Žmona dirba policijoje, o vyras slėpė mokesčius?

Visuomenės akyse policijos įvaizdį formuojanti Klaipėdos policijos atstovė spaudai Andromeda Grauslienė pateko į dviprasmišką situaciją. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba išaiškino, jog policijos darbuotojos sutuoktinio versle mažiausiai trejus metus buvo slepiami mokesčiai. Negana to, paaiškėjo, jog mokesčius slėpusiai įmonei Klaipėdos savivaldybė suteikė lengvatų.

Neapskaityta 55 tūkst. eurų

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) pareigūnai Klaipėdos senamiestyje įsikūrusiame bare "IQ" apsilankė gavę informacijos.

Barą valdančiai įmonei "Laisvalaikio studija" vadovauja Simonas Grauslys, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos A.Grauslienės vyras.

Pareigūnams pranešta, jog šiame bare atlygis darbuotojams galėjo būti mokamas vokeliuose.

FNTT baudžiamąjį tyrimą pradėjo dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo.

Keletą mėnesių trukęs tyrimas jau baigtas.

"FNTT Klaipėdos apygardos valdyba, siekdama ardyti išplitusį maitinimo įstaigų šešėlį, kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame bendrovės direktorius įtariamas apgaulingai tvarkęs įmonės buhalterinę apskaitą. Tyrimo duomenys rodo, kad maitinimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovas tyčia tinkamai neorganizavo buhalterinės apskaitos tvarkymo, nesudarė rašytinės darbo sutarties su įmonės buhaltere, o ši 22 atvejais buhalterinėje apskaitoje neapskaitė ir į apskaitą neįtraukė darbo užmokesčio mokėjimo bei priskaitymo žiniaraščių ir šių duomenų neužregistravo kasos knygoje", – apie tyrimą rašoma FNTT pranešime.

Vieta: įtariama, kad miesto centre esančio baro "IQ" darbuotojams algos ne vienerius metus buvo mokamos vokeliuose. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Taip pat išsiaiškinta, kad klaipėdietis, siekdamas išvengti mokesčių, įrašė į deklaracijas neteisingus duomenis apie šios įmonės pajamas ir turtą.

Paskaičiuota, kad iš viso liko neapskaityta beveik 55 tūkst. eurų už įvairias parduotas prekes ir suteiktas paslaugas.

Kaip mokėjo atlyginimus?

Išsiaiškinta, kad bendrovės direktorius 2017–2019 metais iš viso neapskaičiavo, nedeklaravo ir nesumokėjo į valstybės biudžetą ir sveikatos draudimo biudžetą daugiau nei 10 tūkst. eurų pridėtinės vertės, pelno, gyventojų pajamų, socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčių.

"Jei 22 atvejais buhalterinėje apskaitoje neapskaitė ir į apskaitą neįtraukė darbo užmokesčio mokėjimo bei priskaitymo žiniaraščių ir šių duomenų neužregistravo kasos knygoje, tai patys suprantate, kaip buvo mokami atlyginimai", – į klausimą, kaip įmonėje mokėtos algos, atsakė FNTT atstovas Aleksandras Zubriakovas.

Padarytą žalą verslininkas pripažino, atlygino, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas.

"Direktorius nuo atsakomybės atleistas pagal laidavimą. Jis atlygino žalą valstybei. Jei jis per tam tikrą laiką nepadarys kito nusižengimo, tai reikštų, jog viskas, šiuo klausimu su valstybe atsiskaityta. Kodėl tai laikoma laidavimu? Jei nusižengs, vadinasi, turės atsakyti ir pagal šį tyrimą ir už naujai padarytą nusižengimą", – patikslino A.Zubriakovas.

"Su žmona tai nesusiję"

Kas tas laiduotojas, kuris padėjo S.Grausliui sausam išlipti iš balos?

Pats įmonės direktorius telefonu situacijos nenorėjo komentuoti, tačiau vėliau paprašė atsiųsti klausimus raštu.

Paklaustas, ar jo įmonėje darbuotojams buvo mokamas atlyginimas vokeliuose, S.Grauslys tai neigė, nors byloje aiškinta, jog į apskaitą neįtraukė darbo užmokesčio mokėjimo.

"Jokių įtarimų dėl atlyginimo vokeliuose pareikšta nebuvo, nes atlyginimai vokeliuose niekuomet nebuvo mokami. Esu vienintelis įmonės akcininkas ir vadovas. Visi sprendimai bei atsakomybė už juos tenka man. Laidavo kitas asmuo, su žmona tai niekaip nesusiję", – tik tiek situaciją paaiškino S.Grauslys.

Ar žinojo, kuo užsiima?

Į FNTT akiratį patekęs S.Grauslys, bylos duomenimis, turėjo naudos iš slėptų mokesčių.

Ar tai galėtų reikšti, jog naudos turėjo ir jo sutuoktinė, kartu vedanti bendrą ūkį su savo vyru?

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja A.Grauslienė nėra statutinė pareigūnė, bet ji yra viešas asmuo, karjeros valstybės tarnautoja, policijoje vadovauja padaliniui – Komunikacijos poskyriui.

Kaip reikėtų vertinti šią situaciją visuomenei, girdinčiai, kaip policijos atstovė pamokomai kalba apie įvairius nusikaltimus ir faktiškai užsiima jų prevencija, o jos pačios sutuoktinis išaiškintas slėpęs mokesčius?

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas pripažino, jog į viešumą iškilusi situacija nėra maloni.

Pozicija: Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas A.Motuzas apgailestavo, jog policijos darbuotojos vyro byla neprisideda prie gero policijos įvaizdžio formavimo. (Vytauto Petriko nuotr.)

"Labai sunku ką pasakyti. Bet reikia pripažinti, jog ji (A.Grauslienė – A.A.) deklaravo tą dalyką. Ji teisingai pasielgė. Dėl moralinio pobūdžio? Sudėtinga. Kaip reikia vertinti morališkai, pagal etikos kodeksą? Sakykime, pagal valstybės tarnautojams galiojančius etikos principus... Na, nežinau, man sudėtinga ką nors pasakyti. Man neatrodo, jog jai turėtų būti kokia nors atsakomybė. Verslas juk vyro. Juk ne man aiškinti, su kuo jai gyventi, su kuo negyventi. Vyksta teismo procesas, jos vyras turės atsakyti už nusikaltimą, kurį padarė. Bet man regis, jog tai su jos darbu nesisieja. Gal tik jai – vidinis pergyvenimas. Kitą kartą mes juk negalime už visus, o ir kitus, suaugusius asmenis, atsakyti", – kalbėjo A.Motuzas.

Vis dėlto viršininkas pripažino, jog ši istorija neprisideda prie piliečių pasitikėjimo policija.

"Apie tai galime kalbėti tik moralinėje plotmėje. Taip, dėl policijos įvaizdžio. Bet pagal profesinę liniją, aš negaliu jai nieko pasakyti. Komunikacijos specialistai nepriiminėja jokių sprendimų administracinėse ar baudžiamosiose bylose, nedalyvauja šiuose procesuose, daryti jiems įtakos jie neturi jokių galimybių. Ji yra tik informacijos, kurią ji gauna iš kitų pareigūnų, transliuotojas į išorę. Šiuo atveju jos įvaizdis sumenksta. Bet sakyti, jog ji žinojo, kas vyksta jos vyro bare ir nedarė įtakos, kad būtų išvengta nusižengimo, aš negaliu", – nuomonę išsakė A.Motuzas.

Atleido nuo mokesčio

Moralinių klausimų, išaiškėjus šiai situacijai, gali kilti ir daugiau.

Būtent S.Grauslio įmonė "Laisvalaikio studija" naudojosi savivaldybės lengvata, kai tuo pat metu sėkmingai slėpė nuo valstybės pajamas.

Kelerius metus iš eilės ši įmonė yra atleidžiama nuo nekilnojamojo turto mokesčio, o Klaipėdos miesto savivaldybė negavo šių pagal įstatymą priklausančių pinigų.

Pavyzdžiui, 2018-aisiais minėta įmonė buvo atleista nuo 231 euro nekilnojamojo turto mokesčio už 2017 metus, o tai sudaro 50 proc. apskaičiuotos deklaruoto šio mokesčio sumos.

Tokių 50 proc. lengvatų įmonė sulaukė ir ankstesniais metais.

Klaipėdos tarybos narė, politinės partijos Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio atstovė Alina Velykienė, paklausta, kaip vertina istoriją, susijusią su jos partijos buvusios bičiulės A.Grauslienės vyro verslu, itin nustebo.

Aš svetimų pinigų neskaičiuoju, bet tai nesuderinama nei su valstybės politika, nei su skaidria veikla.

"Žmona dirba policijoje, o vyras mokesčius slepia?" – išpyškino A.Velykienė, išgirdusi, apie ką bus kalbinama.

Sustabdė narystę partijoje

Beje, A.Grauslienė iki šio vidurvasario priklausė Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui.

A.Grauslienė Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai yra deklaravusi, jog yra ir Aktyvių Klaipėdos verslininkų asociacijos prezidentė.

O štai A.Grauslienės vyras – taip pat yra prezidentas, tik kitos asociacijos – "Pajūrio pokerio klubas".

Nuo 2014 m. A.Grauslienė dirbo vyro įmonėje "Laisvalaikio studija" personalo vadove, o 2014 m. ji buvo Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininko pavaduotoja.

Ar narystę partijoje moteris sustabdė dėl vyrui iškeltos bylos?

"Aš svetimų pinigų neskaičiuoju, bet tai nesuderinama nei su valstybės politika, nei su skaidria veikla", – stebėjosi A.Velykienė.

Partija: Liberalų sąjūdžio atstovė miesto taryboje A.Velykienė aiškino, jog savivaldybė – ne mokesčių inspekcija, todėl ir nežino, ar skirsto lengvatas tikrai toms įmonėms, kurios neslepia mokesčių. (Vytauto Petriko nuotr.)

Paklausta, kaip klaipėdiečiai turėtų vertinti tą faktą, jog miesto politikai nuo nekilnojamojo turto mokesčio savivaldybės biudžeto sąskaita atleidžia įmonę, kuri trejus metus iš eilės slėpė mokesčius, politikė susimąstė, jog tvarką reikėtų keisti.

"Nekilnojamojo mokesčio lengvatos paskirtis – skatinti senamiestyje įsikūrusį verslą, skatinti turizmą. Kiek pamenu, kalbame apie lauko kavines. Tačiau mokesčių slėpimas tikrai ne ta veikla, už kurią reikėtų skatinti. Aš iš viso nesuprantu, kaip galima nemokėti mokesčių?" – kalbėjo politikė.

Svarstydama, kaip šiuo atveju turėtų pasielgti miesto taryba, A.Velykienė iškėlė mintį, jog galbūt vertėtų iš tokio juridinio asmens, kuris nusižengė įstatymams, teisme išieškoti lėšas.

"Aš nežinau, ar tai įmanoma teismo keliu išieškoti nepriemokas biudžetui. Tačiau aišku viena, kad tvarką reikėtų keisti. Tik miesto savivaldybė nėra mokesčių inspekcija, mes nežinome, kas ir kiek kokių mokesčių sumokėjo ar kiek jų nuslėpė. Savivaldybė tik sudaro sąlygas verslui plėtoti. Aš manau, kad mums būtinai reikia peržiūrėti lengvatų skyrimo tvarkos aprašą, kad daugiau tokių nesąmonių nebūtų", – pastebėjo A.Velykienė.

Tai, kad šioje istorijoje minimas buvusios partijos bičiulės A.Grauslienės vyras, A.Velykienę sutrikdė.

"Aš tik žinau, jog ji liepos 30-ąją yra sustabdžiusi narystę partijoje. Ką reiškia sustabdė? Ką aš žinau? Sustabdė ir tiek. Ji nebedalyvauja susirinkimuose, nedalyvauja sprendimų priėmimuose", – patikslino A.Velykienė.

2015 metų savivaldybių tarybų rinkimuose Liberalų sąjūdis A.Grauslienės kandidatūrą buvo įrašęs 32 numeriu.

Tyla vietoj atsakymų

Pati A.Grauslienė situacijos, susijusios su jos sutuoktiniu, komentuoti nepanoro. Į visus klausimus policijos atstovė atsakinėjo tokia pat formuluote.

"Visus klausimus užduokite jam. Aš nesu laiduotoja, laidavo kitas asmuo. Klauskite jo. O daugiau klausimų, susijusių su darbu, bus?" – pareiškė A.Grauslienė.

Patikinus, jog klausimas, kaip vertinti faktą, jog policijoje dirbančios valstybės tarnautojos vyras galėjo slėpti mokesčius, yra tiesiogiai sietinas su darbu, nes ši istorija gali pakenkti policijos įvaizdžiui, A.Grauslienė tik ilgokai patylėjo, leisdama suprasti, jog pokalbio šia tema nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kolega

Kolega portretas
Aš kai ją darbe pamatau net nupurto...visuomet išsišiepus ir tokia saldi,ir vis saldžiu balsesiu " labas kolega". Kokie mes tau kolegos,žinių pranešėja,iškritai iš medžio gal. Eik į tą savo barą su vyru ir dirbk ten,o Klaipėdos policijos vardo neteršk. Feeeh :)))

Išeik

Išeik portretas
Dar poniutė dirba policijoj ir gėdos neturi,tokią tik lauk! Pranešinėja visuomenei išsišiepus apie nusikaltimus kai kartu su sutuoktiniu mokesčius slėpė...čia tik LT toks cirkas gali būti,kitur seniai būtų išmesta be gailesčio

Algimantas

Algimantas portretas
Amerikoje už mokesčių slėpimą yra skaitomas didelis nusikaltimas. O Lietuvoje tokius net į seimą išrenka.
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių