Pereiti į pagrindinį turinį

Strasbūro teisme – portalo „Delfi“ byla

2014-07-10 09:27
BNS inf.

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžioji kolegija pradėjo nagrinėti bylą, kurioje laukiama svarbaus išaiškinimo dėl naujienų portalų atsakomybės už skaitytojų komentarus.

A. Ufarto / BFL nuotr.

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžioji kolegija pradėjo nagrinėti bylą, kurioje laukiama svarbaus išaiškinimo dėl naujienų portalų atsakomybės už skaitytojų komentarus.

Į kolegiją kreipėsi naujienų portalas „Delfi“, kuris Estijoje buvo nubaustas kelių šimtų eurų bauda už šmeižikiškus skaitytojų komentarus apie laivybos kompaniją.

Strasbūre įsikūręs EŽTT pernai atmetė „Delfi“ skundą, kuriame buvo argumentuojama, jog baudžiant už komentarus pažeidžiama išraiškos laisvė.

Teismo sprendime pažymėta, kad bauda buvo pagrįsta ir proporcinga, nes komentarai buvo labai įžeidžiantys, naujienų portalas neužkirto kelio viešam jų paskelbimui, pats gavo naudos iš komentarų buvimo ir leido komentatoriams likti anonimais.

„Delfi“ su tuo nesutiko ir paprašė, kad bylą peržiūrėtų 17 teisėjų didžioji kolegija. Ji viešus klausymus Strasbūre surengė trečiadienį.

„Delfi“ teigia sulaukusi paramos iš beveik 70 žiniasklaidos organizacijų, įskaitant „Google“, „Forbes“, „News Corp“, „Thomson Reuters“. Įmonė teigia, kad praeitų metų sprendimas „gali paralyžiuoti svarbią dalį interaktyvaus ir visa apimančio interneto, prie kurio visi įpratome“.

Bendrovė Delfi.lt komentare BNS teigė, kad skaitytojai labai vertina galimybę apsikeisti nuomonėmis interneto portaluose ir bet kokie apribojimai sukeltų didelę žalą žodžio laisvei, o portalas jau įdiegė naujovių, siekdamas padidinti proceso skaidrumą.

„Būtų neteisinga dėl kelių nepraustaburnių riboti galimybes diskutuoti. Kad padidintumėm šio proceso skaidrumą, pastaruoju metu įdiegėme keletą naujovių: prie komentarų rodomas autoriaus IP adresas, galima ištrinti savo jau paskelbtą komentarą, skatinama komentuoti prisiregistravus ir tam artimiausiu metu skirsime itin daug dėmesio. DELFI portalas prižiūri komentarus, tuo ir darbo dienomis, ir savaitgaliais rūpinasi specialūs redaktoriai“, - teigiama Delfi.lt komentare.

EŽTT Didžiosios kolegijos sprendimo laukiama kitąmet.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų