Į Dreverną – į žolynų šventę

Penktadienį Drevernos kaimas kviečia visus į vasaros palydas.

Klaipėdos rajono pietvakariuose, šalia Kuršių marių, prie Drevernos upės – Minijos deltos buvusios atšakos įsikūrusi Dreverna siekia pagyvinti ir populiarinti savo kraštą įvairiais renginiais. Ji stengiasi pateisinti naujai prigijusį buvusio žvejų kaimelio, tampančio patraukliu turizmo centru, apibūdinimą – „Dreverna – kultūros uostas“. Jame tradicinės tęstinės bendruomenės šventės pasipildo naujomis veiklomis bei traukos objektais.

Liepos pradžioje Drevernos prieplauka kvietė į kasmetę šventę „Ant marių kraštelio“, o rugpjūčio 20-ąją, jau antrus metus Dreverna rengia vasaros palydas. Nors Žolinė jau praėjusi, dreverniškės merginos, moterys, žvejytės ir ne tik jos žino įvairiausių būdų, kaip pasidžiaugti vasaros dovanotais malonumais ir puošmenomis. Penktadienio popietę Drevernos kaime prasidės įvairiausi renginiai, akcijos, žolynų ir gėlynų pagarbinimai.

Šiąvasar savo veiklą pradėjo naujai rekonstruota etnografinė laivadirbio Jono Gižo (1867–1940) sodyba. Jau nuo birželio pabaigos čia įsikūręs Gargždų turizmo informacijos centro filialas ir ekspoziciją ruošia bei lankytojus priima J.Gižo sodybos muziejus. Muziejaus rinkinių ir naujos ekspozicijos pristatymas dar pakvies lankytojus į atidarymą, o sodyba jau kuria savo naująją istoriją. Šiąvasar čia jau vyko keli bendruomenės susibūrimai, veikė piešinių paroda, o palydėti vasarą J.Gižo etnografinė sodyba buria į Žolynų šventę.

Penktadienį nuo 15 val. sodyboje laukiami visi su savo surinktomis žolynų ir pievų puokštėmis, iš kurių bus pinama vasaros įspūdžių pynė. Taip pat sodyboje svečiuosis žolininkė Genovaitė Rauktienė, kuri konsultuos kaip išmoningai panaudoti vasaros gėrybes sveikatai ir grožiui. Nespėjusieji susirinkti savo vaistažolių galės jų įsigyti iš žolynų žinovės. Muziejaus kambariuose taip pat bus pristatyta naujausių floristinių Neringos Dirgėlienės paveikslų paroda. Sodyboje susirinkusieji vaišinsis sveika žolelių arbata ir dainuos vasarą šlovinančias dainas su balsingosiomis Drevernos žvejytėmis Virginija ir Laima.

Vėliau šventės šurmulys persikels į gyvenvietės centrą, kur skverelyje prie mokyklos fontano vyks išmoningųjų Drevernos merginų madų šou. Bus pristatyta kūrybiška vasaros šukuosenų kolekcija, kurią „apšildys“ Gargždų šunų veislyno paradas. Grožio ir muzikos valandą vainikuos Gargždų diksilendo koncertas, kviesiantis šokti ir vasarą pagarbinti gero ritmo gegužinėje. O vasaros palydų šventės kulminacija vyks prieplaukoje išplukdant į marias ugninius vainikus.

Vasaros palydas Drevernoje organizuoja Drevernos kultūros namai ir J.Gižo etnografinės sodybos muziejus. „Laukiame visų atvykstant į Drevernos kultūros uostą. Pašlovinkime vasarą kartu!“ – kvietė J.Gižo etnografinės sodybos vadovė Akvilė Eglinskaitė ir Drevernos kultūros namų vadovė Virgina Asnauskienė.

Šventės Drevernoje programa

Rugpjūčio 20 d.

15–17 val. – žolynų ir gėlynų popietė, vainiko pynimas dalinantis vasaros įspūdžiais ir siekiant rekordo (ilgiausios, margiausios, sveikatingiausios pynės) J.Gižo etnografinėje sodyboje.

18–19 val. –  Gargždų šunų veislyno paradas ir šukuosenų kolekcijos „Vasariška banga plaukuose“ pristatymas skverelyje prie mokyklos fontano.

19–22 val. – Gargždų diksilendo koncertas ir gegužinė prie kavinės.

23 val. – vasaros palydos išplukdant vainikus į marias prieplaukoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių