Virtualių valiutų operatorei „Payeer“ – beveik 9,3 mln. eurų bauda

  • Teksto dydis:

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) Lietuvoje registruotai virtualiųjų valiutų operatorei „Payeer“ skyrė beveik 9,3 mln. eurų baudą.

8,23 mln. eurų bauda skirta už tarptautinių sankcijų pažeidimus, dar daugiau nei 1,06 mln. eurų – už Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimus, trečiadienį pranešė FNTT.

Pasak tarnybos, tai yra rekordinė bauda, paskirta už tarptautinių sankcijų pažeidimus.

Registrų centro duomenimis, vienintelė bendrovės akcininkė yra Nyderlandų pilietė rusė Jekaterina Gorškova. BNS su ja susisiekti nepavyko.  

„Payeer“ FNTT dėmesio susilaukė pernai, buvo atliktas jos patikrinimas, informacijos apie bendrovę analizė.

Nustatyta, kad Lietuvoje „Payeer“ įregistruota 2022 metų spalio 20 dieną, tačiau faktiškai veikė nuo 2023 metų sausio 17 dienos, kai jos pirmtakei, Estijos įmonei „Payeer“ buvo panaikinta virtualiųjų valiutų keityklos operatoriaus licencija.

Pasak FNTT, Lietuvoje bendrovė galimai buvo įsteigta tęsti Estijos įmonės veiklą, pažeidžiančią tarptautines sankcijas.

FNTT Tarptautinių sankcijų įgyvendinimo komisija nustatė, kad „Payeer“ priklauso kriptovaliutų platforma „Payeer.com“, per kurią bendrovė klientams, daugiausiai iš Rusijos, leido sudaryti sandorius Rusijos rubliais, juos pervedant iš Europos Sąjungos (ES) sankcionuotų šios šalies bankų ir į juos.

Rusijos fiziniams ir juridiniams asmenims taip pat buvo suteikiama galimybė gauti kriptoturto piniginės, sąskaitų tvarkymo ar saugojimo paslaugas.

FNTT teigimu, „Payeer“ privalėjo nustatyti kliento tapatybę, neteikti paslaugų sankcionuotiems klientams, o jų paskyros turėjo būti uždarytos, sustabdytas jų disponavimas lėšomis apie tai informuojant FNTT.

FNTT nustatė, kad bendrovės klientų tapatybės nebuvo tinkamai nustatytos ir patikrintos tyčia, siekiant neprarasti reikšmingos dalies pajamų. Taip pat nebuvo nutraukti sankcijas pažeidžiantys sandoriai, atlikti per sankcionuotus Rusijos bankus.

Sankcijų įstatymus bendrovė pažeidžia daugiau nei 1,5 metų. Per šį laiką „Payeer“ turėjo ne mažiau nei 213 tūkst. klientų, o jos pajamos siekė daugiau nei 164 mln. eurų. 

Pasak tarnybos, „Payeer“ pažeidimai buvo įvertinti kaip sunkūs, įmonė nebendradarbiavo, neteikė paaiškinimų, todėl jai paskirta 8,236 mln. eurų bauda.

Tuo metu 1,06 mln. eurų bauda skirta bendrovei nepranešus FNTT apie klientų operacijas ar 15 tūkst. eurų ir didesnius sandorius virtualiąja valiuta, trūkumus, susijusius su klientų tapatybės nustatymu, rizikos valdymu, pranešimų ir informacijos pateikimu FNTT.

„Payeer“ FNTT sprendimą gali skųsti teismui.

Užsienio žiniasklaida 2023 metų gegužę skelbė, jog tų pačių metų sausį Estijos finansų priežiūros institucija svarstė atšaukti „Payeer“ kriptovaliutų licenciją, tačiau bendrovė jos atsisakė savanoriškai ir užsiregistravo kaip kriptovaliutų paslaugų teikėja Lietuvoje.

„Payeer“ veiklą pradėjo prieš daugiau nei 10 metų – 2012 metais „Payeer Rus LLC“ Maskvoje įkūrė Rusijos pilietė Jevgenija Kosolapova. Įmonė buvo likviduota 2015 metais, vėliau „Payeer“ operatoriai registruoti įvairiose šalyse, pavyzdžiui, Škotijoje, Lenkijoje.

JAV portalas „Fintelegram“ pernai gegužę remdamasis Niujorko vertybinių popierių biržoje listinguojamos pasaulinės programinės įrangos kūrimo ir duomenų kaupimo įmonės „Similarweb“ duomenimis skelbė, jog „Payeer“ svetainėje daugiausia lankosi asmenys iš Rusijos – 2023 metų vasario-balandžio mėnesiais beveik 25 proc. iš maždaug 15,5 mln. lankytojų buvo iš Rusijos, dar 3,8 proc. – iš Baltarusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atimt virtualiu valiutu prekybos licenzija

atimt virtualiu valiutu prekybos licenzija portretas
ar cia ne tas pats kaip anonistuj uzdraust prievartaut paveiksliuka ant saldytuvo... ??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių