Pereiti į pagrindinį turinį

Ugniagesiai vadavo paliktą mažametę

2015-08-12 03:00

Tėvų neatsakingumas mažametei vos nesibaigė didele tragedija. Temstant gyventojai pastebėjo per penkto aukšto langą persisvėrusią vos kelerių metų mergaitę. Kaip paaiškėjo, vaikas buvo paliktas namuose be priežiūros. Atvykę gelbėtojai mažametę išlaisvino.

Atvykę gelbėtojai išlaisvino per langą persisvėrusią keturmetę. Atvykę gelbėtojai išlaisvino per langą persisvėrusią keturmetę.

Tėvų neatsakingumas mažametei vos nesibaigė didele tragedija. Temstant gyventojai pastebėjo per penkto aukšto langą persisvėrusią vos kelerių metų mergaitę. Kaip paaiškėjo, vaikas buvo paliktas namuose be priežiūros. Atvykę gelbėtojai mažametę išlaisvino.

Gelbėjo pro langą

Pirmadienį prie Nidos gatvėje esančio daugiabučio kilo sumaištis. Kaimynai sujudo, kai penktajame aukšte išgirdo keistus garsus. Pro namo balkoną buvo mėtomi vaikiški žaislai.

Vėliau paaiškėjo, kad kieme sumestų žaislų krūvelė – mažamečio darbas. Mat per langą persisvėręs ir tėvų neprižiūrimas vaikas taip žaidė.

Liudininkų teigimu, vaikas nerimti pradėjo nuo 18 val. Kaimynai bandė patekti į namus ir įspėti tėvus apie gresiančią nelaimę. Pasirodo, keturmetė namuose žaidė viena.

"Visą vakarą girdėjome iš buto sklindantį triukšmą. Jis nuomojamas, todėl nepažįstame šios šeimos ir paskambinti telefonu tėvams negalėjome. Durų niekas neatidarė, o iš viršaus vienas po kito krito žaislai. Juos mėtė per balkoną persisvėręs vaikas", – pasakojo vienas įvykio liudininkų.

Kaimynai iškvietė ugniagesius gelbėtojus. Apie 22 val. jie išvadavo mergaitę, į penktajame aukšte esantį butą patekę kopėčiomis.

Gyventojai pasakojo, kad išgelbėtas vaikas nebuvo išsigandęs, pasakė savo vardą, pavardę, kiek jam metų. Iškart po incidento pareigūnai mergaitę perdavė Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro darbuotojų priežiūrai. Centre ji praleido visą naktį.

Centro pagalbos vaikams padalinio vadovė socialiniams reikalams Vilma Lebedienė patvirtino, kad vaikas buvo laikinai apgyvendintas centre ir yra saugus.

"22.17 val. buvo iškviesta policija. Pareigūnai informavo, kad tuo metu bute suaugusių žmonių nebuvo. Tėvai, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, neturi teisės jo palikti be priežiūros, ypač nakties metu. Negali žinoti, kas jam šaus į galvą, šis įvykis būtent tai ir patvirtino", – akcentavo V.Lebedienė.

Jauna mama gailisi

Grįžusi namo ir pasigedusi vaiko jauna mama kreipėsi į policiją. Iš centro pasiimti mergaitės jai nebuvo leista. Klaipėdietė vakar visą dieną praleido su Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojais.

Kaip tikino su moterimi susitikusi Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė, šeima nėra įtrauka į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Vaiką augina abu tėvai.

"Vaikas turi abu tėvus, o sąlygos namuose gyventi geros. Jauna mama apgailestauja", – atskleidė pašnekovė.

Kaip teigė direktorė, mama teisinosi dukrą palikusi apie 21.30 val. Nors liudininkai teigė, kad mažametė triukšmauti pradėjo jau ankstų vakarą, maždaug nuo 18 val. Motinai esą prireikė skubiai išvažiuoti sunegalavus giminaičiams. Užmigdžiusi dukrą ji teigė palikusi namus apie pusę vienuoliktos vakaro.

Gali priskirti rizikos šeimų grupei

G.Aurylienė pripažino, kad nepriežiūroje paliktas vaikas buvo atsidūręs jo gyvybei gresiančiame pavojuje. Jos žodžiais, tarnyba yra pradėjusi tyrimą ir spręs, ar įtraukti šeimą į socialinės rizikos šeimų apskaitą.

"Nuo pat ryto kalbėjomės su mergaitės mama, ji atrodo protinga, išsilavinusi moteris, bet pasielgė tikrai neatsakingai. Šis atvejis – netoleruotinas. Laimė, kaimynai buvo pastabūs ir užkirto kelią nelaimei", – dėstė G.Aurylienė.

Šį įvykį tirs ir pareigūnai. Taip pasielgę tėvai turėtų būti baudžiami administracinėmis nuobaudomis: "Surašėme protokolą už nepakankamą priežiūrą, jis bus perduotas teismui. Pareigūnai spręs, kaip nubausti tėvus".

Tiesa, ar šeima bus įtraukta į rizikos sąrašą, vedėja patvirtinti negalėjo. Vakar žurnalistams kalbantis su G.Auryliene, mergaitė dar nebuvo atiduota mamai. Tai padaryti buvo ketinama baigiantis darbo dienai.

Atsiperka pabarimu

Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė Rita Bratėnaitė-Vitkienė tvirtino, kad nelaimės įvyksta dėl pačių tėvų neatsakingumo.

"Ką gali žinoti, gal ir jūsų kaimynystėje paliekami vaikai, tik apie tai sužinoma, kai jau kažkas atsitinka. Nepamenu, kada paskutinį kartą teko gelbėti paliktą vaiką gaisrininkams laužiantis į namus. Manau, per didelio rūpestingumo nebūna. Užtenka palikti automobilio raktelius automobilyje, ir jau girdime apie liūdnas pasekmes. Vaikai yra nenuspėjami", – kalbėjo pašnekovė.

Ar įtraukti šeimą į socialinės rizikos šeimų apskaitą dėl nepakankamos priežiūros – sprendžia Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai.

"Su tėvais bendraujama, įvertinama situacija, jų gyvenamoji aplinka, socialinis statusas, yra ilgas sąrašas kriterijų. O galutinį sprendimą priima Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai", – aiškino R.B.Vitkienė.

Vis dėlto, pašnekovės teigimu, dažniausiai šeimos į šią apskaitą nepatenka, ir tėvai atsiperka tik išgąsčiu ar sudrausminimu.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja G.Aurylienė pripažino, kad jauniems tėvams dažnai trūksta atsakingumo.

Pašnekovės žodžiais, dažniausiai panašių incidentų nutinka šiltuoju metų laikotarpiu. Pastarasis atvejis – jau trečias šią vasarą.

"Pastabūs ir pilietiški kaimynai kreipiasi į tarnybas dėl vaikų nepriežiūros. Tiesa, teisiškai nėra reglamentuota, kad vaiko negalima palikti. Todėl tenka nuolat aiškinti, ypač jauniems tėvams, kad taip elgtis negalima", – pabrėžė direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų