Kaip pasakojama, vėliau atėjo sodybos šeimininkė ir paaiškino, kad šunį rado pasiklydusį ir jį priglaudė, vėliau ketino ieškoti jo šeimininkų.

Ketvirtadienį iškviesti policijos pareigūnai užfiksavo pamatytą vaizdą ir pareikalavo šeimininkę pateikti veislyno įteisinimo dokumentus.

„Moteris tikino nespėjusi sutvarkyti dokumentų, bet ketinusi tai netrukus padaryti, – penktadienį pasakojo Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas. – Patalpose rasta 24 įvairių veislių šunys. Deriname su veretinarais laiką, kada galėtume ten nuvažiuoti.“

Pareigūnai rado biglių, škotų terjerų, pudelių, auksinių retriverių, prancūzų buldogų ir kitų veislių šunų. Savo augintinį čia radusi moteris mano, kad šunys galėjo būti pavogti iš šeimininkų.

Šias ir kitas aplinkybes policininkai tikisi išsiaiškinti kartu su veterinarais.

Ne visuose narvuose buvo vandens, įrengti ventiliatoriai, latakai šlapimui nubėgti. Specialistai nustatys, ar gyvūnai laikomi tinkamai, o gal šioje vietoje galima įžvelgti žiaurų elgesį su gyvūnais.

„Norėtųsi, kad žmogus pirma gautų leidimą, o tik tada imtųsi vykdyti veiklą“, – teigė A. Pužauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visi klerkei eme kysius ir gerai , ramiai gyveno. Prezidente, ar tai geroves valstybe

Emg

Emg portretas
ta boba daugintoja uzdaryti i narva,ir tegu ten gimdo,slykstyne

Cha

Cha portretas
Paskaičius čia apykvailių moterėlių vaitojimus, suprantu, kodėl joms taip ilgai neleido balsuoti. Proto nulis, vien emocijos...viena gerklę perkąstų, kita dešimt metų patupdytų kalėjiman, trečia dar nei šiokia, nei tokia. Kaip čia dar neapkaltino Lukašenkos ? Bet dar nevėlu.
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių