Lėlių parodoje – „glamūras“ ir šalta prabanga

Reto grožio autorinių lėlių paroda vasario pradžioje iš Maskvos atkeliaus į Klaipėdą. „Klaipėdos galerijos“ filiale Herkaus Manto gatvėje įsikurs menininkės Sašos Petrovos porcelianinės lėlės.

Viešnios iš Rusijos autorinių lėlių kolekcija „Derlius“ spinduliuoja „glamūru“ iš šalta prabanga. Jai būdingas brangus spindesys ir išpuoselėtas grožis, dekoratyvumas ir išorinė tobulybė. Todėl S.Petrovos kūriniai pataiko į koją su naująja popkultūros tendencija, vadinama glamūru.

Tai nebe pirmas S.Petrovos apsilankymas Lietuvoje. Prieš metus Saša su vilniečiu aktoriumi Mariumi Jampolskiu dalyvavo Tarptautinio kultūros ir meno centro (TKMC) labdaros projekte „Meilė“, skirtame vėžiu sergantiems vaikams. Kartu jiedu sukūrė Mažojo princo lėlę, kuri buvo parduota Vilniaus rotušėje vykusiame aukcione, o gauti pinigai perduoti Karolinos Gervynaitės, mergaitės iš Klaipėdos, gydymui.

Šį kartą TKMC ir „Klaipėdos galerija“ klaipėdiečiams pristatys naują S.Petrovos  porcelianinių lėlių kolekciją. Pavadinimas „Derlius“ jai sugalvotas kartu su Rygos lėlių dailės muziejaus direktore Inara Liepa ir simbolizuoja derlingumą. Iš tikrųjų „vaisinė“ tema ryškiai pastebima ne tik lėlių varduose, bet ir parodos apipavidalinime - ilgakojės porcelianinės gražuolės guli, sėdi ir stovi tarp obuolių ir braškių...

„Vaikystėje man sakydavo, kad  jei užsimerksi - lėlės atgis. Tai netiesa. Nors tuomet nė neįtariau, kad būna tokių lėlių, su kuriomis negalima žaisti. Kaip matote, suaugau, o meilė lėlėms liko“, - šypsojosi menininkė.

Daugelį S.Petrovos darbuose stulbina erotiškumas, užuominos, nepridengtas jautrumas, neapčiuopiamos „plonybės“, atsainumas  ir meistriškumas kartu.

„Iš visų jėgų stengiuosi sugriauti žmonių įsivaizdavimą apie lėlę - tik kaip apie rankdarbių rūšį. Manau, lėlę mes turime suvokti ir kaip išskirtinį meną“, - įsitikinusi S.Petrova.

„Glamūras“ ir šalta prabanga - tai šios kolekcijos lėlių stilius, aiškino ji. Menininkė prisipažino, kad darydama kai kurias lėles  kartais pasižiūri į veidrodį: „Man svarbu tiksliai pavaizduoti mimiką. Ir gali būti, kad radau būdą gyventi amžinai - savo lėlėse.“

S.Petrovos lėlių parodą Klaipėdoje papildys Julijos Osinos-Fridman fotografijų ekspozicija.

Vernisažas - vasario 2-ąją 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale „Herkaus galerijoje“ (Herkaus Manto g. 22, antrame aukšte).

Vasario 3-iąją 17 val. S.Petrova skaitys mokamą paskaitą apie autorinių lėlių gamybą. Informacija ir registracija - tel. 410 401.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių