Pereiti į pagrindinį turinį

Teismo verdiktas prorusiškų pažiūrų veikėjui V. Lekstučiui

2017-03-06 10:32
DMN inf.

Prieštaringais pasisakymais viešumoje išgarsėjęs Vaidas Lekstutis sulaukė Klaipėdos miesto apylinkės teismo verdikto. Už tai, kad lietuvių trėmimus į Sibirą vadino nekaltu smegenų prasivėdinimu, V.Lektustis pripažintas kaltu, jam teismas skyrė laisvės apribojimą metams.

Vaidas Lekstutis
Vaidas Lekstutis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dirbs visuomenės labui

Prorusiškomis pažiūromis garsėjantis Klaipėdos rajono gyventojas įpareigotas visą šį laikotarpį be bausmė vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos.

V.Lekstučiui nurodyta neatlygintinai dirbti 100 valandų per šešių mėnesių laikotarpį sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose. Vyras pripažintas kaltu dėl viešo niekinimo ir neapykantos skatinimo žmonių grupei.

Teisėsauga šio veikėjo veiklos tyrimo iš pagrindų ėmėsi po dienraščio „Klaipėda“ publikacijos „Po kratų – dar viena byla“ (2015 11 06). Prokurorų dėmesį patraukė V.Lekstučio pasisakymai internate – vyras teigė, kad karas su Rusija yra neišvengiamas. Ir tai esą geriausia "priemonė sunormalizuoti žmogaus norus ir pasaulėžiūrą". Jam buvo iškelta byla už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams. V.Lekstutis sovietų trėmimus pavadino "išvežimu į gryną orą, prasivėdinimui".

Niekino ir žydus

Viešosios įstaigos "Būkime vieningi" socialinio tinklo paskyroje patalpinti pasisakymai, teismo manymu, vertinti kaip viešas pritarimas prieš Lietuvą vykdytai Tarybų Sąjungos agresijai ir prieš Lietuvos gyventojus įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui. Teismo manymu tokie pareiškimai neigia nusikaltimus žmogiškumui ir šiurkščiai menkina nukentėjusiuosius nuo sovietų represijų.

Byloje taip pat nustatyta, kad V.Lekstutis 2013 metais socialiniame tinkle “Facebook“ patalpino leidinį, kuriame yra skleidžiamos melagingos žinios apie žydų tautą ir skatinama neapykanta jai. Jis taip pat parašė du komentarus įžeidžiančiu stiliumi, skatinančius neapykantą žydams ir žmonių grupei, skiriamai seksualinės orientacijos pagrindu.

Byloje fiksuoti ir kiti faktai – 2015 metais kaltinamasis parašė ir keliose interneto svetainėse paskelbė tekstą, kuriuo skatino neapykantą Lietuvos žydų atžvilgiu dėl jų tautybės.

Įžvelgia tyčią

Pats V. Lekstutis su kaltinimu nesutiko ir nesigailėjo dėl jokių veiksmų. Vyras aiškino, kad iš savo asmeninio kompiuterio patalpino knygą, kurią esą galima parsisiųsti iš 300 vietų. Tos knygos jis net nėra visos perskaitęs. Jo komentarai esą nebuvo taikymas į kažkokį konkretų žmogų ar partiją. Tai parašyta su ironija, uždėta šypsenėlė, o ekspertas to nevertino.

Teismas nuteistojo veiksmus, viešai pasisakant ir paskelbiant pranešimus, pritariančius Tarybų Sąjungos įvykdytai agresijai prieš Lietuvos valstybę, propaguojančius palankų požiūrį į Lietuvos okupaciją, panaudojant kitos valstybės karinę jėgą ir priešiškumą esamai Lietuvos santvarkai ir valdžiai bei Sąjūdžio dalyviams, vertina ne kaip jo išsakytą subjektyvią nuomonę, bet kaip tyčia viešai visuomenei skleidžiamą Lietuvos valstybės piliečių neva siekiamos agresijos propagandą.

Teismo nutartyje pažymėta, kad taip veikdamas V. Lekstutis peržengė leistinas kritikos, politinės diskusijos ir saviraiškos ribas, užgauliu ir įžeidžiančiu būdu viešai pritardamas Tarybų Sąjungos įvykdytai agresijai prieš Lietuvą. Šie jo veiksmai užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Esant nustatytų aplinkybių visumai, teismo nuomone, bausmės tikslai bus pasiekti, kaltinamajam paskiriant laisvės apribojimą.

Teismo nuosprendį galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų