Dar kartą nuteistas recidyvistas: apgaule įgijo 15 tūkst. eurų kreditą

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmuose paskelbtas nuosprendis baudžiamojoje byloje dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto, pagaminus netikrus dokumentus.

Byloje nustatyta, kad G. K., veikdamas su nenustatytu asmeniu bendrininkų grupėje nenustatytomis aplinkybėmis pagamino netikrus dokumentus, tai yra jo (G. K.) vardu su užsienio bendrove sudarytą darbo sutartį ir banko sąskaitos išrašą su duomenimis apie tariamai užsienyje gaunamas pajamas.

Bendrininkui jį palydėjus į akcinės bendrovės „Lietuvos paštas“ skyrių Kaišiadoryse, užpildė paraišką 15 tūkst. eurų kreditui gauti iš kredito bendrovės, bei 2019 m. kovo 25 d. apie 14.15 val. melagingai pagrįsdamas savo mokumą pateikė netikrus dokumentus su duomenimis apie tariamai užsienyje gaunamas pajamas. Taip suklaidindamas kredito bendrovę dėl savo mokumo, ketinimo bei galimybės grąžinti kreditą, pasirašė vartojimo kredito sutartį, kurios pagrindu kredito bendrovė išmokėjo 15 tūkst. eurų.

Pinigus 2019 m. kovo 27 d. 16.51 val. jis išgrynino Vilniuje, su bendrininku pasidalino, mokėjimų pagal kredito sutartį neatliko, jo negrąžino, tokiu būdu apgaule savo ir bendrininko naudai įgijo didelės vertės turtą – kredito bendrovei priklausančius 15 tūkst eurų.

Teismo posėdyje G. K. kaltu prisipažino visiškai, nuoširdžiai gailėjosi ir paaiškino, jog tuo metu piktnaudžiavo alkoholiu, todėl visų nusikaltimo aplinkybių gerai neatsimena. „Nors jis neskaitė, kur pasirašo, tačiau suprato, kad pasirašo dėl minėtų pinigų, o pateikti duomenys suklaidino banko darbuotojus.“ – pažymėta teismo nuosprendyje.

Teismas konstatavo, jog G. K., veikdamas kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu, turėdamas išankstinį tikslą apgaulės būdu užvaldyti svetimą turtą ir suvokdamas, kad savo veiksmais padarys turtinę žalą, tyčia pagaminęs netikrus dokumentus ir atlikęs kaltinime nurodytus veiksmus, savo ir ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens naudai įgijo didelės vertės turtą – kredito bendrovei priklausančius 15 tūkst. eurų.

Skiriant bausmę, teismas atsižvelgė į tai, kad G. K. gailisi, kas laikytina jo atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Tačiau jo atsakomybę sunkina tai, kad G. K. yra recidyvistas ir nusikaltimą padarė bendrininkų grupėje. Taip pat, jog šias veikas padarė teistumui neišnykus už analogiško nusikaltimo padarymą, administracine tvarka baustas devynis kartus. Visa tai rodo, kad G. K. nenori taikytis prie visuotinai priimtinų elgesio taisyklių, o jo padaryti nusikaltimai yra neatsitiktinės veikos, priešingai – tai ankstesnių priešingų teisei veiksmų, kurių nepavyko koreguoti tinkama linkme, pasekmė.

„Be to, nustatant bausmės rūšį bei dydį atsižvelgiama ir <..>į nusikalstama veika padarytos turtinės žalos dydį, į tai, kad jis jau buvo nuteistas terminuoto laisvės atėmimo bausme, taip pat tai, kad yra išsituokęs, nepalaiko artimų socialinių ryšių su savo šeimos nariais, yra pakaltinamas, bedarbis.“ – sprendė teismas.

„Todėl darytina išvada, kad nagrinėjamoje byloje netikrų dokumentų pagaminimas, jų panaudojimas apgaulės būdu įgyjant didelės vertės turtą buvo padarytos dalyvaujant dviem bendravykdytojams, kurių vienas – G. K., o kitas bendravykdytojas tyrimo metu nebuvo nustatytas.“ – konstatavo teismas.

Pripažinus G. K. kaltu, jam skirta galutinė subendrinta vienerių metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių