I.Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje – Lietuvos ekslibriso paroda

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos pirmojo aukšto hole eksponuojama 22-oji respublikinė ekslibrisų paroda.

Anot dailininko ir menotyrininko Antano Olbuto, Lietuvos ekslibriso parodos itin reikšmingos, nes jose matomi ne pavieniai darbai, o svarbiausi mūsų šalies ekslibriso meno fragmentai, ištisi etapai, atspindintys žanro estetikos raidą, menininkų kūrybinės minties polėkius, kūriniuose ryškėjančius tautiškumo, nacionalinės pasaulėjautos ar globalaus pasaulio suvokimo ženklus.

Viso to esama ir šioje, nuolatinio parodų kuratoriaus Valerijono Jucio parengtoje ekslibrisų ekspozicijoje. Ji imli įvairioms temoms, dvasinėms būsenoms, ryški naujaisiais darbais, o minint Maironio150 metų sukaktį – ir pagarba poeto asmeniui, jo kūrybai. Tai Maironio atminimas, spinduliuojantis iš ekslibrisų ir juose įamžintas.

„Kiekvienas dailininkas pasirinko sau artimą techniką, – pastebėjo A.Olbutas. – Vyrauja subtilių linijų ofortai. Mažiau sukurta lino raižinių. Jie raiškūs šviesos ir tamsos plotmėmis, kompoziciniu žaismu. Pamažu įsitvirtina kompiuterinė grafika, jau modeliuojami jos specifiniai kanonai...“

22-oji paroda, 22 dalyviai. Daugelis žinomi iš ankstesniųjų parodų, ženklus jų indėlis į ekslibriso meną. Suskambo ir nauji vardai. A.Olbuto teigimu, jaunųjų menininkų kūriniai turtina žanrą, o jų savitų raiškos priemonių paieškos kartais būna labai sėkmingos: antai regis jau seniai „išeksploatuotame” lino raižinyje taip pat galima rasti vietą savo stilistikai (R.Janulevičiūtė). Ateinantiesiems į ekslibriso pasaulį jis yra atviras, nauji autoriai visuomet laukiami. „Esu tikras, kad ši ekslibrisų paroda padės žiūrovams juos dar geriau suvokti, o kūrėjams – įžvelgti erdves ekslibriso meno tobulėjimui“, – teigė menotyrininkas.

Paroda bibliotekoje bus eksponuojama iki gegužės 2 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių