Po STT tyrimo – šuolis į pensiją

Dėl piktnaudžiavimo tarnyba pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Klaipėdos ugniagesių asociacijos veiklos dar nėra baigtas, tačiau du uostamiesčio ugniagesių vadovai, patekę į Specialiųjų tyrimų tarnybos akiratį, jau spėjo palikti pareigas ir pasitraukti į pensiją.

Išėjo į poilsį

Tyrimas atliekamas dėl buvusio Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko Gedemino Karaliaus ir buvusio šios valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko Virginijaus Banevičiaus veiksmų.

Šie abu buvę ugniagesiai bei dar viena jų tuometė pavaldinė buvo įkūrę Klaipėdos ugniagesių asociaciją, kurios veikla ir sudomino STT agentus.

Ikiteisminio tyrimo metu įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti V.Banevičiui. G.Karalius byloje įgavo specialaus liudytojo statusą.

Baudžiamasis kodeksas už piktnaudžiavimą tarnyba siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos, jeigu nebuvo kyšininkavimo požymių, numato baudą arba laisvės atėmimą iki septynerių metų.

Gražiai išlydėjo

Šių dviejų pareigūnų atžvilgiu buvo pradėti tarnybiniai patikrinimai.

"Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, tarnybiniai patikrinimai buvo sustabdyti", – aiškino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Giedrius Bagdonas.

Tačiau tas faktas, kad abu šioje byloje minimi pagrindiniai veikėjai jau sėkmingai spėjo pasitraukti į pensiją, Vidaus tyrimų skyriaus viršininkui nesukėlė jokių klausimų.

"Mes rinkome visą medžiagą, o jos buvo tikrai daug, ir perdavėme ikiteisminį tyrimą atliekančiai institucijai", – aiškino G.Bagdonas.

Asociacija – garaže

Bylą kuruojančio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Aivaro Velučio pastebėjimu, iš tiesų keista, kad už tarnybinį piktnaudžiavimą teisėsaugininkų akiratin papuolę pareigūnai kone su iškilmėmis buvo išlydėti į užtarnautą poilsį.

"V.Banevičius tarnybą paliko kiek anksčiau, išėjo savo noru, o G.Karalius neseniai išlydėtas į pensiją. Vyrai – juk karininkai, aukšto laipsnio, ir štai tokie reikalai, aišku, kad ne vietoje. Man, kaip prokurorui, viešųjų įstaigų kūrimas po valdišku sparnu atrodo keistai", – pastebėjo A.Velutis.

Klaipėdos ugniagesių asociacija buvo įregistruota G.Karaliaus garaže, Debreceno gatvėje.

Asociacijos sąskaitoje teisėsaugininkai buvo aptikę 20 tūkst. eurų. Tai esą kelių įmonių pervestos lėšos už priešgaisrinius mokymus.

Asociacijos veiklos schemą galima įvardyti labai paprastai – verslo planas gimė šovus idėjai gauti pinigų už tai, kas iš esmės turėtų būti daroma nemokamai.

"Na, taip. Mes vedame priešgaisrinius mokymus. Ne, sąskaitų mes neišrašinėjame", – paklaustas apie tokių mokymų kainą tikino Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas, atliekantis viršininko funkcijas Kastytis Gedminas.

Pirko kompiuterius

Keistoko biznio plano autoriai, pasirodo, surinktus pinigus leido labai jau lietuviškai – pirko išmanųjį telefoną ir kompiuterius – vieną stacionarų ir tris nešiojamuosius.

Telefonas buvo atseikėtas asociacijoje įdarbintai jaunai mamai.

"Vieną nešiojamąjį kompiuterį turi G.Karalius, du – aš, kitas atiduotas buhalterei, kuri tvarko asociacijos buhalteriją", – tyrimo pradžioje dienraščiui aiškino V.Banevičius.

Užfiksuotas ir faktas, kad asociacijos lėšomis buvo perkami dovanų čekiai viename didžiausių uostamiesčio prekybos ir pramogų centre. Buvo perkamas maistas.

Iš asociacijos sąskaitos buvo apmokėtos kažkieno viešnagės Klaipėdos viešbučiuose.

"Kol kas tyrimas nėra baigtas, teko laukti atsakymų dėl teisinės pagalbos iš Latvijos Respublikos. Tačiau tyrimas juda pabaigos link. Sunku vertinti surinktus duomenis, kalbant apie padarytą žalą. Pokalbiuose su įmonių vadovais dėl priešgaisrinių mokymų lyg ir neužsimenama apie atlygį, tačiau vėliau sąskaitos pateikiamos. Pinigų įplaukia. Kažkas sumokėjo, neaišku už ką. Moraliniu požiūriu, žinoma, tai nekaip atrodo, bet viską reikės vertinti iš teisinės pusės", – tikino prokuroras A.Velutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Tas iš kairės pijokas ir paleistuvis. Mano tel. 8 662 33770.

Paprastas ugniagesys

Paprastas ugniagesys portretas
Neteiskit ir nebūsit teisiami. Tai pavyzdinės moralės, nuostabūs vadovai, savo ilgamečiu darbu ir triūsu užsitarnavę PAGD ir paprastū žmoniu bei ugniagesių pagarbą. Visi taip pasakys.

Krokodilas

Krokodilas portretas
Atsakomybe nedingo bet tarnybinę pensija iki gyvenimo galo issaugojo...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių