Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį buvusiam eksministrui G. J. Furmanavičiui

Aukščiausiasis Teismas antradienį paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį dėl prekybos poveikiu nuteistam buvusiam Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovės patarėjui ir buvusiam vidaus reikalų ministrui Gintarui Jonui Furmanavičiui.

Nuteistasis prašė panaikinti vasarį priimtą Apeliacinio teismo sprendimą ir bylą grąžinti šiam teismui nagrinėti iš naujo.

To paties prašė ir šioje byloje su G. J. Furmanavičiumi nuteistas teisininkas Sigitas Živoltas.

„Skundai atmesti“, – BNS informavo teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Aukščiausiojo Teismo verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

„Kasaciniuose skunduose keliamos abejonės dėl įrodymų, kuriais rėmėsi bylą nagrinėję teismai, priimdami skundžiamus nuosprendį ir nutartį, atitikties įstatymų reikalavimams yra nepagrįstos. Visi duomenys, kuriais, tiek pirmosios tiek apeliacinės instancijos teismas grindė savo išvadas, nustatydami faktines bylos aplinkybes, gauti teisėtais būdais, patikrinti Baudžiamojo proceso kodekso nustatytais proceso veiksmais ir teismų išnagrinėti“, – paskelbė Aukščiausiasis Teismas.

Trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad baudžiamasis įstatymas nuteistųjų padarytoms nusikalstamoms veikoms pritaikytas tinkamai.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų rudenį pripažino G. J. Furmanavičių kaltu ir skyrė jam trejų metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant dvejiems metams.

Taip pat kaltu dėl prekybos poveikiu byloje buvo pripažintas teisininkas S. Živoltas, jam skirta ketverių metų laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant trejiems metams.

Abu nuteistieji buvo įpareigoti neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei savaitei be leidimo ir sumokėti po 750 eurų į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Vėliau nuosprendį paliko galioti ir Apeliacinis teismas.

Bylos duomenimis, pasinaudodamas savo pažintimi su G. J. Furmanavičiumi, S. Živoltas savo ir jo naudai netiesiogiai reikalavo 100 tūkst. eurų kyšio iš „Start Vilnius“ atstovų. Anot bylos medžiagos, S. Živoltas mainais už kyšį žadėjo paveikti G. J. Furmanavičių, o per jį – ir kitus NŽT tarnautojus, kad šie neteisėtai veiktų vykdydami savo įgaliojimus ir leistų Vilniuje, Subačiaus gatvėje suformuoti žemės sklypą, valstybės žemę prijungiant prie įmonės sklypo.

Buvusį vidaus reikalų ministrą G. J. Furmanavičių  patarėju pasirinko ir NŽT įdarbino buvusi tarnybos vadovė Daiva Gineikaitė. Ji pati iš pareigų pasitraukė paaiškėjus, kad vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.

G. J. Furmanavičius ėjo vidaus reikalų ministro pareigas socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovautoje Vyriausybėje 2004–2006 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lenzberginio

Lenzberginio portretas
Rezimo kliedesiai o ne teismai

nieko sau...

nieko sau... portretas
Prašė paveikti dėl žemės buvusį 2005 metais ministrą....? Ar ne juokinga? Ką jau jis begali po tiekos metų paveikti? Juo labiau tas prašo to,anas,ano o trečias dar ir to? Ir staiga -teismas -bam...Niekas nieko nepaėmė,gal nė nesusitiko ...bet nuteisė. O va.Masiulio -,kurlianskio , 40 kyšininkų teisėjų,advokatų kuriuos demonstravo išvedant su antrankiais per visas TV...-niekaip..Nė jokios žinutės...Nors už rankos pagavo...Blogai baigiasi su teismais ,jei esi ne toje partijoje...

Pranašas Zakarijas

Pranašas Zakarijas portretas
Start Vilnius tai Soloveičikas. Išeitu, kad du tautiečiai susipyko ir lietuvius teisėjus pakvietė išspręsti jų ginčą ? Neįtikėtina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių