Sukčių taikiklyje – vaikai: akylai sekite, ką atžalos veikia internete!

  • Teksto dydis:

Svetimus pinigus išvilioti bandantys sukčiai nesibodi apgaudinėti net ir vaikų. Gyventojai dalijasi pasakojimais apie tai, kaip karantino laikotarpiu ant internetinių sukčių kabliukų užkibo jų atžalos.

Gyventojai vieni kitus skatina ypač akylai sekti, ką jų atžalos veikia internete. Vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje, kurioje žmonės dalijasi informacija apie nepatikimus asmenis, šiomis dienomis pasirodė žinia apie sukčius, nusitaikiusius į jaunuosius interneto vartotojus.

Pasakojama, kad internetiniai sukčiai apsimeta telefoninių žaidimų bičiuliais ir vaikams liepia pirkti mobiliojo ryšio operatorių parduodamus sąskaitų papildymus.

Dar daugiau – pasitaikė atvejis, kai sukčiai savo nepilnametę auką ragino paieškoti tėvų banko kortelių ir persiųsti jų nuotraukas.

Nuostoliai – tūkstantiniai

Situaciją nagrinėjantys tėvai išsiaiškino, kad tarp telefoninius ar internetinius žaidimus žaidžiančių vaikų egzistuoja ir pažengusiųjų, kurie už telefono sąskaitos papildymus „parduoda“ kitiems vaikams jų žaidimo herojus galinčius pastiprinti atributus.

„Tačiau sunku patikėti, kad banko kortelės nuotraukų prašo tikrai žaidimus žaidžiantys vaikai. Juk pirkti, pasinaudojant ant kortelės esančia informacija, reikia mokėti. Sunku suprasti, ar už tos internetinės anketos yra vaikas, ar vyrukai iš kalėjimo“, – neslėpė su, kaip įtariama, sukčiais susidūrusio vaiko motina.

Moteris pasakojo, kad socialiniuose tinkluose gyventojai dalijasi pasakojimais, kai jų vaikai pateko į analogiškas situacijas, o patirti nuostoliai siekė tūkstančius eurų.

Prieš sukčius kovoti maniusi gyventoja apie įvykį pranešė ir policijai, tačiau jai buvo paaiškinta, kad kol nėra padaryta žalos – nėra ir nusikaltimo.

Žinia, telefoninio sukčiavimo ir kitokių atvejų pasitaiko nemažai. Dažnai nuo bandančiųjų nelegaliai pasipelnyti nukenčia garbaus amžiaus ar tiesiog patiklesni gyventojai.

Sunku suprasti, ar už tos internetinės anketos yra vaikas, ar vyrukai iš kalėjimo.

Telefoniniai ar interneto sukčiai nestokoja išradingumo. Kai kurie jų bandė išnaudoti net ir karantino pradžioje tvyrojusią sumaištį. Pavyzdžiui, Palangoje buvo užfiksuotas atvejis, kai garbaus amžiaus gyventojai telefonu paskambinęs žmogus siūlė mokamai išsitirti dėl koronaviruso.

Sukčiavimų sumažėjo

Vis dėlto Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pastebėjo, kad karantino metu sukčiavimo atvejų sumažėjo beveik trečdaliu – 27 proc.

Vis dėlto, pabrėžiama, kad gyventojai turi akylai kontroliuoti, ką internete veikia jų vaikai bei kalbėti su jais apie elektroninėje erdvėje tykančius pavojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai jau išradingi tie tiuremščikai,net skelbimų portaluose ieško aukų.

Virusas

Virusas portretas
Px, čia gali paleist meškas liūtus, ir tigrus su krokodilais- dalbajobų neišnaikinsi niekaip.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių