Ginkluotų baltarusių atvesti nelegalai stovyklą bandė įsirengti ant Lietuvos sienos (vaizdo įrašas)

  • Teksto dydis:

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) paviešino filmuotą medžiagą, kurioje fiksuota, kaip naktį iš antradienio į trečiadienį iš Baltarusijos ties Šalčininkų rajonu buvo priartėjusi trylikos migrantų grupė.

Nelegalių migrantų grupę atlydėjo ginkluoti Baltarusijos pareigūnai, matomi šiems migrantams už nugarų, ir, neabejojama, planavę užsieniečius įstumti į Lietuvą. Tam kelią užkirto Lietuvos pasieniečiai. Pirminiais duomenimis, į šią vietą iš Baltarusijos gilumos sunkvežimiais buvo atvežta ir daugiau migrantų.

Visi trylika matomų užsieniečių – suaugę vyrai, prisistatę Irako piliečiais. Lietuvos pasieniečiams jie teigė atskridę į Minską ir iškart prie oro uosto buvę sulaikyti Baltarusijos pareigūnų. Tuomet atgabenti prievarta į šią vietą ir verčiami eiti į Lietuvą, į kurią keliauti visiškai nenorį. Migrantai esą planavę pasiekti Baltarusijos sieną su Lenkija ir keliauti toliau į Vakarų Europą. Atsidūrę ties Šalčininkų rajonu jie sakėsi dabar norį sugrįžti į Minską. Užsieniečių prašymu jiems VSAT pareigūnai perdavė Irako diplomatinės atstovybės Maskvoje telefonus.

Kadangi atgal į Baltarusiją migrantams neleista pajudėti, o į Lietuvą jie nenorėjo eiti, užsieniečiai nakčiai bandė įsikurti, kaip patys sakė, įsivaizduojamoje „neutralioje zonoje“ tarp dviejų valstybių. Tokia sąvoka ir teritorija neegzistuoja, nes yra sienos linija, kurios vienoje pusėje – Lietuvos teritorija, kitoje – Baltarusijos. Jokių tarpinių zonų nėra.

Lietuvos pareigūnai neleido migrantams kurti stovyklavietės, kurios dalis jau būtų įsiterpusi iki 2 metrų nuo sienos linijos Lietuvos pusėje. Užsieniečiams nurodyta iš čia žengti atgal į Baltarusiją, pasieniečiai jų prie sienos linijos Lietuvos pusėje sudėtus daiktus permetė atgal į kaimyninę šalį.

Buvo naudojami tarnybinių automobilių garso ir šviesos signalai, be kitų pareigūnų, čia dirbo VSAT kinologas su tarnybiniu šunimi, o migrantai buvo įspėti nežengti į Lietuvos teritoriją ir raginti jokių stovyklaviečių čia nekurti.

Naktį palūkuriavusi prie sienos ir kontroliuojama Baltarusijos pareigūnų bei stebima Lietuvos pasieniečių ir jiems talkinančių karių, trečiadienį ryte migrantų grupė kiek atsitraukė nuo sienos į Baltarusijos gilumą. 

VSAT duomenimis, migrantų grupė trečiadienį priešpiet, lydima Baltarusijos pareigūnų, judėjo šios šalies teritorijoje netoli sienos su Lietuva. Nuo tos vietos, kur nakvojo, migrantai buvo nuėję daugiau kaip 8 km. Baltarusijos pareigūnai neleido jiems grįžti į savo šalies teritoriją.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Ką daro landsbergiu dinastija

Nausėda negina

Nausėda negina portretas
nors šuo gina Lietuvą.

Duženai kawenskui

Duženai kawenskui portretas
Mažiau žiūrėk Skabejevą ir Kisielių
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių