Po teismo liko be cento

Teismo sprendimą uoliai vykdžiusiai pensininkei – antstolio smūgis. Suskubusi sumokėti dalį priteistos sumos, į banką pinigų pervesti atėjusi pensininkė prarado amą – antstolis iš sąskaitos nurašė visas jos turėtas lėšas, net ir tas, kurių neturėjo liesti. Pensijos likučio netekusią moterį apėmė visiška neviltis.

Vyro paieška – 10 metų

67-erių Ieva (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) vos tramdo ašaras. Kelerius metus moteriai teko bylinėtis dėl jos pačios su buvusiu vyru pirkto buto, o senatvėje ji liko be cento.

Prieš porą dešimtmečių klaipėdietė dirbo banke ir gaudavo solidų atlyginimą, tačiau štai dabar atsidūrė ties skurdo riba.

"Negalėjau net įtarti, kad man taip kada nors nutiks. Su savo vyru gyvenau nesusituokusi, tačiau abu tikėjomės kartu nugyventi gyvenimą. O gyvenome dešimt metų. Abu buvome nebe jauno amžiaus, tad nelabai rūpėjo kelti vestuves. 1999 m. nusipirkome dviejų kambarių butą", – pasakojo moteris.

Tačiau 2002-aisiais jūrininku laive dirbęs jos vyras netikėtai dingo.

"Kurį laiką jis buvo be darbo, bičiulis pasiūlė įsidarbinti Rusijos laive. 2001 m. gale jis išvažiavo į Rusiją ir dingo be žinios. Dešimt metų buvo jo ieškoma. Taip niekas ir nerado", – kalbėjo moteris.

Palikimą teko dalyti

Dėl to, kad moteris buvo nesusituokusi, pateko į itin keblią padėtį.

"Reikėjo kreiptis į teismą, kad vyras būtų pripažintas mirusiu. O kadangi nebuvome susituokę, reikėjo teisme įrodinėti, kad turiu teisių į mūsų su vyru butą", – susijaudinusi kalbėjo moteris.

Tačiau gyvenimo draugą paskelbus mirusiu, netikėtai į jo palikimą pretenzijas pareiškė jūrininko brolis.

"Mes pačioje pradžioje gyvenome mano vieno kambario bute. Pažinojau jo brolį, sutardavome ir bendraudavome. Jokių pykčių nebuvo", – tikino moteris.

Kadaise kone gerai sutarę giminės teisme susitiko lyg didžiausi priešai.

"Juk butą pirkome ir iš mano santaupų, ne tik iš vyro pinigų. Tik registravome vyro vardu. Na, žinote, taip lyg ir priimta, kad vyras vadovautų. Nebuvo įtarimų ir minčių, kad kas nors gali nutikti. Bet va į vyro palikimą ėmė taikyti jo brolis", – pasakojo Ieva.

Per posėdį apalpo

Pensininkei itin skaudu prisiminti teismo proceso metu paaiškėjusius niuansus.

"Mane buvo bandoma teismui parodyti nuomininke. Esą vyras išvyko į reisą ir paliko kažkokią moterėlę buto prižiūrėti. Buvo bandoma nuneigti mūsų bendrą gyvenimą. Aš net vyro įgaliojimą turėjau, kad galėčiau tvarkyti reikalus, kaimynai teisme liudijo, kad tiek metų kartu gyvenome. Tai buvo itin sunku ištverti. Teisme sulaukiau bjaurių ir žeminančių klausimų. Vieno posėdžio metu netekau sąmonės. Iki šiol man skaudu, kartais net naktimis pravirkstu", – ašarojo pensininkė.

Dėl 43 tūkst. eurų suma įvertinto dviejų kambarių buto užvirė toks ginčas, kad pensininkei teko krapštyti paskutinius pinigus advokatų paslaugoms.

"Teisme buvo reikalaujama mane iškeldinti. O tai, kad aš daugiau nei dešimt metų mokėjau už komunalines paslaugas, niekam nebuvo įdomu. Juk vyro brolis už šį butą nemokėjo. Tiesa, aš teismui pateikiau banko išrašus, kiek ir kokiais metais uždirbau pinigų, kaip įrodymą, kad tikrai prisidėjau prie buto išlaikymo. O butui pirkti skolinausi 16 tūkst. litų iš bičiulių. Tačiau teismui viso to nepakako, kad įrodyčiau, jog butas man priklauso", – tikino moteris.

Po Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo civilinis ginčas persikėlė į Klaipėdos apygardos teismą.

Dėl palikimo – eilė

Šių metų sausio 22 d. Klaipėdos apygardos teismas ginčą išsprendė, pensininkei priteisdamas 1 366 eurus bylinėjimosi išlaidų.

"O butą padalijo pusiau. Vyro broliui priteista kompensacija – 21,5 tūkst. eurų. Toks sprendimas pasiektas tik po to, kai teisme man teko įrodyti, kad turėsiu lėšų sumokėti vyro broliui. Pardaviau vieno kambario butą, kuriame jau buvo įsikūręs mano sūnus iš pirmosios santuokos. Sukrapščiau 17,3 tūkst. eurų", – pasakojo pensininkė.

Likusią sumą – beveik 4,3 tūkst. eurų – klaipėdietė ieškovui dalimis turės mokėti trejus metus – kas mėnesį po 120 eurų.

Tačiau ir tai dar ne viskas – netikėtai teises į šį butą ėmė reikšti ir jūrininko sesuo, su kuria nebuvo palaikomi santykiai. Atsirado net pirmosios santuokos sūnus, kuris gyvena Rusijoje.

"Tai tik žmogaus varymas į kapus ir milžiniškos bylinėjimosi išlaidos. Bet advokatas ramina, kad nesijaudinčiau dėl šių ieškinių. Šie giminės tegul reiškia pretenzijas į vieną antrąją buto dalį, kurią priteisė vyro broliui", – prisipažino moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas

zenonas portretas
Šimkaus g-je yra firma "Cenzas" užsiimanti pinigų skolinimu, turi savus skolintojus, savą notarą, savo teisėją, savo antstolį. "Cenzo" šeimininkė ir "Piterio" šeimininkė. Tai galimai slaptųjų tarnybų būstinė. Nes sovietmečiu jos vyras dirbo slaptosiose tarnybose, dažniausiai neatsilieka ir jų žmonos. Tarkim jų galimai bendrininkės teisėjos Olcvikienės (Jakštienės) buvęs vyras Jakštas dirbo taip pat slaptosiose tarnybose. Visi surišti viena bambagysle. Antstolis drg.(tovar išči) A.Selezniovas mano nenuginčijamom žiniom dirba taip pat. Aišku pakliuvus pas teisėją Olcvikienę įrodyti ar ją nušalinti šansų O. Juos dengia valstybė. O valstybė tai prezidentė, jos statytinis teisingumo ministras raudonasis J.Bernatonis t. ir t.

to nuomone

to nuomone portretas
Ar Lietuvoje valdininkai, antstoliai, ar kiti auksto rango pareigunai uz savo veiksmus atsako ? Niekada jie nebus kalti, visada bus surastas paprastas biednas zmogelis kuri padarys kaltu.

tai

tai portretas
vagiu ir nieksu koalicija kuriems jokie istatymai negalioja nes juos galima ir pakeistizinoma savo naudai...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių