Degė garsusis Kryžių kalnas

  • Teksto dydis:

Ugniagesiai užgesino nedidelį gaisrą, kuris pirmadienį buvo kilęs Šiaulių rajone, Kryžių kalne.

Bendrasis pagalbos centras pranešė 9 val. 34 min. sulaukęs skambučio, kad Jurgaičių kaime dega Kryžių kalnas. Į įvykio vietą  buvo išsiųstos Šiaulių ugniagesių pajėgos – šešios autocisternos. Siųstos ir papildomos pajėgos, tačiau vėliau jos atšauktos.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovas Gintaras Zonis BNS sakė, kad gaisras buvo gesinamas maždaug 10 kvadratinių metrų plote. Prie kalno viršūnės degė mediniai kryžiai.

Pasak G.Zonio, gaisras užgesintas per dešimt minučių.

Pareigūno teigimu, kol kas ankstyvas klausimas, nuo ko kilo gaisras. Nuo pernykštės žolės ugnis negalėjo įsiplieksti, nes aplinka prižiūrima. Esant geram orui, po kalną vaikšto lankytojai. Lankytojai galėjo palikti degančią žvakę, o nuo jos galėjo užsidegti mediniai kryžiai.

„Tam bus atliekamas tyrimas“, – sakė ugniagesių atstovas.


Šiame straipsnyje: Kryžių kalnasgaisras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Piliakalnis

Piliakalnis  portretas
Jurgaičių (Domantų) piliakalnis datuojamas I tūkst. metais-I400 m. Medinė pilis sudeginta kryžiuočiams užėmus tris aplinkines pilis. Kryžeivių kronikose rašoma, kad žuvo 100 kitatikių sielų ( ar neprimena musulmonų?) ir krito du kryžiuočiai.Piliakalnis stiprai apardytas tarybiniais metais. Jis yra archeologų tyrinėtas, rasta radinių. Guglinkite ir skaitykite vikipedijoje.

V.

V. portretas
Velykos - tai ir neatmenamus laikus siekianti pagoniška šventė. Krikščionys buvo kruvinai suinteresuoti lietuvius nuo pagonybės atjunkyti, todėl pagoniškų švenčių vieton sukišo savas, sugalvotas šventes. Pvz., pati krikščionybė pripažįsta, kad nėra tiksliai žinoma, nei kada Kristus gimė, nei kada jis buvo nukryžiuotas, o per Kalėdas ir Velykas pamini šiuos įvykius simboliškai. Tarp kitko, pagonys Velykas šventė būtent per pirmąją pilnatį po pavasario lygiadienio(siais metais balandzio 10-ta,kai uzsidege ar buvo uzdegti kryziai), ne kažkokį artimiausią sekmadienį, nes iš senų senovės kriviai pastebėjo, kad būtent šis kosminis momentas yra pats tinkamiausias naujiems pradams, tame tarpe ir palikuonims pradėti. Iš čia ir Velykų simbolis kiaušinis. Šventės pavadinimas - Velykos - kilo nuo slaviškojo Velykij Dien, arba Velyk dien- Didžioji Diena.

...

... portretas
Surado kas 'atbėgėlius' išsuko.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių