Stumbro patelę sumedžiojęs „valstietis“: tai buvo žmogiškoji klaida

Saugomo žinduolio stumbro patelę praėjusią savaitę sumedžiojo Utenos tarybos narys „valstietis“ Jonas Slapšinskas.

„Gavę papildomos informacijos, jog asmuo yra viešas, patiksliname, kad Jonui Slapšinskui yra surašytas administracinės teisės nusižengimo protokolas (...) byla bus perduota nagrinėti teismui. Atkreipiame dėmesį, kad kol nutarimas nėra įsiteisėjęs, negalima teigti, jog asmuo yra kaltas“, – BNS pranešė Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

J. Slapšinskas BNS sakė, kad jis oficialioje medžioklėje stumbro patelę sumedžiojo per klaidą.

„Kada buvo išbėgęs didelis kiekis šernų, kartu su šernais buvo išbėgęs ir tas stumbras. Aš jo neatskyriau tarp tų visų šernų“, – kalbėjo jis.

„Tai buvo žmogiškoji klaida, medžioju 25 metus. Tik priėję artyn pastebėjome, kad tai yra ne tas žvėrys. Buvo iškviesti gamtos apsaugos pareigūnai, per 30 minučių jie atvažiavo ir mane paėmė kartu. Visus reikiamus dokumentus surašėme gamtos apsaugos Panevėžio departamento skyriuje“, – pridūrė politikas.

Jis akcentavo, jog tai yra jo klaida, o ne brakonieriavimas.

Pirmadienį apie Panevėžio rajone penktadienį sumedžiotą stumbro patelę pranešė Aplinkos apsaugos departamentas. Apie situaciją teigė žinantis ir aplinkos ministras „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

„Žinau situaciją, kalbėjau su Panevėžio urėdijos padalinio specialistais, kurie organizavo medžioklę ir iškvietė aplinkosaugininkus. Tai taip, jis sumedžiojo tą patelę, motyvų turbūt nepaaiškino, bet miškininkai iškvietė aplinkosaugininkus, kurie nustatė pažeidimus“, – BNS sakė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Pats asmuo, kuris paleido neatsakingą šūvį, pripažino, kad padarė pažeidimą, nesiginčijo, pasiryžęs sumokėti žalą, gailisi“, – pridūrė jis.

Už saugomo žinduolio sumedžiojimą J. Slapšinskui gresia bauda nuo 800 iki 1,8 tūkst. eurų, teisės medžioti atėmimas nuo vienų iki penkerių metų, medžioklės įrankių konfiskavimas.

Politikas taip pat turės atlyginti laukinei gyvūnijai padarytą žalą, siekiančią beveik 12,2 tūkst. eurų.

„Ta kaina, kuri priskaičiuota ir nemalonumai viešoje erdvėje kaip viešam asmeniui, turbūt neatperka to neatsakingo šūvio. Manau, kad šiandien tai graudus pavyzdys, kad medžiotojai vis dar elgiasi neatsakingai“, – teigė ministras K. Mažeika.

Departamento teigimu, stumbro patelė sumedžiota Valstybinių miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete varyminės medžioklės metu.

Aplinkosaugininkai primena, kad stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų Utenos rajono skyriaus pirmininkas ir Utenos tarybos narys Vytautas Kazela BNS teigė apie kolegos sumedžiotą stumbro patelę sužinojęs iš žiniasklaidos.

„Porą kartų bandžiau skambinti, bet nepavyko susisiekti. Iš tikrųjų, aš tik sužinojau tai iš jūsų, o paskui paskaičiau kažkur po to portale 15min.lt“, – sakė V. Kazela.

„Jeigu tai bus tiesa, aišku, reaguosime“, – teigė jis.

Apie kolegos sumedžiotą stumbro patelę iš žiniasklaidos sužinojęs teigė ir medžiotojų klubo, kuriam priklauso J. Slapšinskas, vadovas Tomas Zubovas.

„Man šokas buvo, nes tai, ką kalbat, sužinojau iš delfi.lt portalo. Nežinau nieko nei apie medžioklę, nei apie įvykį“, – BNS sakė T. Zubovas.

J. Slapšinskas į Utenos rajono tarybą išrinktas pernai per savivaldos rinkimus. Anksčiau jis vadovavo savivaldybės administracijai.

Stumbro patelę sumedžiojęs politikas savo privačių interesų deklaracijoje nurodęs, kad priklauso medžiotojų klubui „Vyžuonos“ bei Utenos „Rotary“ klubui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu  portretas
Tai vyko pagal tokį scenarijų. Puf soviau šerną o nupyliau juoda varną. Varną ir tai gerai. Pokšt kiškį pilka. Žiūriu krito vilkas pilkas. Vilkas tai tikrai

smiges

smiges portretas
buvo

liux komentaras, kaip tik visiems veidmainiams

liux komentaras, kaip tik visiems veidmainiams portretas
....Na taip, žmogus dalyvaudamas oficialioje medžioklėje, specialiai nupleškino stumbrę, kad vėliau iškviestu gamtosaugininkus, papildytų biudžetą vos ne 15 000 eur, prisidarytų rūpesčių visam likusiam gyvenimui. Tegyvuoja anūkinė patyčių kultūra.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių