Pereiti į pagrindinį turinį

Už autorinių teisių pažeidimą – solidus ieškinys

2015-10-26 09:43

Klaipėdietis Vladislavas Žižoma dėl autorinių teisių pažeidimo iš filmo "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" kūrėjų ketina prisiteisti 207 tūkst. eurų. Teismas priėmė jo ieškinį.

V.Žižoma dėl autorinių teisių pažeidimo iš filmo kūrėjų ketina prisiteisti solidžią sumą.
V.Žižoma dėl autorinių teisių pažeidimo iš filmo kūrėjų ketina prisiteisti solidžią sumą. / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdietis Vladislavas Žižoma dėl autorinių teisių pažeidimo iš filmo "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" kūrėjų ketina prisiteisti 207 tūkst. eurų. Teismas priėmė jo ieškinį.

Sutiktų sudaryti taiką

Dar pavasarį klaipėdietis V.Žižoma viešai pareiškė pretenzijas filmo "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" kūrėjams, esą šie pasinaudojo jo parašyto romano "Broliai Ramanauskai" idėja ir iš to uždirbo pinigų. Apie tai dienraštis jau rašė ("Filmo kūrėjams – ieškinys", "Klaipėda", 2015 04 29).

Praeitą savaitę V.Žižoma kreipėsi į teismą "dėl autoriaus teisių pažeidimu padarytų nuostolių atlyginimo, autoriaus teisių pažeidimo nutraukimo, neturtinės žalos atlyginimo ir teismo sprendimo apie padarytą pažeidimą paskelbimo".

Ieškovas esą sutiktų su taikos sutarties sudarymu, pagal šalims priimtinas sąlygas. Jis neprieštarautų, kad "teismas savo nuožiūra priimtų sprendimą už akių, jei atsakovai nepateiks atsiliepimo į ieškinį".

Reikalaus šimtų tūkstančių

Klaipėdietis pasirengęs išreikalauti iš atsakovų – bendrovės "Full Screen" ir Ričardo Marcinkaus bei Simono Aškelavičiaus visus įrodymus, susijusius su audiovizualinio kūrinio "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" nauda.

Filmas Lietuvoje demonstruotas nuo 2015 m. vasario 6 d. iki balandžio vidurio, vėliau rodytas Londone, išleisti DVD diskai.

V.Žižoma teismo prašo, kad ieškovai atlygintų patirtą turtinę žalą ir jam sumokėtų 200 tūkst. eurų ir dar 7 tūkst. eurų neturtinės žalos.

"Dėl neturtinės žalos atlyginimo sumos, manau, kad 7 tūkst. eurų – teisinga suma", – rašoma pareiškime teismui.

Be to, klaipėdietis norėtų, kad teismas įpareigotų atsakovus paskelbti teismo sprendimą žiniasklaidoje ne mažesniu kaip 10 tūkst. egzempliorių tiražu.

Kūrėjai pretenzijas atmeta

30-metis V.Žižoma tvirtino, prieš beveik penkerius metus rusų kalba parašė romaną apie du brolius Saulių ir Paulių Ramanauskus. Kūrinys publikuotas atvirame šaltinyje internetiniame tinklalapyje diary.ru nuo 2012 m. rugpjūčio iki lapkričio.

"Apie filmo "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" egzistavimą sužinojau filmo premjeros dieną, šių metų vasario 6-ąją, kai mano pažįstami papasakojo, kad kino teatruose rodoma juosta, kuri labai primena mano parašytą kūrinį. Vienas bičiulis net pasidomėjo, ar tik ne pagal mano kūrinį sukūrė tą filmą?" – dienraščiui pasakojo klaipėdietis.

V.Žižoma, pasižiūrėjęs filmą, buvo tikras, kad kino juosta – plagiatas. Klaipėdietis sudarė palyginimų lentelę, kuri esą dar labiau sustiprino jo įtarimus. Esą sutampa ne tik personažai, kai kurios scenos – identiškos.

Tad V.Žižoma dar pavasarį pateikė pretenziją Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijai "dėl autoriaus teisių pažeidimu padarytų nuostolių atlyginimo, nuostolių išieškojimo ir moralinės žalos atlyginimo". Tačiau asociacija konstatavo, kad pretenzija nepagrįsta nei teisiškai, nei faktiškai.

Vienas filmo kūrėjų R.Marcinkus tikino, kad niekada nematė V.Žižomos romano jokiame portale ar publikuoto kokia nors kita forma.

"Aš net rusiškai nelabai skaitau. Tad tie kaltinimai yra visiškas absurdas. Filmo pavadinimą sugalvojo mūsų operatorius, o scenarijų rašėme mes abu su S.Aškelavičiumi. Abu jį ir režisavome. Nežinau net kaip ir komentuoti šitą situaciją. Viskas labai keista. Manau, kad teismas išsiaiškins tiesą. Juolab kad jaučiuosi švarus, nieko anksčiau negirdėjau nei apie tą autorių, nei apie jo romaną "Broliai Ramanauskai". Mes patys turime idėjų, mums nereikia jų vogti", – tvirtino R.Marcinkus.

Jis įsitikinęs, kad kaltinimai plagiatu – tik noras pasipelnyti, ypač sužinojus, kad filmas yra sėkmingas ir uždirbo 1,5 mln. litų pajamų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų