A.Puipa: filmuojant vyksta bendravimas su Jurga be Jurgos

Šiuo metu statomo filmo "Miegančių drugelių tvirtovė" pagal to paties pavadinimo Jurgos Ivanauskaitės romaną režisierius Algimantas Puipa teigia, kad filmuodamas jis savotiškai bendrauja su rašytoja, nors ji jau mirusi.

"Vyksta bendravimas su Jurga be Jurgos. Aš neseku visiškai siužeto, kuris yra romane (...) Aš noriu atskleisti Jurgos pasaulį", - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė A.Puipa.

Anot režisieriaus, jam "įdomu filmuoti tai, ko nepasakė rašytoja", todėl filmo finalas, istorija, akcentai šiek tiek kitokie nei knygoje.

Režisierius pasakojo po 2007 metais pastatyto "Nuodėmės užkalbėjimo", kuris sukurtas remiantis romanų "Ragana ir Lietus", "Placebas" ir "Sapnų nublokšti" motyvais, neketinęs vėl imtis J.Ivanauskaitės kūrybos.

Jis tvirtino, kad po minėtojo filmo buvo išsikėlęs užduotį atrasti naują rašytoją ir naują moters kūrinį, kuriame dalyvautų sudėtingo likimo personažai, būtų plėtojama moteriška tema, ir jo paieškos tuomet buvo sėkmingos, tačiau viskas pasisuko kitaip.

"Vėlgi netyčia pasiėmiau į rankas Jurgos romaną ir jame radau (...) man svarbią temą - dviejų žmonių, pragyvenusių ilgą bendrą gyvenimą, santykių krizę ir jos pasėkmes. Taigi, iš viso romano pasirinkau Monikos ir Lino istoriją. Deportuotos merginos - prostitutės, jų likimai - tai irgi tema, bet einanti šalia", - kalbėjo režisierius.

Filme pagrindinius vaidmenis atlieka A.Puipos žmona, režisierė Janina Lapinskaitė bei Kauno mažojo teatro režisierius Vytautas Balsys. Taip pat vaidina aktorės Miglė Polikevičiūtė, Giedrė Giedraitytė, Elzė Gudavičiūtė ir kiti.

Režisierius sakė norėjęs turėti aktorius, kurie nešmėžuoja serialuose, kurių nepamatysi kiekvieną dieną. Jis tvirtino aktorius pasirinkęs pats.

Filmavimą planuojama baigti apie spalio 20-ąją, o premjerą tikimasi parodyti kitų metų rudenį

"Visiems ne paslaptis, kad mus ištiko krizė ir mes bandome adaptuotis tokiame kontekste. Pirmą kartą iš esmės filmavome praėjusiais metais, nes dabar tokia finansavimo sistema, kad dvigubai sumažėjo finansavimas kinui. Mes pradėjome filmuoti nuo finalo, bet režisierius sako, kad gal nieko blogo ir neįvyko. Atrodė, kad bus baisus dalykas, aštuonių mėnesių pertrauka (...) Bet, manau, krizė mus labai mobilizavo, radome išeitį, gal viskas bus gerai", - kalbėjo filmo prodiuserė Uljana Kim.

Jos teigimu, Kultūros ministerija "Miegančių drugelių tvirtovei" skyrė apie 2 mln .litų, ši suma paskirstyta trejiems metams. A.Puipa sakė, kad ilgos pertraukos tarp filmavimų net į naudą išėjo, nes suteikė galimybę ilgai tobulinti siužetą.

Filme "Miegančių drugelių tvirtovė" pasakojama apie penkiasdešimtmetę Moniką ir jos vyrą Liną.

Važiuojanti mašina partrenkia į gatvę išbėgusią merginą. Paaiškėja, kad ji - prostitutė. Kitą dieną Monika aplanko merginą ligoninėje, pasiūlo pinigų ir savo globą. Prostitutė pagalbos atsisako, bet po kelių dienų policija praneša Monikai, kad mergina ligoninėje nusižudė.

Laidotuvėse Monika susipažįsta su Norma. Ši moteris globoja iš užsienio grįžusias prostitutes. Monikos vyras išvyksta į komandiruotę ir Monika nutaria kuriam laikui į savo namus priimti tris jaunas iš Vokietijos parvykusias merginas.

Kristina, Gitana ir Eglė apsigyvena Monikos užmiesčio viloje, kurią pavadina "Miegančių drugelių tvirtove".

Trys Monikos globotinės išmuša Moniką iš kasdienės rutinos ir įmeta į netikėtų įvykių sūkurį.

Grįžęs iš komandiruotės, Monikos vyras Linas susipažįsta su keistomis jų vasarnamio gyventojomis, sužino apie jų buvusį užsiėmimą. Monika bando paaiškinti Linui apie susidariusią padėtį, tačiau Linui svarbiau išspręsti kitą problemą: jis myli jauną moterį ir yra nusprendęs palikti Moniką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių