Teismas mirusios pacientės artimiesiems iš Šilutės ligoninės priteisė 40 tūkst. eurų

Šilutiškių šeima sulaukė teismo sprendimo, kuriuo pripažinta, kad trys Šilutės ligoninės medikės netinkamai atliko pareigą. Nesulaukusi jų pagalbos moteris mirė. Teismas nukentėjusiaisiais pripažintam našliui ir suaugusiems mirusiosios vaikams priteisė iš ligoninės pinigų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Triskart prašė pagalbos

Teisme buvo narpliojami 2017 metų rudens įvykiai Šilutės ligoninėje.

Spalio 31-osios vakare 52 metų moteris pasijuto blogai, būklė buvo rimta, šilutiškė suprato, kad delsti negalima ir paprašė sutuoktinį nuvežti ją į ligoninę.

Gydytoja Žydrė Dobilinskienė apžiūrėjo pacientę, išrašė jai aspirino ir paprašė vykti namo.

Moters būklė negerėjo, ankstų lapkričio 2-oisos rytą ji vėl atvyko į pačią ligoninę.

Tačiau 7.40 val. gydytojos Vilmos Morkuvienės darbo vietoje nebuvo.

Byloje nėra duomenų, kad tuo metu budėjusi gydytoja būtų suteikusi pacientei sveikatos priežiūros paslaugas.

Vėliau tą patį rytą pacientę priėmė gydytoja Angelė Margarita Karbauskienė. Ji paskyrė pacientei tyrimus bei vaistus.

Nurodžiusi, kad pacientės būklė patenkinama, ir ši gydytoja tą patį rytą išleido ligonę namo.

Vakare moteris dėl miokardo infarkto mirė.

Jos sutuoktinis ir vaikai įsitikinę, kad gydytojos neatliko savo pareigos ir taip sudarė sąlygas 52 metų moteriai mirti.

Nenorėjo pripažinti kaltės

Iš anapus grąžinti negali niekas, bet šeimos nariai nusprendė, kad medikai turi atsakyti už savo neveiklumą ir kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą.

Jie paprašė priteisti turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą, nurodydami, kad žala padaryta neteisėtais ligoninės gydytojų veiksmais. 32 metus sutartinai santuokoje su žmona gyvenęs vyras prašė teismą priteisti jam 30 tūkst. eurų, abu suaugę moters vaikai tikėjosi 20 tūkst. eurų. Velionės dukra prašė priteisti mamos kapo tvarkymo išlaidas.

Visos trys gydytojos byloje dalyvavo kaip tretieji asmenys. Medikų atstovai su ieškiniu nesutiko ir tikino, kad, vertinant pacientės sveikatos būklę tuo metu, kai ji kreipėsi į gydymo įstaigą, pacientei buvo suteikta reikiama pagalba. Esą jokių neteisėtų gydytojų veiksmų nebuvo, pacientei buvo atlikti visi būtini tyrimai, o į namus išleista tą pačią dieną, nes jos būklė dėl paskirtų vaistų pagerėjo.

Nurodė, ko nepadarė

Įvertinusi visus surinktus duomenis Klaipėdos apygardos teismo teisėja Danutė Žvinklytė padarė išvadą, jog visos trys gydytojos atliko neteisėtus veiksmus, dėl kurių pacientė mirė.

Pasak teismo sprendimo, pirmoji gydytoja neišsamiai surinko pacientės ligos anamnezę, neįvertino skausmo intensyvumo, per anksti išleido pacientę į namus, rekomendavusi vartoti aspiriną.

Antroji gydytoja, teismo įsitikinimu, turėjusi dirbti antrojo pacientės kreipimosi į ligoninę metu, visai nesuteikė pacientei būtinosios medicininės pagalbos.

Trečioji gydytoja neišsamiai surinko ligos anamnezę, per vėlai paskyrė kraujo tyrimą, neįvertino atliktų tyrimų svarbos, parinko netinkamą gydymą ir teikė netinkamas rekomendacijas dėl tolesnio gydymo. Teismo sprendime teigiama, kad ši gydytoja turėjo pasirūpinti, kad moteris būtų nugabenta į Klaipėdos jūrininkų ligoninę, tačiau to nepadarė.

Todėl artimiausi mirusiosios žmonės turėjo teisę į neturtinės žalos atlyginimą.

Patenkino iš dalies

Ligoninės atstovai bandė teismą tikinti, kad suaugę vaikai nebuvo mamos išlaikomi, todėl neturi teisės reikalauti neturtinės žalos atlyginimo.

Nors velionės vaikai gyveno atskirai ir yra sukūrę savo šeimas, tačiau jų santykiai su mama buvo artimi, todėl sūnus ir dukra turi teisę į neturtinės žalos atlyginimą dėl motinos mirties.

Mirusios moters našliui teismas priteisė 30 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti ir nurodė, kad sutuoktinių santykiai buvo artimi, glaudūs, pagarbūs, ryšys išskirtinis ir nepakeičiamas.

Vyras puikiai žinojo sutuoktinės ligų pobūdį, vežė ją pas gydytojus, todėl žmonos mirtis dėl neteisėtų gydytojų veiksmų padarė jam didelę neturtinę žalą.

Moters vaikams priteista po 5 tūkst. eurų. Patenkintas mirusiosios dukros ieškinys turtinei žalai atlyginti – priteista 2750 eurų išleistų kapui sutvarkyti.

Apygardos teismo sprendimas per 30 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Tas prakeiktas nuolankumas...Niekas nenorėjo mirti , berods šiame filme nuskambėjo ši frazė ,kuri pritiktų pakomentuoti pakeitus- Niekas nenori mokėti, už padarytą aplaidumą , kaip būtiną medikų darbo tradiciją . Bet sumokėsime mes , Lietuvos žmonės , o myriop pasiūsime nieko dėtą vaikutį , kuris vietoj ligos gydymo finansavimo , gaus žinią,sakykim panašią ,kad Steponkus pakeltas pareigose... O savivaldybė turi juristus , kurių veikla turėtų būti išieškoti iš samdomų pareigūnų, tame tarpe ir gydytojų , žalą . Tada savivalda taps teisine , o ne okupacine valdžia , kaip sako apnuodytasis Navalnas , ką matome ir Lietuvoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Sveikatos ministras Veryga turėtų atkreipti dėmesį į Šilutės ligoninę į ten dirbančių medikų aplaidų darbą.Ten daug metų buvo betvarkė irtebėra.Steponkui rūpėjo tik žmonos verslas ,nes tik vienas akių privatus kabinetas Steponkienės.Visi buvo siunčiami tik pas jo žmoną. Iš vis kaip jis gali vadovauti Klaipėdoje didesnei ligoninei ,jei Šilutėje mažoje neįstengė ir nesugebėjo susitvarkyti. Šundaktaris vadovas ,tokie nužmogėję ir gydytojai Šiluėje.Jei visi kreiptūsi artimieji netekę dėl medikų kaltės artimųjų kaip šis žmogus būtų teismų maratonas Šilitėje su įspūdinga moralinės žalos suma.

Anonimas

Anonimas portretas
Baisiausia ligoninė Lietuvoje. Ten dirba vieni kyšininkai tai Giedrikis kurį rodė STT per televiziją, tokie pat kyšininkai Praevičius,Bernotaitė,Dobilinskienė, ir daug nelaiku Anapilin išsiuntusi kyšininkė Karauskienė.Daug metų slaugiau neįgalią A.A.Mamą dažnai būdavome Šilutės ligoninėje baisu ką teko patirti.Kreipiausi igoninės vadovą Steponkų tuščia vieta,nieko nepadėjo.Tada teko į STT kreiptis.Rodė Baltijos televizija Giedrikį sulaikytą dėl kyšio. Niekas ten nepasikeitė ,nes ten dirba nužmogėę medikai.Nė vienam nedaviau,todėl baisu ką teko patirti su neįgalia A.A.Mama.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių